A legtöbb kertben ott van a szamóca, és habár sokan nem jól tudják a nevét, és eperként ismerik, egyet mindenki tud, hogy igazán nagyon finom és egészséges. A szamócából készült szörp pedig igazán egyszerű a földi eper tartósítására, ráadásul nagyon gyorsan és könnyen el tudjuk készíteni. Az illat pedig, ami belengi általa az otthonunkat, egyszerűen elképesztő!
A házi szörp ráadásul igazán egészséges is, hiszen tudjuk, mivel volt vagy éppen nem volt kezelve a szamóca, és azt is, hogy mi került a szörpbe. Az így készült "eperszörp" pedig kiváló vízzel, limonádéban, koktélokhoz, vagy öntetként a desszertekhez.
Így készíts igazán gyorsan "eperszörpöt"
A bolti szörpök között találhatunk igazán finomakat és egészségeseket, azonban ezeknek nagyon magas az ára. Azonban a legtöbb szörp, amit a boltokban vásárolhatunk túl sok cukrot tartalmaz, ráadásul lehet benne mesterséges színezék és aroma is. Ellenben a házilag készített szörpökben pontosan tudjuk, mi található, így bátran adhatjuk a gyermekeinknek. Sőt, akár cukormentesen is készíthetünk szörpöt a földi eperből - tudjuk meg az noklapja.hu írásából.
1 liter szörphöz szükségünk van 1 kg lédús, illatos földi eperre, 1 liter vízre, 50 dkg cukorra, illetve cukormentes változat esetében nyírfacukorra, 1 tk citromlére.
- Először mossuk meg a szamócát és vágjuk ki belőle a romlott részeket. Vágjuk négy részre a földi epret és tegyük egy lábasba.
- A gyümölcshöz öntsük hozzá a vizet és a citromlevet, majd forraljuk fel és forraljuk lassú tűzön nagyjából 20-25 percig. A tetején keletkező habot mindig szedjük le.
- Amikor a gyümölcs elvesztette az élénk színét, egy apró lyukú szűrön szűrjük le a levét. Ne nyomogassuk át a gyümölcsöt a szűrőn, mert akkor zavarossá válik a szörp.
- A fennmaradó eperből készíthetünk később lekvárt, míg a leszűrt levet tegyük vissza a lábasba, majd lassú kevergetés mellett adjuk hozzá a cukrot.
- Lassú tűzön forraljuk 5-10 percig, amíg kissé be nem sűrűsödik. Minél sűrűbbre szeretnénk, annál tovább főzzük, így ha szirupot szeretnénk, akkor hosszabb ideig kell főznünk.
- Öntsük a szörpöt/szirupot kifertőtlenített üvegekbe, jól zárjuk le, és 5 percre állítsuk fejre, majd vissza. Hagyjuk teljesen kihűlni és felhasználásig tároljuk a hűtőszekrényben. A házi szörpök ajánlott hígítási aránya 1:4, azaz 1 rész szörphöz adjunk 4 rész vizte. Szervírozáskor tehetünk a pohárba friss menta vagy bazsalikom levelet, esetleg egy csipet őrölt borsot.
Legyen saját szamóca a kertedben
Mivel a szamóca naponta legalább 6 órán át igényli a napfényt, a kert napos területét válasszuk ki számára. Azonban a szamóca nem válogatós, ha talajról van szó, de legjobban a jó vízelvezetésű, agyagos talajt kedveli. Nagyon fontos, hogy még jóval az ültetés előtt keverjünk a talajba komposztot vagy trágyát. A szamóca számára a magaságyás is kiváló megoldás, hiszen ott jóval egyszerűbb megoldani a vízelvezetést. Akár ősszel is kiültethetjük a magaságyba a szamócát, hiszen a palánták jól áttelelnek, majd tavasszal gyorsan fejlődésnek indulnak.
Készíts finom szörpöt a földi eperből. Fotó: Shutterstock
Fontos, hogy ha már van földi eper a kertünkben, a palántákat soha ne azok mellé ültessük. Amúgy is érdemes a régi növényeket is minden évben áttelepíteni, mert úgy sokkal ízletesebb és gazdagabb lesz a termés. A szamóca szeret elterülni a talajon, így ehhez mérten kell számára területet biztosítanunk. A palántákat egymástól 45-60 centiméterre ültessük, így elegendő hely jut számukra a növekedéshez, és az indáik is el fognak férni. A sorok között is érdemes 60 cm-es távolságot hagyni, mert így jóval egyszerűbbé válik az öntözés és a növény gondozása.
A palánta számára olyan mély lyukat készítsünk, amelyben kényelmesen elfér a gyökérzete. A levelei a föld felett maradjanak, nem kell túl mélyre ültetni. A szamóca szereti a vizet, így alaposan öntözzük meg az ültetést követően.
Az ágyásokat megéri mulcsozni, hogy meg tudjuk őrizni a talaj nedvességtartalmát, és csökkentsük a gyomok mennyiségét. Fontos, hogy rendszeresen öntözzük, és gyomtalanítsuk a szamócát. Ha kellően meleg az idő, és elegendő napfény jut a növénynek, akkor a virág megtermékenyítése után csak egy hónapot kell várnunk, hogy falatozhassunk belőle.
A szamóca évelő növény, és az enyhe teleket könnyedén átvészeli. Azonban, amikor a hőmérséklet tartósan -5 Celsius-fok körül alakul, fontos, hogy védjük a fagytól. Még tél előtt vágjuk vissza a lombját, majd takarjuk be a növényt szalmával, vagy más talajtakaróval. Ezt csak akkor távolítsuk el, amikor már elmúltak a fagyok. A szamócára a szürke penész, a poros lisztharmat, a japán bogarak, a pókatkák és a csigák jelentenek veszélyt. Ha azonban szorgalmasan gyomtalanítunk, akkor jóval kevesebb kártevő és betegség leselkedhet a gyümölcsünkre.
Amikor beértek a szamócák, ne tépjük, hanem vágjuk le azokat, mert így egészen biztosan nem teszünk kárt a növényben. A szamóca gyorsan romlik, így csak annyit szedjünk le, amennyit éppen elfogyasztunk, vagy készítsünk belőle lekvárt, szörpöt, vagy egyéb finomságot. Akár le is fagyaszthatjuk, és természetes jégkockaként tehetjük az italainkba.