Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló „Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport újabb kommunikációs anyagában a „Világ szarvasmarhák nélkül” című dokumentumfilmnek az ágazatra vonatkozó legfőbb megállapításait mutatja be.

Felhívja a figyelmet arra, hogy a dokumentumfilm mögött álló tudományos bizonyítékok nem csupán informatívak, hanem elengedhetetlenek is ahhoz, hogy átgondolt, tényeken alapuló párbeszédeket indítsunk el, olyanokat, amelyekkel valódi és tartós változásokat hozhatunk létre az emberek és a bolygó életében.

Napjainkban az állattenyésztést gyakran okolják az éghajlatváltozással összefüggésben és számos más globális probléma fő okozójaként aposztrofálják. Egyes környezetvédők és állatjogi aktivisták a húsfogyasztás teljes beszüntetéséért és az összes állattartó telep bezárásáért kampányolnak. De mi történne, ha mindenki vegán étrendre térne át? Milyen is lenne egy szarvasmarhák, vagy úgy általában véve a haszonállatok nélküli világ? Feltette már magának ezt a kérdést?

Állattenyésztési szakértők és tudósok egy csoportja éppen erre a kérdésre kereste a választ a Világ szarvasmarhák nélkülcímű dokumentumfilmben, amely feltárja a szarvasmarha ágazat összetett és gyakran igen meglepő szerepét az egészségünk és a bolygónk egészsége vonatkozásában. Michelle Michael és Brandon Whitworth díjnyertes újságírók több mint negyven különböző helyszínre utaztak el világszerte, hogy állattenyésztőkkel, gazdálkodókkal, tudósokkal és környezetvédelmi szakértőkkel készített interjúkon keresztül vizsgálják meg a szarvasmarha ágazatnak a kulturális és gazdasági jelentőségét, a szarvasmarháknak az élelmezésben betöltött globális szerepét és az ágazatnak az éghajlatra gyakorolt valódi hatását.

szarvasmarha

Napjainkban az állattenyésztést gyakran okolják az éghajlatváltozással összefüggésben és számos más globális probléma fő okozójaként aposztrofálják – fotó: pixabay.com

Jobb lenne nekünk egy szarvasmarhák nélküli világban?

A dokumentumfilm arra ösztönzi a nézőket, hogy gondolkodjanak el egy központi kérdésen: „Jobb lenne-e nekünk egy szarvasmarhák nélküli világban?”. A válaszok nem egyszerűek, mivel a szarvasmarha ágazat a társadalom számos szegmensére hatással van, a mezőgazdaságtól és a kulturális háttértől kezdve az élelmezésen át a környezetvédelemig.

Michelle Michael és Brandon Whitworth tudományos bizonyítékok alapján, valamint a világ környezetvédelmi és agrártudományi szakértőivel folytatott beszélgetéseken keresztül mélyrehatóan vizsgálta a metánkibocsátással, az élelmezésbiztonsággal, a globális földhasználattal, a marhahús-előállítás számos melléktermékével és a szarvasmarhák hiányának lehetséges következményeivel kapcsolatos kulcsfontosságú kérdéseket. A gyakran túlzottan leegyszerűsített viták mögötti igazságot kutatva Michelle és Brandon arra a megállapításra jutott, hogy bár a szarvasmarhák a globális üvegházhatású gázkibocsátás 5-7%-ért felelősek, a teljes kép ennél sokkal összetettebb.

Az állattenyésztésből származó metánkibocsátás például a globális antropogén, azaz az emberi tevékenységből származó metánkibocsátás mintegy 30%-át teszi ki.

A tudományos bizonyítékok azonban azt mutatják, hogy a szarvasmarha ágazatból származó metán – mely elsősorban az enterális fermentáció következtében keletkezik – csak mintegy 12 évig marad a légkörben, ami sokkal rövidebb időszak, mint a szén-dioxid légköri tartózkodási ideje, amely üvegházhatású gáz akár évszázadokig is a légkörben maradhat. Ez azt jelenti, hogy a metánkibocsátás csökkentése gyorsabban hozzájárulhat a klímaváltozás lassításához.

