Mesterséges esővel próbálták csökkenteni a szennyezettségi szintet a pakisztáni Lahorban, mely a világ egyik legrosszabb levegőminőségű városa – írja a 24.hu.

December elejére ugyanis a szennyezettség olyan szintet ért el, hogy négy napra be kellett zárni az iskolákat, a piacokat és a parkokat, múlt hétvégén pedig a levegőminőségi index már az egészségre rendkívül veszélyesnek tartott tartományban volt. Ezért a kormány úgy döntött, hogy egy kis repülőgép segítségével felhőket, majd esőt hoz létre a város tíz pontján.

Ahhoz, hogy felhők keletkezzenek, elegendő nedvességnek kell lennie az alsó légkörben, amit nyáron vízzel kevert konyhasó permetezésével, télen pedig ezüst-jodid darabkák bevetésével érnek el. A technológiát több közel-keleti országban alkalmazzák.

Sikerült is így felhőket létrehozni, és a néhány milliméternyi esőnek köszönhetően a levegőminőség javult, bár a szennyezettség mértéke néhány nap múlva újra elérte a korábbi szintet.

A tervek szerint a szmogszezonban rendszeresen végeznek majd felhővetést, mondván: ha egy kisrepülőgép üzemanyagának árából meg tudják tisztítani a levegőt, akkor a módszer már megérte.

Klímaszakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a felhőképzés hatásai kiszámíthatatlanok lehetnek, ugyanis ha egyszer beindul az esőzés, nehéz lehet megállítani, továbbá esetenként jégeső vagy áradás is jelentkezhet, de a mesterséges eső utóbb a szárazságokat is felerősítheti, ezért komolyan meg kell fontolni a természetbe való beavatkozás hatásait.

Indexkép: Pixabay