Az uborka nagyon sokak kedvence, akár saláta, akár kovászos formában. A legjobb pedig, ha a saját kertünkből szedjük. De csak akkor, ha az uborka nem keserű. Ha azonban tudod, mire kell odafigyelni, nem lesz keserű az uborkád.

Az uborka finom és egészséges

Tiberius császár szó szerint mindent megmozgatott, hogy a hadjáratok alatt is hozzájussanak az uborkához. A szekereket is, amelyekbe az uborkákat vetette. Ugyanis mindig oda tolták őket, ahol éppen több napfény érte a növényeket, hogy előbb jussanak friss uborkához. A mozgó ágyásokra azért volt szükség, mert úgy vélte, az uborkának gyógyító ereje van. A császár pedig egyáltalán nem járt távol az igazságtól, hiszen az uborka valóban nagyon egészséges.

Ráadásul nem csak belül, kívül is a hasznunkra van, hiszen a szemünkre is helyezhetünk belőle pár karikát, hogy frissebb legyen a tekintetünk, és arcpakolásként is látványos eredményeket érhetünk el vele. Az uborka levének vitamin és ásványisó tartalma biztosítja számunkra, hogy ne csak kellemes, hanem hasznos üdítő is legyen. Az uborka rengeteg káliumot, foszfort, vasat, kalciumot és nátriumot tartalmaz, de gazdag A-, B1-, B2-, B6- és C-vitaminban is. A héja is vitaminforrás, így érdemes nem megszabadítani tőle fogyasztás előtt.


Az illata miatt sok kozmetikai termék alapját képezi, hiszen segít az ellazulásban, a napégett bőrre helyezett uborkakarikák hamar enyhülést hoznak és meggátolják a felhólyagosodást.

De nem csak nyersen, hanem kovászos uborka formájában is nagyon egészséges. A fermentált táplálékok a bennük található pre- és probiotikumok révén nagyon jót tesznek az emésztőrendszernek, elősegítve annak egészséges működését. Ezen kívül az immunrendszerünkre is jótékony hatással bírnak. Az egészséges bélflóra javítja az immunrendszert, megakadályozza az elhízást, enyhíti a puffadást és a székrekedést, ezen kívül a bőrünk is szebb lesz tőle, és csökkenti a szív- és érrendszeri problémák előfordulását.


A kovászos uborkalé ezen kívül enyhíti az izomgörcsöket is, így edzés után is nagyon hasznos a fogyasztása. Gyulladáscsökkentő hatásának következtében izomláz megelőzésére is kiváló. Pozitív hatással van a kovászos uborka fogyasztása a vércukorszint szabályozására is, és mivel gazdag antioxidánsokban, segít a szabadgyökök elleni harcban is. Hasznos gyomorfájás esetében is, hiszen képes semlegesíteni a gyomornedvet. Így hát minden okunk megvan rá, hogy a kertünkben termesztett uborkából kovászos uborkát készítsünk.

Legyen uborka a te kertedben is


Az uborka három fajtatípusra osztható. Lehet elraknivaló-, saláta- és félhosszú-, vagy kígyóuborka. Az uborka kalóriatartalma igen alacsony, így bátran fogyaszthatják azok is, akik ügyelnek az alakjukra. Az uborkát vethetjük magról, de palántaként is kikerülhet a kertbe.


uborka

Az uborka nem lesz keserű, ha tudjuk, mire kell odafigyelni a termesztésénél. Fotó: Shutterstock

A vetésénél figyelni kell rá, hogy a sortávolság ne legyen kevesebb, mint 100-140 cm, a tőtávolság pedig körülbelül 20-30 cm legyen, hiszen az uborkának sok helyre van szüksége. A magot nem szabad túl mélyre vetni, elég csupán 3-4 cm mélységet biztosítani számára. Az uborka nagyon vízigényes, azonban a sok öntözést gyors fejlődéssel hálálja meg. Szezonja június közepétől szeptember végéig tart.

Az uborkát ne vessük tök közelébe, mert annyira kedvelik egymást, hogy érdekes, de nem biztos, hogy ízletes újdonságokat képesek létrehozni a titkos kapcsolatukból. Mivel az uborka nagyon kedveli a meleget, a palántákat csak a fagyok után szabad kiültetni.

Az uborka életében először háromleveles palántaként jön el a metszés ideje. Ekkor kell visszacsípni, hogy elágazzon. A második metszésnél a hajtást 5-6 lomblevél felett vágjuk vissza, míg a harmadik metszéskor a harmadrendű hajtásokat két levélre vágjuk meg.

Ajánlatos az uborka számára támaszt készíteni, hogy az indák ne a földön heverjenek. Ehhez elég akár néhány ágat letűzni a földbe, és hagyni, hogy az indák felkapaszkodjanak, de akár csinos kis létrát is építhetünk neki. Sőt, ha nincs helyünk, hogy oldalra terjeszkedjen, akkor irány az ég felé! A legtöbb növényt ugyanis fel is tudjuk futtatni, így jóval kevesebb helyet fog foglalni.

Az uborka szerencsére nem tériszonyos, így nyugodtan vágjunk bele vele a vertikális kertészkedés rejtelmeibe. Remek módszer erre, ha egy 150-180 cm magasságú futtatórácsot helyezünk el jó stabilan úgy, hogy ne dőlhessen el. A rács alja legyen minimum 15 cm-re a talajtól. Így akár az erkélyen is termeszthetjük, azonban mindenképpen kössük ki a növényeket, mert egyrészt megsérülhetnek egy nagyobb viharban, másrészt nem biztos, hogy sokan értékelik, ha uborkaeső hullik alá az autójukra a tizedik emelet magasságából.

Ezért lesz keserű, vagy apró az uborka

Az uborkának laza, humuszban gazdag talajra van szüksége. Ehhez szükséges, hogy érett komposztot adjunk a talajhoz. Az is nagyon lényeges, hogy az uborka négy évig ne kerüljön a kert ugyanazon területére, mert akkor a talaj kifárad, és nem jut elegendő mennyiségű tápanyag az uborka számára, így elmaradhat a termés.

De az is okozhatja az apró és keserű uborkát, ha nem biztosítunk számára támasztékot. Ha a termés a földre kerül, ahelyett, hogy ízletes lenne a napfény hatására, kicsi és keserű marad. 

Ha nem öntözzük eleget, bizony jóval kisebb lesz a termés. Sőt, ha nem jut kellő mennyiségű vízhez az uborka, nem csak kicsi marad, de keserű is lesz az íze. De a metszésről se feledkezzünk meg, hiszen ez is garantálja a bőséges, méretes termést.

Ha tehát odafigyelünk a részletekre, elkerülhetjük, hogy apró vagy keserű legyen az uborka.