Kezdjük a szürettel!

A mustkészítés alfája és ómegája a megfelelően érett szőlő! Ha otthon van néhány tőkéd, figyeld a fürtöket: akkor érdemes szedni, amikor a szemek már jó édesek, rugalmasak, és könnyen leválnak a kocsányról. Egy kis segítség: a cukortartalom 16-18 mustfoknál már tökéletes a musthoz! De ne aggódj, ha nincs saját szőlőd, a piacon is beszerezheted a legzamatosabb fürtöket.


Jöhet a préselés – nem csak a profiknak!

Régi családi prések, menő kézi darálók vagy akár egy egyszerű szűrőruha – minden megteszi, ha mustot szeretnél készíteni. A lényeg, hogy alaposan zúzd össze a szőlőszemeket, majd préseld ki a levet. A friss must illata már önmagában is mennyei, de ne állj meg itt! Egy kis tipp: ha igazán tiszta mustot szeretnél, hagyd pár órát ülepedni, és óvatosan öntsd le a tetejét.


szolopres

illusztráció – Fotó: Shutterstock

Erjesztés vagy sem? Ez itt a kérdés!

Az igazi must frissen a legfinomabb, de ha tovább szeretnéd eltartani, érdemes egy kicsit "feldolgozni". Egyesek egy kevés tartósítószerrel (például nátrium-benzoáttal) óvják meg a mustot az erjedéstől, míg mások hagyják, hogy a természet dolgozzon, és készülhet a házi bor! Akárhogy is döntesz, egy tiszta üvegballon, némi légdugó és egy kis türelem csodákra képes. És ne feledd: az erjedés során keletkező szén-dioxidot el kell vezetni, hogy elkerüld a kellemetlen meglepetéseket!

Pár extra trükk, hogy mindenki irigyelje a mustodat:

  • Hűtőben 2-3 napig is friss marad a must, ha gyorsan elfogyasztjátok.
  • Egy csipetnyi fahéj vagy szegfűszeg különleges ízt adhat neki.
  • Gyerekeknek is remek, vitaminban gazdag ital – de a felnőttek is imádni fogják!


Ne hagyd ki idén az otthoni mustkészítést! Egy kis munka, egy csipetnyi közös móka, és máris ott a poharadban a házi must – ami garantáltan veri a bolti változatokat. Szőlőt a kézbe, induljon a mustszezon!

Indexkép: Shutterstock