Sokan vannak, aki semmi pénzért le nem cserélnék régi gépüket új, csili-vili traktorra, ehelyett folyamatosan, javítgatják, újítgatják, csinosítják a nem egyszer már 40-50 éves Belarus-t. Közéjük tartozik a borsodi Kánón élő Budai Dávid is, aki nemrég tette közszemlére a Facebook-on szépen felújított MTZ-jét – s ahogy arra számítani lehetett, be is zsebelhette érte az elismerő szavakat.

– Ötvennégy éves a traktor, nemrég, a múlt télen vásároltuk, de nagyon rossz állapotban volt, erdőn dolgoztak vele – hallottuk Dávidtól. – Teljesen szét volt volt rohadva, még a tőke is, a motort háromszor szétszedtük, felújítottuk, széthúztuk a gépet, a váltót is felújítottuk, ennek köszönhetően most minden patika rajta.

MTZ50

Ilyen állapotban volt, amikor megvették – forrás: Budai Dávid

Dávid kérdésünkre hozzátette: nem feltétlenül éri meg ennyi pénzt és energiát beletenni egy öreg gépbe, mint amennyit ők belé fektettek, de ez a család számára hobbi. Jóleső érzés, amikor újjászületik a kezeik alatt egy traktor. Jelenleg is felújítás alatt áll egy másik 50-es MTZ.

MTZ50

Aprólékos munkával, szépen felújították – forrás: Budai Dávid

– A motor új hengerfejet, új gyűrűket kapott, teljes generál volt. Most még bejáratós, ezért nehéz munkákat nem végzünk, kicsit "megsétáltatjuk" az erdőn, kalodázunk, maximum szárzúzunk vele – árulta el a fiatal férfi. – Van benne erő, nem arról van szó, de szeretnénk megkímélni. A traktort 480 ezer forintért vettük és durván 1,5-2 millió forintot költöttünk rá. Másfélmillióért is csak olyan gépet tudtunk volna venni, amire még jócskán kellene költeni.

MTZ50

Belülről is jól mutat – forrás: Budai Dávid


Budai Dávid azt is elmondta: az MTZ 50-es amolyan "családi játék" lesz, bérmunkát végeznek, burgonyaültetéshez, szedéshez, néha szántáshoz használják majd.

MTZ50

A motor még bejáratós, ezért nehéz munkát még nem végeznek vele – forrás: Budai Dávid

– Hogy miért pont 50-es? Családi berögződés. Jó az 50-es, megy az 50-es, olcsó az 50-es – magyarázta végül nevetve. – Nekünk az MTZ a traktor, 20 literből elketyeg egész nap, nem egy drága monstrum..