Egy közelmúltbeli szakmai programon azt vizsgálta előadásában dr. Csihon Ádám, a Debreceni Egyetem Kertészettudományi Intézetének egyetemi adjunktusa, hogyan segíthet az alany- és fajtahasználat a termelőknek az alkalmazkodásban és a fenntartható termesztés biztosításában.

Az alany- és fajtahasználatban rejlő alkalmazkodási lehetőségek

A hazai gyümölcstermesztés egyik legnagyobb kihívása az időjárási szélsőségekhez való alkalmazkodás. A tavaszi fagy, a jégeső és a vegetációs időszakban jelentkező hőhullámok a legnagyobb kockázati tényezők között szerepelnek, de a téli fagyok, a zivatarok és az őszi fagyok is jelentősen befolyásolják a termésbiztonságot.



Alanyhasználat jelentősége

Az alany megválasztása meghatározza a fa növekedési erélyét, termőképességét és a stressztényezőkkel szembeni ellenállását.

A faiskolai szemszögből fontos a szaporíthatóság, a nemes fajtákkal való összeférhetőség és a vírusokkal szembeni tolerancia, míg a termelők számára a gyümölcsméret, a korona szerkezete és a rezisztencia bír kiemelt jelentőséget.

Példák:

Az amerikai Geneva®-sorozat alanyai világszinten 70 millió fa esetében bizonyítottak, tűzelhalással és fitoftórával szemben ellenállóak, és nem érzékenyek a talajuntságra.

A Budagovsky-sorozat (pl. B.9 és B.10) jobb szárazságtűrést és kiváló téltűrést biztosít, míg az East-Malling M.200 alany a termőképességet akár 35%-kal is növelheti.

A Ráckevén végzett kísérletek szerint a különböző alanyok jelentős eltéréseket mutattak a termésmennyiségben és a gyümölcsméretben. Például a Zuzi Gala Select fajta G.214-es alanyon 2024-ben több mint 12,6 kg/fát adott, míg B.9-es alanyon mindössze 6,7 kg/fát.


alma

Fotó: Shutterstock


Fajtahasználat és klímaadaptáció

A fajtaválasztásnál nemcsak az áruérték (íz, szín, tárolhatóság), hanem a termesztési érték (termőképesség, kórokozókkal szembeni ellenállás) is döntő tényező. Bár tökéletes fajta nincs, a nemesítési programok egyre inkább a klímatűrő képességre összpontosítanak.

  • Az almafajták közül a spanyol Tutti és Stellar 40 °C-os hőséget is elviselnek.
  • A cseresznyefajták közül a Magdolna és a Sweet Lorenz nagy gyümölcsmérettel és alacsony repedési hajlammal bírnak.
  • A meggyfajták (pl. Érdi korai és Érdi kedves) multirezisztensek, míg a kajszi fajták (pl. Wintercot, Ceglédi bájos, Mária Magdolna) kiemelkedően fagytűrők és aszálytűrők.


Az alany- és fajtahasználat tudatos megválasztása kulcsszerepet játszik a gyümölcstermesztés fenntarthatóságában. A különböző kombinációk lehetőséget nyújtanak arra, hogy a gazdák a klímaváltozás hatásaihoz rugalmasabban alkalmazkodjanak, miközben biztosítják a piacképes, jó minőségű termést.

Forrás: fruitveb.hu

Indexkép: Shutterstock