A még jóváhagyásra váró szabályok leállítanák a szemét illegális lerakását.

Megállapodás született

Az EU megállapodást kötött a szegény országok kikötőiben a műanyaghulladék-hajók kirakodásának megakadályozásáról. A törvényhozók és a tagállamok pénteken állapodtak meg abban, hogy 2026-tól megtiltják a műanyagszemét exportját az OECD-n kívüli országokba.

Az egyeztetésre a kenyai Nairobiban került sor, ahol a diplomaták azért találkoztak, hogy megkössék a műanyagszennyezésről szóló globális szerződést.

„Az EU végre kész felelősséget vállalni a műanyaghulladékaiért azáltal, hogy megtiltja annak nem OECD-országokba történő kivitelét"

– mondta el Pernille Weiss, a dán európai parlamenti képviselője, a javaslat felelőse, majd hozzátette:

„Továbbra is azt az elvet követjük, hogy a hulladék megfelelő kezelése semmi esetre sem károsíthatja a környezetet vagy az emberi egészséget."

Szigorú ellenőrzés várható

A szabályok, amik egyelőre még nem léptek érvénybe, nagyon szigorú ellenőrzést ír elő a műanyaghulladékok gazdag országokba irányuló exportja tekintetében. Teljes mértékben leállítja a nem OECD-országokba irányuló kivitelt. Azok az országok, amelyek uniós műanyaghulladékot akarnak szállítani, a Bizottságtól kell kérniük a tilalom feloldását, ha sikerül bebizonyítaniuk, hogy megfelelően kezelik azt.

Kevesebb mint egyharmad kerül újrahasznosításra

Európában a kidobott műanyagok csupán alig egyharmada kerül újrahasznosításra. Sokan aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy az újrahasznosítás céljától szállított műanyaghulladékok egy része a hulladéklerakókba és a vizeinkbe kerülnek.

Lauren Weir, az Environmental Investigation Agency egyik munkatársa úgy nyilatkozott:

„Az új szabályozás annak a jele, hogy az EU végre kezdi vállalni a felelősséget a globális műanyagszennyezési vészhelyzetben játszott szerepéért."

Az újrahasznosításra váró műanyag szemét egy része így is a vizeinkben köt ki - pexels.com

A dokumentáció kitér arra, hogy a nem műanyag hulladék bizonyos formái továbbra is szállíthatóak nem OECD-országokba, ha azok megfelelnek bizonyos társadalmi és környezetvédelmi kritériumoknak.

A szakember hozzátette:

„A korábbi gyakorlatból tudjuk, hogy a részleges tiltások és a nem hatékony tartalomellenőrzés nem akadályozza meg a műanyaghulladék illegális forgalmát."