Május 2-4. között került megrendezésre a XXXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok a Hód-Mezőgazda Zrt. Kiállítási Centrumában. Az év egyik legjelentősebb agráreseményén a KITE Zrt. is képviselte magát az állattenyésztők részére ajánlott termékportfólióval.

kiállítás

A KITE Zrt. is képviselte magát az állattenyésztők részére ajánlott termékportfólióval – fotó: KITE Zrt.

A mezőgazdaság minden ágazatában fontos korszerű, a gazdaság igényeire szabott gépeket alkalmazni, igaz ez az állattenyésztés terültére is, melynek eredményessége meghatározó tényezője az élelmiszer-biztonságnak. A megváltozott időjárás újabb kihívást jelent a gazdálkodóknak, éppen ezért ebben a helyzetben még inkább szükség van a megbízható gépekre a minőségi szálas- és tömegtakarmány előállítása érdekében.

A KITE Zrt. teljes körű portfólióval áll az állattenyésztők rendelkezésére is, melyekből május 2-4 között Hódmezővásárhelyen, a 31. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon, a KITE G/909 standjánál impozáns kínálatot vonultatott fel.

A KITE kiállítási területén a John Deere márkát a 6120M traktor egy 623M homlokrakodóval, egy 8600 önjáró silózó 639 rendfelszedő adapterrel és két bálázógép az F441M és V451R képviselték. A nagy múltú SIP márkától a SILVERCUT DISC 300S RRC fűkasza és a SIP SPIDER 555/4 rendkezelő mutatkozott be, emellett a felhozatalt a Kramer KT407 teleszkópos rakodógép erősítette egy KL2300 krokodil adapterrel.

bálázó

Bálázógépek – fotó: KITE Zrt.

SIP SILVERCUT 300S RRC gumihengeres szársértős tárcsás fűkasza

A szlovén SIP közel 70 éve foglalkozik a szálastakarmány-betakarítás gépeivel, ez idő alatt sok innovációval járult hozzá ezen gépek műszaki fejlődéséhez.

A kiállításon látható modell a cég 2,9 méter munkaszélességű SILVERCUT 300 S RRC kaszája. A gép 7 db vágótárcsával rendelkezik, tárcsánkként 2 db megfordítható, hosszú élettartamú kaszapengével. A HARDOX alapanyag szavatolja a rendkívüli szilárdságot. A vágótárcsák épségét 4 db beépített bronz nyírócsapszeg óvja, védve a gépet a túlterheléstől. A kaszapengék gyors cseréjét a QCS rendszer szavatolja. A SILVERCUT sorozat kaszagerendelye súlyponti felfüggesztésű, amely megoldás kiváló talajkövetést biztosít a szériának. A legoptimálisabb talajnyomásról hidropneumatikus rugózási rendszer gondoskodik.

Az RRC széria gumihengeres szársértővel rendelkezik, amely lucernabetakarításnál kíméletes szárroppantással gondoskodik a nehezebben száradó szár és a könnyebben száradó levél száradási idejének szinkronizálásáról. Ezáltal javul a takarmány minősége, beltartalma. Ha a gép váratlan akadályba ütközik, akkor a CSS biztonsági rendszernek köszönhetően nemcsak hátrafelé, hanem felfelé mozdulva is kitér a nem várt tárgy elől, majd elhagyva azt visszatér a munkapozícióba. A gép teljesítményigénye minimum 80 LE.

A gyártó egyedülállóan a piacon 2+1 éves garanciával kínálja gépeit a vevői bizalom növelése érdekében.

SIP SPIDER 555/4 rendterítő

A minőségi takarmány lényege az időben elvégzett betakarítás és a betakarított anyag kezelése, a hatékony száradás időzítése. Ehhez elkerülhetetlen a rendterítés fázisa, a jól száradó, szellőző, szőnyegszerű rend elkészítése. Ennek az eszköze a SPIDER rendterítő sorozat.

A kiállított modell a SPIDER 555/4 rendkezelő 5,3 méteres munkaszélességgel. 4 rotoros, minden rotoron 6 db rugós szárú rendkezelő villa helyezkedik el.

A rotorok átmérője 1,7 m.

Különböző hosszúságú rugós fogai gondoskodnak a tiszta terményfelvételről. Ez a kialakítás precízebb munkát eredményez, a fogak kevésbé sérülékenyek, hisz nem érintik a talajt.
A nagyobb hozamú, ellenállóbb növényekhez opcióban horgos kialakítású fogak is elérhetők, amelyek két rétegben veszik fel a kaszálékot, ezért hatékonyabbak az egyenes rugóknál. A törött fogak elvesztés ellen védve vannak.

