Az eper elnevezést sokan sajnos hibásan használják a szamócára, vagy más néven földi eperre. Így mi eperlekvárként fogunk hivatkozni a szamócából készült lekvárra, hiszen a legtöbben így ismerik. Azonban most nem is az elnevezés a lényeg, hanem hogy ez egy igazán finom és egészséges gyümölcs, amiből fantasztikusan finom szörpöt vagy lekvárt lehet készíteni. Ráadásul, akár cukor és édesítőszer nélkül is!
Így készíts eperlekvárt cukor nélkül
A földi eper igazán finom gyümölcs, és ha kellően érett és édes fajtát nevelünk a kertünkben, vagy vásároltunk meg, cukor nélkül is kiváló lekvárt készíthetünk belőle. Ehhez szükségünk van 1 kg apróbb szemű eperre és egy evőkanálnyi frissen facsart citromlére - tudjuk meg a noklapja.hu írásából.
Miután alaposan megmostuk és lecsepegtettük a szamócát, távolítsuk el a szárakat és vágjuk kisebb darabokra a gyümölcsöt. Tegyük egy lábasba, adjuk hozzá a citromlevet, és kezdjük el alacsony lángon melegíteni. Amikor kezd levet engedni, fakanállal törjük össze az eperdarabokat, így lekvár-szerű állagot fogunk kapni. Főzzük 20–30 percig, amíg besűrűsödik. Ha hígnak érezzük, adhatunk hozzá 1 teáskanál chia magot, amely természetes zselésítőként viselkedik.
Forrón töltsük az eperlekvárt tiszta üvegekbe, majd zárjuk le, és fordítsuk fejjel lefelé, hogy vákuum keletkezzen. Dunsztoljuk, azaz plédbe csavarva lassan hagyjuk kihűlni, így lekvárunk tartósítószer nélkül is eláll pár hétig a hűtőben.
De akár sütőben is elkészíthetjük a lekvárt. Ehhez a darabolt epret terítsük szét egy tepsiben és 180 fokos sütőben süssük 40-45 percig úgy, hogy közben egy alkalommal átkeverjük. A kész lekvárt azonnal töltsük kifőzött befőttesüvegekbe.
Az eperlekvár pirítósra kenve is nagyon finom, de tehetjük zabkásába, joghurttal kikevert túró tetejére, de mindenképp próbáljuk ki sós étellel is, például sajt mellé.
Eper vagy szamóca
Végre itt a szamóca szezonja. Vagy az eperé? Ugyanis amit eperként árusítanak az utak mellett, a boltokban és a piacon, az még véletlenül sem eper, hanem szamóca. A köznyelveben pedig már annyira összeforrt a kettő, hogy a legtöbben epernek nevezik a szamócát. Nagyon sok kiskertben ott van, hiszen az egyik leggyorsabban termő gyümölcsünk. A fagyiárusok pedig ki sem nyithatnának "eperfagyi" nélkül, ami persze valójában szamóca fagyi.
Az eperlekvár cukor nélkül is remek. Fotó: Shutterstock
Az eper fán nő, mégpedig az eperfán, és vagy fehér, vagy fekete színű, azonban nem piros. Egykor ez a növény volt a selyemhernyók fő tápláléka. Az erdei szamóca vagy más néven földi eper, Magyarországon is őshonos növény. Innen ered, hogy sokan epernek hívják, pedig igazából szamóca a neve. A vacokról könnyen leváló gyümölcsének színe piros. Az erdőkben növő szamócát manapság már a kertekben is termesztik.
Így legyen szamóca a kertedben
A szamóca legjobban a homokos vályog- és a barna homoktalajt kedveli. Fontos, hogy mielőtt telepítjük, alaposan trágyázzuk meg a talajt. Ezután alakítsunk ki 120 cm széles ágyásokat, és takarjuk le fekete fóliával. Így megóvjuk a talajt a gyomosodástól, tovább lesz nedves, és a növény is hamarabb szárad meg, mintha közvetlenül érintkezne a talajjal, és nem is lesz olyan szennyezett.
Vágjunk lyukakat a fóliába, és azokon át ültessük el a szamócapalántákat három sorban. A tövek közötti távolság legalább 40 cm legyen. Fontos, hogy pontosan olyan mélységben ültessük el a palántákat, mint ahogyan a megvásárlásukkor voltak. Ahhoz, hogy tavasszal szüretelhessünk, a legideálisabb, ha augusztusban ültetjük el a palántákat.
Azonban vásárolhatunk hűtőházban átteleltetett palántákat is, melyeket tavasszal ültethetünk ki a kertbe. Ezekről körülbelül 10 héttel az ültetés után tudunk szüretelni. Nagyon fontos, hogy folyamatosan gyomláljuk a szamóca ágyását, különösen, ha nem talajtakaró fóliába ültettük a palántákat. A gyomok ugyanis nem csak elveszik a tápanyagot a szamócától, de a kisebb töveket teljesen el tudják nyomni.
Fontos, hogy nyáron lombtrágyázzuk a szamócát. Kálitrágyázás esetén ne használjunk kálium-klorid-tartalmú műtrágyát, mert a szamóca különösen érzékeny a klórra, így lehetőleg kénsavas káliműtrágyát szórjunk a szamócasorok közé. Arra is ügyeljünk, hogy a szamóca nagyon is kedveli a vizet, így folyamatos öntözést igényel.
Előfordulhat, hogy a lomblevelek levélfoltossággal fertőzöttek. Ezesetben a szüretet követően vágjuk le és semmisítsük meg az összes levelet. Tíz tövenként körülbelül egy kilónyi termésre számíthatunk. A szamóca ültetvényünket három évig tartsuk fenn, utána telepítsünk újat, hiszen ekkor már sem a mennyisége, sem a minősége nem lesz a régi.
Nem csak kertben lehet saját földi epred
Ha nincs kertünk, akkor is lehet saját földi eprünk. De a kertben is ültethetjük a szamócát magaságyásba, hiszen így meg tudjuk védeni a kártevőktől. Az erkélyen nevelhető szamócák többsége nagyon sokáig lát el minket finom gyümölccsel. Akár a korlátra akasztva is termeszthetjük, így sok helyet takaríthatunk meg. A legfontosabb azonban a vízelvezetés. Mivel a szamóca kis gyökérlabdával rendelkezik, már egy 25-30 cm átmérőjű és 20 cm mély cserép is tökéletes számára, azonban ügyeljünk rá, hogy rendszeresen öntözzük és soha ne pangjon benne a víz.
Laza, agyagos ültetőkeverékbe ültessük úgy, hogy egy tőnek legalább 60 cm helye legyen. Fontos, hogy a növényt napi 6-8 órán át érje napsütés. 3-4 hetente kezeljük foszforban gazdag folyékony tápoldattal.
Eperben gazdag nyarat kívánunk!