A tudósok azonban olyan megoldásokat tanulmányoznak, mint például a takarmányozási változtatások, a szelekciós tenyésztés és a mikrobiom-beavatkozások a kibocsátásnak a forrásnál történő csökkentése érdekében, és nagyszerű eredményeket érnek el.

Amikor azt halljuk, hogy a világ mezőgazdasági területének nagy részét az állattenyésztési ágazat használja fontos megérteni, hogy az állatok legeltetésére használt földterületek nagy része nem alkalmas a közvetlen emberi fogyasztásra szánt növények termesztésére. A legelő állatok segítenek fenntartani a talajok egészségét, mivel a legeltetés arra serkenti a növényeket, hogy szénvegyületeket szabadítsanak fel, amelyek táplálják a talajmikrobákat, javítva ezáltal a talaj termékenységét és fokozva a szén megkötését. Ez a folyamat támogatja a fenntarthatóbb földhasználati gyakorlatokat és a szén talajban való megkötésével és tárolásával csökkenthető a légkörben lévő szén-dioxid (CO₂) mennyisége, ami hozzájárul az éghajlatváltozás hatásainak mérsékléséhez.

Emellett a szarvasmarhák létfontosságú szerepet játszanak a mezőgazdaság körforgásosságában az „értéknövelő újrahasznosítás” néven ismert folyamaton keresztülA szarvasmarhák ugyanis a növénytermesztésből származó, emberi fogyasztásra nem alkalmas mezőgazdasági melléktermékekből – például növényi szárakból, héjakból és egyéb maradékanyagokból – kiváló minőségű, tápanyagban gazdag élelmiszereket tudnak előállítani az emberek számára. Ez csökkenti a keletkező hulladékok mennyiségét és növeli az élelmiszerrendszer általános hatékonyságát, mivel a szarvasmarhák 600 gramm gyengébb minőségű növényi fehérjét képesek 1 kilogramm kiváló minőségű állati fehérjévé alakítani.

Még ennél is fontosabb, hogy a szarvasmarha ágazat jelentősen hozzájárul a globális élelmezésbiztonsághoz, mivel az emberek által világszerte elfogyasztott fehérjemennyiség mintegy 33%-át és a kalóriák 17%-át ezen ágazat fedezi és olyan alapvető tápanyagokat biztosít a szektor, amelyekhez más forrásokból, például növényekből nehéz hozzájutni. A marhahús és a tejtermékek különösen fontosak a veszélyeztetett népességcsoportok, például az alacsony jövedelmű vidéki térségekben élő nők és gyermekek alultápláltságának kezelésében. Az állattenyésztés megszüntetése emberek milliárdjai számára csökkentené az alapvető tápanyagokhoz való hozzáférést, súlyosbítva ezáltal a szegénységet és az alultápláltságot.

szarvasmarha

Az állatok legeltetésére használt földterületek nagy része nem alkalmas a közvetlen emberi fogyasztásra szánt növények termesztésére – fotó: pixabay.com

A szarvasmarhák sokkal többet adnak a társadalomnak, mint a hús és a tej

Az állattenyésztéshez kapcsolódó párbeszédek gyakran kizárólag a táplálkozásra és a kibocsátásra összpontosítanak, de a szarvasmarha-állományok felszámolása az élelmezésen messze túlmutató következményekkel járna.