Alapfelszereltség a hidraulikus kormányzás, amely a gépet balra vagy jobbra csúsztatja,
így a takarmánynövény a táblaszéleken a mezsgyén belül marad.

A berendezés teljesítményigénye mindössze 20 LE.

SIP SPIDER 555/4 rendterítő

SIP SPIDER 555/4 rendterítő – fotó: KITE Zrt.

JOHN DEERE 8600 önjáró szecskázó

A John Deere önjáró szecskázógépeknek 2 sorozata áll rendelkezésre a különböző állattenyésztő gazdaságok és bérvállalkozók számára. A 8000-es sorozat 6 típust foglal magában 401-től 585 LE névleges teljesítménnyel, míg a 9000-es sorozat 5 teljesítményszinten áll rendelkezésre 700-tól 970 LE-ig. A kiállításon a 8000-es család legnagyobb tagja, a 8600-as típus volt megtekinthető.

Minden John Deere önjáró szecskázó lelke az úgynevezett ProStream anyagáramlást biztosító szecskázó-anyagtovábbító rendszer. Az anyag behúzását 2 db nagy átmérőjű etetőhenger végzi, majd az etetőhengerektől az anyag a 670 mm átmérőjű szecskázódobba kerül. A szecskázódob konfigurációtól (késszám, késtípus, fordulatszám) függően különböző takarmányfélékhez és szecskahossz-tartományhoz adaptálható.

A fokozatmentes szecskahosszállítás a fülkéből elvégezhető egy adott tartományon belül éppúgy, mint a szecskázókések élezése is. A silókészítés egyik legfontosabb eleme a hatékony szemroppantás. A szemroppantó egységekből 2 fő változat áll rendelkezésre (Premium KP, XStream KP) különböző hengerprofilokkal attól függően, milyen takarmány előállítása a cél.

JOHN DEERE 8600 önjáró szecskázó

JOHN DEERE 8600 önjáró szecskázó – fotó: KITE Zrt.

Az anyagáram a szemroppantóból a 10 lapátos, 670 mm átmérőjű kidobóventilátorra kerül, mely hatékonyan továbbítja az anyagot a kidobótornyon keresztül a szállító járműre. A 8000-es és 9000-es sorozatú önjáró szecskázók szecskázó-anyagtovábbító rendszerének különlegessége a DuraLine opció, mely növelt kopásállóságú elemeket tartalmaz a hosszan tartó karbantartásmentes betakarításhoz.

A kopásállóságot a John Deere 3000 üzemóra vagy 5 év garanciával biztosítja, mely garantált megtérülést jelent olyan gazdaságokban, ahol viszonylag magas a gépek kihasználtsága. A John Deere járva szecskázók számos intelligens megoldással rendelkeznek.

Az AutoTrac automatikus kormányzás és az AutoTrac RowSense sorérzékelő maximális munkaszélességet és pontos sorkövetést garantál a betakarítás során, míg az ActiveFill Control kamerák segítségével a szállító járművek pontos, automatikus feltöltését teszi lehetővé. A 8000/9000-es sorozatú járva szecskázók opcióban hozammérővel is rendelkeznek, amely a kidobótoronyra felszerelhető HarvestLab beltartalmi értékeket mérő szenzorral együtt teljes betakarítási dokumentációt biztosít.

JOHN DEERE 8600 önjáró szecskázó – fotó: KITE Zrt.

JOHN DEERE 8600 önjáró szecskázó – fotó: KITE Zrt.

JOHN DEERE 6120M+623M homlokrakodó

A John Deere 6120M a standard 6M sorozat kompakt alvázzal szerelt szériájának legnagyobb tagja. A kompakt teljes alvázas 6M traktorok jellemzője a rövid felépítés és a kiváló manőverezőképesség, melyhez nagy terhelhetőségű hidak párosulnak, ez lehetővé teszi nehezebb front vagy hátsó függesztésű munkagépek üzemeltetését, ugyanakkor hatékonyan alkalmazható homlokrakodós munkákra is.

A kompakt 6M traktorok erőforrása a 4 hengeres John Deere PowerTech EWL motorcsalád, melyek névleges teljesítményükön felül nagy terhelés esetén 10% extra teljesítménnyel, TLT-vel végzett, valamint szállítási feladatok során pedig további 20 LE IPM teljesítménytöbblettel rendelkeznek.

