Az avokádó az elmúlt évek egyik legnagyobb gasztroslágere lett – nem csoda, hogy szinte mindenki ismeri az ikonikus avokádótoastot. De míg a zöld szupergyümölcs krémes belseje minden figyelmet megkap, a héja szinte mindig a kukában landol. Pedig óriási hiba, ha nem hasznosítjuk újra ezt a részt, hiszen valódi tápanyagbomba lehet belőle – főként a növényeink számára.
Mit tud az avokádó héja?
A legtöbben nem is tudják, hogy az avokádóhéj tele van rostos anyagokkal, mint a cellulóz és a lignin, illetve olyan ásványi anyagokkal is, mint a kálium, a kalcium, a foszfor és a magnézium. Ezek mind segíthetik a növények fejlődését, erős gyökérzetet és egészségesebb zöld lombot eredményezhetnek. A baj csak az, hogy a nyers héj lassan bomlik le, így önmagában nem igazán alkalmas tápanyagforrásnak. De egy kis trükkel igazi csodaszer válhat belőle!
Az avokádó héját is érdemes felhasználni – Fotó: Shutterstock
Hogyan használjuk?
Három egyszerű módszerrel igazi zöld arany lehet az avokádóhéj:
• Szárítsd és őröld porrá! Így könnyen hozzákeverheted a virágföldhöz vagy komposzthoz.
• Használd palántázáshoz! Egy fél avokádóhéj mini ültetőedényként is szolgálhat.
• Turmixold le vízzel! A keveréket leszűrve öntheted a növények tövéhez mint természetes tápoldatot.
Sőt, még a mag héja is értékes lehet: texasi kutatók olyan vegyületeket azonosítottak benne, amelyek gyulladáscsökkentő, vírusellenes, sőt daganatellenes hatásúak lehetnek. Nem beszélve arról, hogy ipari viaszokat is elő lehet állítani belőle.
A fenntarthatóság jegyében tehát nemcsak a pénztárcánknak, hanem a környezetünknek is jót teszünk, ha nem dobjuk ki az avokádó héját és magját. Kis kreativitással a zöld hulladékból zöld csoda lesz!
Forrás: noklapja.hu