Helikopterről vadászva ölnének le több ezer lovat az ausztráliai Új-Dél-Walesben – írja a 24.hu. Ugyanis ezek az elvadult lovak, melyekből kb. 400 ezer egyed található, komoly károkat okoznak az őshonos élővilágnak.

Csak Új-Dél-Wales államban, a Kosciuszko Nemzeti Parkban több mint 17 ezer példány él, elődeiket az európaiak hurcolták be a térségbe. 2027-re 3000-re szeretnék csökkenteni a számukat, ennek érdekében jóváhagyták a légi selejtezésnek nevezett szabályozási eljárást, melynek során a lovakat helikopterekről fogják kilőni.

Korábban a befogást, a nyugtatólövedékek használatát és a felszíni kilövést alkalmazták, de most a szakértők arra jutottak, hogy légi selejtezés nélkül nem tartható a 2027-es célszám.

„Szeretem a lovakat, de nem a nemzeti parkokban van a helyük. Az elvadult lovak komoly károkat okoznak őshonos növényeinknek és állatainknak, köztük számos veszélyeztetett fajnak az Ausztrál Alpokban" – mondta Tanya Plibersek szövetségi környezetvédelmi és vízügyi miniszter.

A döntésnek sok ellenzője van, akik arra kérik az állami környezetvédelmi minisztert, hogy erősítse meg a passzív csapdázás és a befogás előnyben részesítését az állománykezelésben, és a halálos módszereket korlátozzák a nagy sűrűségű területekre és a jogszabályokban meghatározott zónákra.

A légi selejtezést 2000-ben már alkalmazták, három nap alatt 600 lovat ölve meg, de akkor a technikát a lakosság ellenérzése miatt végül betiltották. Most azonban az Invazív Fajok Tanácsának érdekvédelmi igazgatója úgy fogalmazott, hogy bár senki sem szereti, amikor állatokat ölnek meg, de választani kell: vagy sürgősen csökkentik az elvadult lovak számát, vagy elfogadják az érzékeny hegyi ökoszisztémák és élőhelyek pusztulását, valamint az őshonos állatok visszaszorulását és kipusztulását.