A szarvasmarhák sokkal többet adnak a húsnál és a tejnél, az ágazatban keletkező melléktermékek mindennapi életünk számos területén nélkülözhetetlenek. Rejtett, de létfontosságú szerepet játszanak olyan dolgok előállításában, amelyeket gyakran természetesnek veszünk: a szarvasmarhák számos kulcsfontosságú összetevőt biztosítanak, úgy mint:

  • egyes életmentő gyógyszerek,
  • sebészeti anyagok,
  • egyes sebkötöző-szerekhez és az ízületek javításokhoz használt kollagén,
  • a kapszulákhoz és vakcinákhoz használt zselatin és más egyéb biológiai anyagok, amelyeket a szívbillentyűktől az inzulin előállításáig mindenre használnak. Ezeket az orvoslásban alkalmazott felhasználási- és hasznosítási módokat gyakran figyelmen kívül hagyják, mégis azok világszerte létfontosságúak a modern egészségügyi rendszerek számára.
  • Még a hangszerek, a gumiabroncsok, a tápanyag-utánpótlásra használt készítmények, a kozmetikumok, az állateledelek és számos háztartási cikk is tartalmaz a szarvasmarha egyes részeiből származó anyagokat, vagy megemlíthető még maga a bőr is, amelyeket mind-mind nehéz fenntartható módon vagy gazdaságosan helyettesíteni.
Mindez alátámasztja azt a valóságot, hogy a szarvasmarha szektor mélyen beágyazódott a globális ellátási láncokba a mezőgazdaságban, az élelmiszeriparban, az egészségügyben és a feldolgozóiparban egyaránt.

szarvasmarha

Az ágazatban keletkező melléktermékek mindennapi életünk számos területén nélkülözhetetlenek – fotó: pixabay.com

A szarvasmarháknak az ökoszisztémánkból való kiiktatása hatással lenne az élelmiszer-rendszerünkre és megzavarná a szarvasmarhák egyes részeiből származó anyagokra támaszkodó iparágak széles körét is, a gyógyszergyártástól kezdve a csomagoláson, a textíliákon és a sportfelszereléseken át egészen a háziállat-ápolási termékekig. A szarvasmarhák sokrétű szerepének felismerése arra késztet minket, hogy holisztikusabban gondolkodjunk a szarvasmarha ágazatnak a társadalomban elfoglalt helyéről és ezen állatok nélküli világ következményeiről.

 

Sürgősen szükség van a párbeszédre

A film egyik legfontosabb üzenete, hogy sürgősen párbeszédre van szükség, rámutat továbbá arra is, hogy a gazdálkodók, a társadalom és a döntéshozók közötti nyílt és őszinte párbeszéd elengedhetetlen. Ilyen kommunikáció nélkül ugyanis lehetetlen kiegyensúlyozott megoldásokat találni a környezet, a gazdaság és az állattenyésztéstől függő emberek számára.

A „Világ szarvasmarhák nélkül” című dokumentumfilm arra szólít fel minket, hogy gondoljuk át az állattenyésztés megszüntetésére irányuló törekvéseket, bemutatva, hogy ennek milyen súlyos következményei lehetnek az élelmezésre, a fenntarthatóságra és az ökoszisztémákra vonatkozóan világszerte.

szarvasmarha

A szarvasmarháknak az ökoszisztémánkból való kiiktatása hatással lenne az élelmiszer-rendszerünkre – fotó: pixabay.com

A dokumentumfilm mögött álló tudományos bizonyítékok nem csupán informatívak, hanem elengedhetetlenek is ahhoz, hogy átgondolt, tényeken alapuló párbeszédeket indítsunk elolyanokat, amelyekkel valódi és tartós változásokat hozhatunk létre az emberek és a bolygó számára. A film hangsúlyozza, hogy csak és kizárólag együttműködéssel és megértéssel haladhatunk egy fenntarthatóbb jövő felé.

A dokumentumfilm forgatási helyszíneiről, a forgatás során megszólaltatott állattenyésztőkről, gazdálkodókról, tudósokról és környezetvédelmi szakértőkről, valamint az általuk képviselt álláspontokról, a szarvasmarha ágazathoz kapcsolódó legfőbb megállapításokról további információkat a WORLD WITHOUT COWS weboldalon itt érhetnek el.

Forrás: NAK

Indexkép: pixabay.com