A XXX. Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kiállítás és vásár alkalmával szervezett szakmai konferencián Detre Miklós, a Magyar Államkincstár mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatásokért felelős elnökhelyettese tartott előadást az egységes kérelem benyújtásával kapcsolatos változásokról. Elmondta többek között azt, hogy a tavalyi évhez képest 7 jogcímmel bővül az egységes kérelem, illetve felhívta a figyelmet arra, hogy a kamarai meghatalmazások 2023. január 31-gyel hatályukat vesztették, így új kamarai meghatalmazások megkötésére van szükség a kérelembeadáshoz.

Az EK jogcímei esetében kötelezővé válik a teljes elektronikus kapcsolattartás. 2023. január 1-től kezdődően felhasználásra kerülnek az Európai Űrügynökség álat finanszírozott Sentinel műholdcsalád által készített nagy felbontású műholdfelvételek (TMR adatok).

Előadásában külön kitért a termeléshez kötött, állatalapú támogatásokkal kapcsolatos változásokra is.

VIDEÓS beszámoló a kiállításról

1. Tejhasznú tehéntartás támogatás

A környezetvédelmi engedélyben foglaltaktól lényegesen eltérő, illetve a vízminőséget veszélyeztető gyakorlat esetén, ha a termeléshez kötött támogatással érintett állatok tartásával összefüggésben valósult meg, akkor a támogatás nem ítélhető oda.

2. Anyatehéntartás támogatás

A birtokátruházás és kiesés-pótlás lehetősége megszűnik.

3. Hízottbikatartás támogatás

Szakszerű apaállat-használat a támogathatóság feltétele.

4. Anyajuhtartás támogatás

A birtokátruházás lehetősége megszűnik. Lehetőség lesz a kieső egyedek pótlására (csak olyan egyeddel, mely már a kérelem benyújtásakor is a kérelmező tenyészetében volt).

5. ENAR rendeletben foglalt határidők betartása

A támogatás alapfeltétele a egyes ENAR jogszabályokban lefektetett bejelentési határidők betartása. A bejelentések rendezésére a támogatási kérelem benyújtásáig lesz lehetősége a kérelmezőnek, az ezt követően megtett utólagos hatályú avagy elkésett bejelentéssel érintett egyed nem támogatható.

Detre Miklós

Detre Miklós, a Magyar Államkincstár mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatásokért felelős elnökhelyettese – Fotó: Agroinform

6. Automatikus visszavonás lehetősége

Amennyiben egy egyed a birtokon tartási időszak alatt a kérelmező tenyészetéből kikerül, így azt külön bejelentés nélkül, az ENAR adatai alapján a Kincstár visszavont egyedként kezeli.

+1 Egyedek megszemélyesítése

Detre Miklós arra is felhívta a figyelmet, hogy a szarvasmarha, juh, kecske állatlétszámalapú támogatások esetén a tagállami hatóságoknak gondoskodniuk kell arról, hogy az EK az aktuális ENAR adatbázis alapján megszemélyesítésre kerüljön a potenciálisan támogatható egyedek adataival.