A 2025-ös „szedd magad” eperszezon a napokban indul Magyarország kertészeteiben, van, ahol már péntekre meghirdették az első lehetőséget. A nyitás pontos idejét jelentősen befolyásolhatják az időjárási körülmények, valamint az alkalmazott termesztési technológiák. Például a fóliasátorban nevelt eper már április végén megjelenhet a szedhető kínálatban, míg a hagyományosan, szabadföldön termesztett gyümölcs jellemzően csak május derekán, a következő napokban, hetekben kezd beérni.


Árak és fizetési lehetőségek

Az idei szezonban a „szedd magad” eper ára jellemzően 1600 és 2000 forint között mozog kilogrammonként, ez jelentősen kedvezőbb a bolti vagy piaci áraknál, amelyek 2500 és 3500 Ft/kg között alakulnak. Fontos tudni, hogy sok helyen kizárólag készpénzes fizetés lehetséges, erre ajánlott előre felkészülni. A hirdetésekből kiderül, sokan csak a nyitás napján határozzák meg az árakat, érdemes indulás előtt informálódni.

Szedési szabályok és mennyiségi ajánlások

A legtöbb helyszínen engedélyezett az eper megkóstolása szedés közben, de célszerű mértékletesen élni ezzel a lehetőséggel. Általánosságban nem szabnak ki mennyiségi korlátozást, de ha valaki nagyobb tételt szeretne hazavinni, érdemes előzetesen egyeztetni a gazdával a készletekről és az esetleges kedvezményekről.


Amit tudni érdemes

Mi a jó benne?

  • Frissesség: Az eper közvetlenül a termelőtől érkezik a kosarunkba.
  • Ár: Olcsóbban juthatunk hozzá, mint a kereskedelmi forrásokon keresztül.
  • Élmény: Kellemes, szabadban töltött családi program.
  • Tudatosság: Megismerhetjük a termesztés módját és körülményeit.

Ez is vele jár:

  • Időigényes: A szedéshez türelemre és időre van szükség.
  • Fizikai megterhelés: Hosszú ideig tartó hajolgatás fárasztó lehet, főként nagyobb mennyiség esetén.
  • Időjárás-függőség: Esős, sáros időben nehezebb a szüret.

Hol találhatóak a szedd magad földek?

A szedd magad lehetőségek szinte az egész ország területén megtalálhatók, de különösen bő kínálat jellemzi Pest, Győr-Moson-Sopron, Vas és Békés vármegyéket.

Mikor van a legjobb idő a szedésre?

A fóliasátorban érő eperrel már április végén is találkozhatunk, míg a szabadföldi fajták május közepétől kínálják az édes gyümölcsöt. A szezon általában június közepéig tart, de a pontos zárás függ az időjárási viszonyoktól és a különböző eperfajták éréseinek időzítésétől is.

Lelőhelyek:

Békés vármegye

Köröstarcsa Zöld Fa Eper: várhatóan május 20-tól nyitnak, az árak a terveik szerint a tavalyiak lesznek. Információk ITT.

Murony Eprészet: május közepére tervezik a nyitást, tudnivalók ITT.

Fejér vármegye

Gárdony Borbás Kert: információk ITT.

Nagyvenyim Venyim Gyümölcse: friss tudnivalók ITT.

Győr-Moson-Sopron vármegye

Csikvánd Polgár kertészet: május 19-én nyitnak, minden egyéb ITT.

Fertőszentmiklós Barackfarm: infók ITT.

Győrszemere, Mosonmagyaróvár, Rajka, Vámosszabadi Eperország: minden az eperről ITT.

Hajdú-Bihar vármegye

Bocskaikert Dancsi Kertészet: május 16-án, pénteken nyitnak, 1800 ft/kg-os áron kínálják az epret, egyebek ITT.

Komárom-Esztergom vármegye

Piliscsév Szedd magad eper: információk ITT.

Kocs eperföld: Már nem kell sokat várni, ígérik. Infók ITT.

Pest vármegye

Áporka Urbo tanya: Hamarosan... Információk ITT.

Budakalász, Pilisvörösvár, Solymár, Szentendre Erdbeerland Kft.: Május második felére ígérik a nyitást, tudnivalók ITT.

Pomáz szedd magad eper: Kell még neki pár nap, de nem sok, ITT minden kiderül.

Marcali Eperliget: Célegyenesben vannak, tudnivalók ITT.

Vas vármegye

Szombathely (Söptei út) és Jákfa: már a május 17-i hétvégén tervezik a nyitást, érdemes az oldalt figyelni, főleg, hogy 1600 ft/kg árral készülnek, infók ITT.

Vasboldogasszony Epreskert: napok kérdése, és nyitnak, információ ITT.

Indexkép: Pixabay