A bélhámsejtek épsége és a gyulladásos folyamatok kontrollja szorosan összefüggenek. Az Arracid BG zsírsav-összetétele célzott segítséget nyújt.
Közismert, hogy a sertéstartás gazdaságosságát a választott és az utónevelt malacok teljesítménye alapjaiban határozza meg. Eredményes hústermelés csak olyan malacokkal, majd hízókkal lehetséges, amelyek a takarmányt kiválóan hasznosítják, gyorsan gyarapodnak, és nem betegednek meg az állattartó telepi környezetben óhatatlanul is előforduló fakultatív és obligát patogénektől. Mindezek kulcsa – a jól működő vékonybél és az egészséges mikrobiom!
A vékonybelet ma már nem csak az emésztőszervrendszer részeként tartjuk számon, az immunrendszer kulcsfaktorának is tekintjük. Óriási jelentősége van a biokémiai és az immunológiai jelátvitelben, a gyulladásos folyamatok kontrolljában, visszaszorításában, gátlásában, illetve az endogén antimikrobiális peptidek szekréciójában. Mindahhoz, hogy a vékonybél az immunológiai funkcióját betölthesse, különböző közepes szénlánchosszúságú zsírsavakra, ún. MCFA-kra van szüksége.
Az ArraVis Kft. által kínált Arracid BG takarmánykiegészítő C4-C12 zsírsavak mono-, di- és trigliceridjeit, valamint szabad zsírsavakat tartalmaz – fotó: ArraVis Kft.
Több kutatás is igazolta, hogy a vékonybélre jellemző kémhatáson a C6 kapronsav, valamint a C8 kaprinsav kifejezett antimikrobiális aktivitást mutat. A C10 kaprilsav és a C12 laurinsav az immunsejtek felszínéhez kötődve az immunológiai folyamatokban az egyik legeredményesebb jelátvivő! A C4 vajsav a vékonybélbeli bolyhok fontos tápanyaga, emellett szelektív antimikrobiális hatással rendelkezik az E.coli, a Salmonella spp., a Campylobacter jejuni és a Clostridium perfringens ellen.
A C4 szelektív antimikrobiális hatásával igen jelentős szerepet tölt be a mikrobiom egyensúlyának fenntartásában, emiatt kiemelkedően fontos, hogy a fiatal malacok szervezetében elegendő mennyiségben legyen jelen. A nem kiegyensúlyozott mikrobiom tehető felelőssé legtöbb esetben a választás körüli és a takarmány-fázisváltásokat kísérő malac- és hízóhasmenésekért!
Kézenfekvőnek tűnik, hogy a megfelelő MCFA-kat alkalmazva ezek az állategészségügyi problémák kiküszöbölhetők. A gyakorlatban a problémát az jelenti, hogy ezeket a molekulákat változatlan formában eljuttassuk a vékonybélbe, anélkül, hogy a gyomorban enzimatikusan bontódnának-darabolódnának. Hosszú évek tapasztalatai alapján megállapítható, hogy erre a legalkalmasabb eljárásnak az észterifikáció tekinthető. A különbőző gliceridekkel kombinált MCFA-k szinte változatlan formában jutnak el a vékonybélbe, ahol lassan szabadulnak fel, és fejtik ki az elvárt hatásukat az emésztőtraktus teljes hosszában. Az ilyen MCFA-k ellenállnak a sósav hidrolizáló hatásának a gyomorban, csupán a lipázaktivitást követően, a vékonybélben szabadulnak fel az MCFA molekulák a glicerinnel alkotott észterkötésből. A szabad zsírsavak ezt követően biztosítják a vékonybél hámsejtjeinek épségét és egészséges működőképességét.
Az ArraVis Kft. által kínált Arracid BG takarmánykiegészítő C4-C12 zsírsavak mono-, di- és trigliceridjeit, valamint szabad zsírsavakat tartalmaz. A malacok választása után 2-3 hétig, valamint a hízlaldába telepítést követően 1-2 hétig 1-2 liter/1000 liter itatóvíz-koncentrációban alkalmazva támogatja az emésztést, és serkenti a malacok immunrendszerének megfelelő működését, amelynek következtében akár 30%-kal is csökkenthető a gyógyszerfelhasználás.
Az Arracid BG megfelelő ivóvíz-higiéniai kontroll, pl. Luprocid NA mellett alkalmazva a telepi antibiotikum-felhasználás csökkentését elősegíti. Telepre szabott szaktanácsadásért keresse kollégáinkat!
Arravis Kft.
Székhely: 4031 Debrecen, Vág u. 42. fszt. 2.
Telephely: 4242 Hajdúhadház, 0173/9 hrsz
Email cím: info@arravis.hu
Telefon: +36 52 200-406
![]() |
Ez a cikk a Takarmányozás innovatívan Agroinform TechMag-ban jelent meg. A TechMag az Agroinform új, interaktív magazinja, amit itt tudsz végiglapozni, az előző számokat itt olvashatod el.