Gyümölcsevés közben gyakran felmerül a kérdés: vajon lenyelhetjük a magokat, vagy inkább óvakodjunk tőlük? A válasz nem is olyan egyszerű, mint elsőre gondolnánk, ugyanis egyes magok veszélyes anyagokat tartalmaznak, míg másokat bátran fogyaszthatunk. Nézzük, melyik gyümölcs magja ártalmatlan, és melyik rejthet veszélyt!


Melyik gyümölcs magját nyelhetjük le gond nélkül?


Ha gyors választ keresel: a legtöbb bogyós gyümölcs – például az eper, málna, szeder – apró magjai teljesen biztonságosak, sőt, a rosttartalmuk miatt még jót is tesznek az emésztésnek! Ugyanez igaz a szőlőmag esetében is, bár sokan nem szeretik a ropogós állaga miatt, egészségügyi kockázata nincs. A paradicsom, uborka, paprika magjai szintén ártalmatlanok, így nyugodtan lenyelhetjük őket.

A görögdinnye magja például bővelkedik fehérjében, vitaminokban, magnéziumban és egészséges zsírokban – tudjuk meg a hazipatika.com írásából. Sőt, bizonyos fajtájú szőlők magjai még a húsrésznél is több jótékony, gyulladáscsökkentő és baktériumölő hatású növényi anyagot tartalmazhatnak.

A citrusfélék magjai tele vannak C-vitaminnal, rostokkal, polifenolokkal és antioxidáns hatású növényi anyagokkal. A maracuja (passiógyümölcs) magját pedig eleve elfogyasztjuk a gyümölcshússal együtt. Ez szintén igazán jó hatással van a szervezetünkre, hiszen sok rost, fehérje, egészséges zsír, valamint magnézium, kalcium és kálium van benne.

Melyik gyümölcs magjától kell óvakodni?

Egyes magokban amigdalin található, amely a szervezetben mérgező cianiddá alakul. A hidrogén-cianid fogyasztása súlyos mérgezéshez is vezethet, amely görcsökkel, hányással és légzésbénulással jelentkezik.


Emiatt veszélyes lehet például a cseresznye, a szilva, a körte vagy a barack magja is. A keserű sárgabarack- és őszibarackmag különösen veszélyes, gyerekek számára már egyetlen darab is ártalmas lehet, felnőtteknek pedig legfeljebb napi 2-3 szem fogyasztása javasolt, de a legjobb teljesen elkerülni ezeket.

Egy-egy mag lenyelése nem okoz gondot, hiszen a kemény maghéjon nem jut át a méreganyag, de ha valaki szétrágja vagy nagyobb mennyiségben fogyasztja, az már veszélyes lehet!

Különösen veszélyes magok – Tilos lenyelni!

  • Kajszi- és őszibarackmag: nagy mennyiségben mérgező!

  • Alma- és körtemag: ciánglikozidot tartalmaz, szétrágva veszélyes.

  • Cseresznye- és meggymag: szintén ciántartalmú anyagok vannak benne.

Mi történik, ha véletlenül lenyelsz egy magot?

Ne ess pánikba! Egy-két mag lenyelése általában nem okoz gondot, hiszen a maghéj véd a mérgező anyagoktól, és a szervezet egyszerűen kiüríti. Azonban szétrágni vagy nagyobb mennyiségben fogyasztani tilos, főleg kisgyermekek esetében!


gyümölcsök

Fontos tudni, melyik gyümölcs magját tilos megenni. Fotó: Shutterstock

Az eper, málna, szeder, szőlő, paradicsom, uborka magjai gond nélkül fogyaszthatók, míg az alma, körte, barack, szilva, cseresznye, meggy magjait sose rágd szét és ne fogyaszd nagy mennyiségben! Egy kis odafigyeléssel elkerülheted a bajt, és továbbra is élvezheted kedvenc gyümölcseidet!

Ki ne dobd a szőlő magját és héját!

Tudtad, hogy létezik szőlősajt? Ráadásul a szőlő magjából és héjából készül. Mivel szőlőmagból készül, nagyon egészséges, hiszen a szőlőmagban koncentrálódik a legnagyobb arányban a növény valamennyi jótékony összetevője. A szőlőmag antioxidáns hatású, így a rák kialakulásának megelőzésére alkalmas E-vitamint, antihisztanmint, valamint a sejtek egészséges működéséhez elengedhetetlen linolénsavat is tartalmaz. A szőlőmag ezen kívül hatékonyan csökkenti a vérnyomást és a rossz koleszterin szintjét a vérben.

Ráadásul a szőlősajt készítése közben remek szőlőszörp marad a szemekből kisajtolt gyümölcshúsból és léből. Othello szőlőből remek szőlősajtot készíthetünk. Ehhez pároljunk meg 3 kg szőlőt, majd adjunk hozzá 80 dkg cukrot, és lassú tűzön kevergessük a cukor feloldásáig, és amíg levet nem fog ereszteni.

A levet szűrjük le üvegekbe, majd zárjuk le és hagyjuk dunsztban kihűlni. A megmaradt magos héjat egy sütőpapírral borított tepsire önsük, majd tegyük ki száradni. Másnapra kész a finom, szuperegészéges szőlősajt!