A mikroműanyagok szinte mindannyiunk étrendjében megtalálhatók, teljesen függetlenül az étkezési szokásainktól, a nanométeres részecskék pedig akár a sejtjeinkbe is behatolhatnak. A vizsgált állati és növényi fehérjeforrások 90 százalékában találtak mikroműanyagot, melyeknek méretei az 5 milliméterestől a nanométeresig terjedhetnek.

Egy teafilter akár több milliárd ilyen apró plasztikdarabkát is a teánkba áztathat, de az apró méretű részecskék a gyökereken keresztül bekerülhetnek a zöldségekbe és gyümölcsökbe is. Só, cukor, rizs – legyen szó bármilyen élelmiszerről, a műanyagot szinte lehetetlen elkerülnünk étkezéseink alkalmával. A palackozott vizek sem jelentenek kivételt: 1 liter ásványvízben 240.000 műanyagrészecske található, melyek nagy része nanoműanyag.

Egészségügyi kockázatok

Egyelőre nem állnak rendelkezésre nagy számban olyan kutatások, melyek a mikroműanyag-szennyezés pontos élettani tényezőit leírnák, de egyes kutatások szerint azok, akiknek a nyaki artériáiban mikro- és nanoműanyag-részecskék találhatók, kétszer nagyobb valószínűséggel vannak kitéve például szívroham, stroke kockázatának. A Nemzetközi Palackozott Víz Szövetség egyik szóvivője azonban úgy nyilatkozott: "jelenleg nincs tudományos megegyezés a mikro- és nanoműanyag-részecskék egészségre gyakorolt hatásáról, így az ezekről szóló hírek csak szükségtelen pánikot keltenek".

ételek

Az apró méretű részecskék a gyökereken keresztül bekerülhetnek a zöldségekbe és gyümölcsökbe is – fotó: Shutterstock

Mit tehetünk?

• Próbáljunk minél inkább csomagolásmentes élelmiszereket vásárolni.
• Csak olyan műanyagot tegyünk a mikróba, mely kifejezetten az erre alkalmasságot jelző felirattal vagy jellel van ellátva.
• Ha lehet, a palackozott vizet váltsuk le üveges vagy csapvízre. Ha azonban mégis használni kényszerülünk, ne töltsük újra, erre ugyanis nem alkalmasak az egyszer használatos palackok, és mikroműanyag-részecskéket szabadíthatnak fel.

Forrás: prove.hu