A nyári hónapok egyik kihagyhatatlan finomsága a kovászos uborka, amely nemcsak a kerti grillpartik sztárja, hanem egészségügyi szempontból is igazi kincs. Bár némi fáradsággal jár az otthoni elkészítése, a fermentált zöldség jótékony hatásai miatt megéri a befektetett energiát. Az uborka szezonja most kezdődik, így a piacokon már elérhető a friss, kovászolásra alkalmas termés.
Fermentált csoda a bélflóra szolgálatában
Minden olyan étel, amely erjesztéssel, vagyis fermentációval készül, kiváló hatással van az emésztőrendszerre. A kovászos uborka sem kivétel: tele van jótékony baktériumokkal, amelyek erősítik az immunrendszert, segítik a tápanyagok felszívódását, és csökkentik a bélrendszeri problémák kialakulásának esélyét. A benne lévő vitaminok – köztük a C-, K-vitamin és a vas – szintén hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez.
Egy egyszerű, mégis bevált recept
A klasszikus házi recept szerint egy kilogramm uborkához egy csokor friss kapor, néhány gerezd fokhagyma, néhány szem feketebors, két szelet szikkadt kenyér, két evőkanál só és egy liter langyos víz szükséges. A fűszerekből az üveg aljára és tetejére is kerüljön, a kenyér szeletek pedig légmentesen fedjék le az uborkákat. A sós vizet naponta pótolni kell, hogy megakadályozzuk az uborkák megpuhulását. A meleg, de nem napos helyre kitett üveg tartalma 3-4 nap alatt készül el.
Miért egészséges?
A fermentálás során keletkező tejsavbaktériumok javítják a bélflóra állapotát, miközben az uborka és leve is alacsony kalóriatartalmú, így fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják. Ráadásul az anyagcserére és vércukorszintre is pozitív hatással van. A benne található antioxidánsok segítenek a szervezetben zajló gyulladások csökkentésében, semlegesítik az oxidatív stressz hatásait, és hozzájárulnak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.
Méregtelenítő hatás a természet erejével
A kovászos uborka leve kiváló méregtelenítő, gyorsítja az anyagcserét, szabályozza a vércukorszintet, és hozzájárul a szervezet tisztulási folyamataihoz. Mindezt úgy, hogy közben ízletes és frissítő csemege marad.
Ha eddig nem készítettünk volna otthon kovászos uborkát, akkor most itt az ideje belevágni: nemcsak finom, hanem egészségünkre is jótékonyan hat.
Forrás: teol.hu
Indexkép: Shutterstock