Az erőátviteli megoldásokból 4 opció áll rendelkezésre attól függően, milyen feladatokra van szánva az erőgép. A 24/24 fokozatú PowerQuad Plus, AutoQuad Plus és CommandQuad Plus 5 tartománnyal és 4 terhelés alatt kapcsolható fokozattal rendelkezik, míg az AutoPowr teljesen fokozatmentes áttételt biztosít. Utóbbi két típus Efficiency Manager terhelésszabályzóval is rendelkezik, mely a beállított üzemeltetési sebesség és a terhelés alapján optimális áttételt és hozzá tartozó motorfordulatszámot biztosít a gazdaságos üzemeltetés érdekében.

A traktorok hidraulikarendszere zárt központú, mely egy 114 l/perc szállítási teljesítményű axiáldugattyús szivattyúval rendelkezik. A munkagépek kiszolgálását nagy emelőkapacitású mellső és hátsó 3-pontos függesztőszerkezet biztosítja, mely kiegészíthető 3 vagy 4 db SCV szeleppel, Power Beyond csatlakozóval vagy a rakodók üzemeltetéséhez szükséges középső szeleptömbbel.

A komfortot tágas, klimatizált fülke biztosítja, mely a döntött motorháztetőnek és az opcionális tetőablaknak köszönhetően kiváló kilátás biztosít a normál szántóföldi feladatok elvégzéséhez és homlokrakodókkal történő munkavégzéshez is. A 6M traktorok számos intelligens megoldással rendelkeznek a hatékonyság növelése érdekében. Az egyszerűsített automatikus táblavégi forduló, az integrált AutoTrac automatikus kormányzás, a GEN5 univerzális kijelző alkalmazásai, valamint az ISOBUS-kompatibilitás teljes megoldást nyújtanak a precíziós gazdálkodással kapcsolatok feladatok elvégzéséhez.

A John Deere gyári szerelésű homlokrakodói az európai piacon az 5M/6M és a 6R traktorsorozatokhoz érhetők el. Felszereltségüket tekintve két nagy csoportra oszthatók, a középkategóriás M-es és a prémiumkategóriás R-es homlokrakodókra.

Míg az M-es rakodócsalád 1,3-1,8 tonnás emelési kapacitásával az alkalmi kiszolgáló feladatokra lett tervezve, addig az R-es típusok a 2-2,5 tonnás emelőerejükkel a professzionális felhasználóknak készültek. Emelési magaságuk 3,7-4,5 m-ig terjed típustól függően. Mindkét típuscsalád a traktorra felszerelt rakodóvázra csatlakozik (R-es típusoknál speciális gyorscsatlakozóval), a hidraulikus kiszolgálást pedig a traktor középső szeleptömbje végzi, melynek vezérlése lehet mechanikus (mechanikus Joystick), illetve elektronikus (elektronikus joystick) rendszerű is.

Mindkét rakodócsalád rendelhető mechanikus kanálszintezéssel, az R-es típusoknál pedig intelligens funkciók is elérhetők, úgymint az integrált mérlegrendszer (DWS), a memóriafunkciók (RTP), az automatikus vízszintezés, valamint a gémlengés-csillapitás. A rakodókra széles választékban állnak rendelkezésre gyári munkaeszközök is a raklapvillától kezdve a terménykanálon át egészen a bálafogókig. A John Deere széles rakodókínálatát az idei kiállításon egy 623M-es típus képviselte.

JOHN DEERE 6120M+623M homlokrakodó

JOHN DEERE 6120M+623M homlokrakodó – fotó: KITE Zrt.

Kramer KT407-es rakodó

A XXXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokra a KITE a portfóliójának egy új szeletét, egy Kramer KT407-es rakodót is felvonultatott. A kiváló rakodási képességekkel rendelkező gép az állattenyésztő gazdaságok egyik alappillére lehet. Legyen szó trágya mozgatásáról, vagy bála hordásról, ennek a gépnek a multifunkcionalitása nagy terhet képes levenni a gazda válláról. Integrált kezelést támogató rendszerek már az alapfelszereltség részét képzik, de a listából nem maradhat ki az automatikus központi zsírzó, vagy akár az automata vonófej légfékkel.

Kramer KT407-es rakodó

Kramer KT407-es rakodó – fotó: KITE Zrt.

A Kramer rakodók kezelése a legkisebbektől a legnagyobbakig teljesen megegyező, a fülke kialakítása és a kezelőszervek elrendezése a minden napi munka kényelmét szem előtt tartva került kialakításra. A hajtásról egy igencsak takarékos Deutz motor gondoskodik, az állandó összkerék hajtás pedig a zárható differenciálmű kombinációjával a legszorultabb helyzetekből is képes a rakodót kihúzni. A széles munkaeszköz választékból bárki képes megtalálni a gazdasága számára fontos adaptereket is.