Augusztusban a legtöbb teendő a betakarítás és az eltevés körül zajlik, azonban vannak még olyan kerti feladataink, amelyekről nem szabad megfeledkeznünk ilyenkor. A nyár végén ugyanis néhány növény nagyon igényli a metszést. Ilyenek egyes gyümölcsfák is.

Ezeket a gyümölcsfákat meg kell metszeni nyáron

A gyümölcsfák tavaszi és őszi metszése mellett némelyik gyümölcsfát a nyár végén is érdemes megmetszeni. Ez a metszés sokat segít a jövő évi termés mennyiségének és minőségének javításában, és abban is, hogy minél kevesebb betegség és kártevő fenyegethesse a gyümölcsfáinkat.

Fontos azonban azt is tudnunk, hogy melyik gyümölcsfát szabad, és melyiket tilos megmetszeni a nyár végén.


  • Nyáron nem szabad olyan mértékű metszést végezni a gyümölcsfákon, mint tavasszal, vagy ősszel. A friss hajtások megritkításával azonban sokkal jobb terméshozamot érhetünk el.
  • A nyár végi metszéssel a gyümölcsfa koronájának méretét is befolyásolni tudjuk. Mivel ilyenkor már csökken a levelek mennyisége, a korona jobban átlátható és átjárható lesz a levegő és a napfény által, így rengeteg betegséget és fertőzést tudunk megelőzni. Jövőre pedig bőségesebb és jobb minőségű lesz a termés, ami gyorsabban és egyszerre fog beérni, hiszen egyformán éri majd a napfény.
  • A metszés során ügyeljünk rá, hogy mindig fertőtlenített metszőollót használjunk, és mielőtt egy újabb fát kezdünk el metszeni, mindig fertőtlenítsük le újra. Ha így teszünk, nem fogunk fertőzést átvinni a fákra. A sebeket is kezeljük le, de a nyári metszés azért is praktikus, mert ilyenkor a gyümölcsfán ejtett metszési sebek sokkal gyorsabban gyógyulnak, így jóval kevesebb lesz az esély a betegségek megjelenésére.
  • Minden ág végén érdemes levágni az idei friss hajtásokat. A vágást közvetlenül egy levél felett végezzük el, mert így tudjuk elősegíteni az oldalhajtások fejlődését, és megakadályozni, hogy a gyümölcsfa törzsétől eltávolodó, hosszú, egyenes ágak nőjenek. Mivel az oldalhajtásokon nőnek majd a következő évben a gyümölcsök, fontos a ritkításuk, hiszen ha rövidek és erősek, az garantálja a jó termést jövőre. A friss hajtásokat a tövük utáni harmadik levél után közvetlenül vágjuk le.
  • Azoknál az ágrészeknél, ahol a gyümölcshozó rész felett friss hajtásokat találunk, az el nem fásult részt vágjuk le úgy, hogy a gyümölcskezdemény fölött még legalább egy-két levél maradjon.



metszés metszőolló

Bizonyos gyümölcsfák esetében fontos a nyár végi metszés. Fotó: Shutterstock

Nagyon fontos, hogy nyáron az alma-, a birs-, a cseresznye-, az eper-, az őszibarack-, a nektarin-, a körte-, a sárgabarack- és a szilvafát metszhetjük meg. A körtefákat július közepétől lehet metszeni, az almafákat néhány héttel később, augusztus végéig.

A nyár az egyetlen ideális időszak a szilva, a cseresznye, a meggy, valamint a ringló metszésére, hiszen ezeken a gyümölcsfákon a lilás réteggomba fokozottabban terjed el. A gombaspórák a metszésfelületeken megtapadva megbetegítik a fát. A spórák a legkevésbé a gyümölcshozástól egészen augusztus végéig aktívak, és ilyenkor a sebgyógyulás is sokkal gyorsabb.


Ne feledkezzünk meg a sebkezelésről sem

Fontos, hogy a metszés során keletkezett nyesedéket gyűjtsük össze és semmisítsük meg, különben a rajta lévő betegségek és kártevők hamar el tudnak terjedni a kertben, sorra fertőzve a növényeinket. A fák megmetszése után, minden ötforintos érménél nagyobb átmérőjű seb esetén végezzük el a sebkezelést, ezek a sebek ugyanis már elég nagyok ahhoz, hogy jóval nehezebben forrjanak össze, mit a kisebb sebek.

Ehhez vágjuk simára a sebek széleit, és kenjük be a sebet sebzáró anyaggal, melyet a nagyobb kertészeti áruházakban, illetve a gazdaboltokban tudunk beszerezni. Ezek mindig szellőző, de vízlepergető felületet adnak, sőt, vannak olyanok is, amelyek gombaölőszert tartalmaznak. Az is jó sebkezelő megoldás, ha réz- és kéntartalmú szer egy százalékos oldatával, ecsettel kenjük be a sebeket.

Nemcsak a gyümölcsfákat kell megmetszeni a nyár végén

A növények ilyenkor, a vegetációs időszak második felében, már a következő évre gyűjtik az energiát, ezért a metszéssel ebben tudjuk őet segíteni, hiszen így a tápanyagokat a rügyek és gyökerek erősítésére tudják fordítani. 

Metsszük meg ilyenkor a ribiszkét és a málnát is. Távolítsuk el a régi ágakat, hogy új hajtásokat tudjanak hozni. De a díszcserjék se maradjanak ki, mint ahogyan a szőlőnél sem feledkezhetünk meg ilyenkor a csonkázásról és a hajtásválogatásról. A fűszernövényeink is meg fogják hálálni az augusztusi metszést, hiszen új hajtásokat fognak hozni, így a nyáron túl is megfűszerezhetjük velük az ételeinket.