A füge igazán finom és egészséges, azonban komoly bajt is okozhat. Éppen ezért, nem lehet elég alkalommal figyelmeztetni rá, hogy nagyon figyeljünk oda a füge szüretelésére, különösen a forró napokon!

Erre nagyon figyelj a füge szedésekor

A hőség és a füge egyáltalán nem jóbarátok. Éppen ezért fontos tudnunk, hogy védeni kell a bőrünket a füge szedésekor! A füge nedve ugyanis a meleg idő hatására nagyon fájdalmas, égéshez hasonló bőrgyulladást idézhet elő! De még allergiás tünetek is ki tudnak alakulni, ha valaki érzékeny a fügére. Az allergia esetén a bőrkiütések a terméssel, a levéllel és a füge nedvével érintkező bőrfelületeken alakulnak ki.

De nem kell ahhoz allergiásnak lenni a fügére, hogy bajt okozzon. Amennyiben ugyanis a bőrünk közvetlenül érintkezik a fügefa leveleivel és az abban lévő nedvével úgy, hogy közben erős napfény is éri a bőrt, az nagyon komoly bőrgyulladást válthat ki!

Éppen ezért legyünk óvatosak, és mindig hosszú ujjú felsőben és kesztyűben szedjük a gyümölcsöt! Ha nem így teszünk, akkor annak sajnos rossz vége lehet, hiszen a kezdeti vörös foltok után nagyon fájdalmas gyulladás, duzzadás, és égési tünetekhez hasonló hólyagok is jelentkezhetnek. 

Az sem mindegy, mikor szüreteled a fügét

Azonban, ha kellő módon fel vagyunk öltözve, már nyugodtan szüretelhetjük ezt a csodás gyümölcsöt. A legfinomabb pedig akkor lesz a füge, amikor nem túlérett, hanem a tökéletes érettségi fokában van. De sajnos ez nincs ráírva, így fontos, hogy tudjuk, milyen jelek utalnak rá, hogy most jött el az idő.

Az első jel, amire figyelnünk kell, hogy amikor a füge lassan elkezdi elérni a tökéletes állapotát, elkezd megváltozni a színe. Amíg az éretlen füge kicsi és zöld színű, addig az érett füge, fajtájától függően barnássá, esetleg lila színűvé válik, amikor megérett. A második jel a füge állásával függ össze. Ahogyan érik ugyanis a füge, úgy konyul le egyre jobban.


füge

A fügével nem árt kesztyűs kézzel bánni. Fotó: Shutterstock


Míg a kemény füge merőlegesen áll, addig az érett megpuhul, és meghajlik. A harmadik jel pedig, amire érdemes odafigyelni, hogy az érett füge mindig nagyobb, mint az éretlen. Persze könnyű ezt mondani, hiszen általában nem centivel a kezünkben megyünk a kertbe. Éppen ezért fontos, hogy gyakran látogassuk a kertünket, hiszen akkor tudni fogjuk, hogy a mi fügénk milyen fajta, ehhez képest milyen a mérete, és mekkorára nő meg, amikor eléri a tökéletes érettségi fokot.

Menjünk tehát biztosra! Ha a fügének kellően szép a színe, nagy a mérete és puhának is tűnik, szedjünk le egyet és kóstoljuk meg. Ha már kóstoltunk igazán érett fügét, tudjuk, hogy az íze egyszerűen elképesztő, így rá fogunk ismerni, mikor jön el a szüret ideje.

De természetesen az sem mindegy, hogy szüreteljük. Egyszerűen fogjuk meg a gyümölcsöt a száránál fogva, majd emeljük fel, és így vegyük le. Ügyeljünk rá, hogy időben szüreteljünk, mert ha túlérik, akkor bizony nagyon hamar a földön köt ki, vagy a madarak és darazsak eledelévé válik.

Ha azonban a szár tejfehér nedvet ereszt, amikor a fügét leszedjük, ne szüreteljük tovább, mert még nem érett meg teljesen a gyümölcs. A füge nem képes utóérésre, ezért nem hibázhatunk, csakis a tökéletes érettségi fokában érdemes leszednünk.

Ha sok a füge, idd meg

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy a füge jól érzi magát a kertünkben és bőségesen termett, készítsünk a gyümölcsből finom szörpöt. Ehhez csupán vízre, cukorra, citromlére van szükségünk, na és persze fügére.

A szörphöz készítsünk 1 kg friss fügét, 750 g cukrot, 1,5 liter vizet és 1 citrom levét.

A fügéket mossuk meg, és vágjuk negyedekre, majd öntsük rá a vizet és forraljuk fel. Forrás után vegyük lejjebb a hőfokot és főzzük még 30-40 percig, amíg a füge teljesen szét nem fog főni. Ezután szűrjük le, adjuk hozzá a cukrot és a citrom levét, majd forraljuk fel újra és főzzük közepes lángon addig, amíg szirup sűrűségűvé válik. Ez még körülbelül 20 perc, majd öntsük steril üvegekbe, zárjuk le, és hagyjuk kihűlni.

De ha nyersen ennénk, azonban tennénk bele egy kis csavart, kenjük meg a kenyerünket krémsajttal, és karikázzuk rá a fügét. Vagy csepegtessünk a felszeletelt fügére mézet, és úgy együk meg desszertként. De akár meg is aszalhatjuk, hogy télen is részünk lehessen a fügében.

A füge finom és egészséges

A füge vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag. Található benne A-, B1-, B2-, B6-, B9- (folsav), C-, E- és K-vitamin, kalcium, kálium, magnézium, foszfor és vas. A fügét köptetőszerként is alkalmazzák, légúti panaszok esetén, de a szájban lévő afták ellen is kiváló, mivel csillapítja az ott érzett fájdalmat. De a füge segít energiával ellátni bennünket, és még a koncentrálásban is lehet rá számítani.

Külsőleg kiváló bőrápoló, így számíthatunk rá a különféle bőrproblémák orvoslásában, és feszesebbé, egészségesebbé teszi a megfáradt bőrt. Ehhez egyszerűen törjük össze a gyümölcs húsát, és vigyük fel az arcunkra 10 percre. A füge leve pattanások kezelésére is jó, ehhez pontszerűen vigyük fel a problémás területre.

Az aszalt füge támogatja az ideg- és az immunrendszer megfelelő működését, jó hatással van a szív, a máj és a belek működésére, segíti az emésztést és a szervezet méregtelenítését. Kiváló antioxidáns, így segít felvenni a harcot a szabadgyökök ellen, és megelőzni a rákot, a reumatikus panaszokat és a szívbetegségeket.

Gyulladáscsökkentő, gyulladásgátló enzim van benne, és koleszterincsökkentő hatása is van. Azonban ügyelni kell rá, hogy ne fogyasszunk belőle túlságosan sokat, hiszen magas pektintartalma miatt enyhe hashajtó hatása van.

Azzal legyünk tisztában, hogy az aszalás során a gyümölcs elveszti nedvességtartalmát, azonban a benne lévő cukor mennyisége megnő, és ezzel a kalóriatartalma is, így cukorbetegek számára nem ajánlott az aszalt gyümölcsök fogyasztása, és fogyókúra esetén se együnk belőlük túlságosan sokat.