Ahogy beköszönt az ősz, megjelennek a boltok polcain a különféle sütőtökök – de vajon melyiket válasszuk, ha finom ételt szeretnénk készíteni? Ebben a cikkben megmutatjuk, mire érdemes figyelni vásárláskor, és milyen fajták közül választhatunk, attól függően, hogy édesebb vagy inkább jól tárolható tököt keresünk.



Hogyan ismerjük fel az érett sütőtököt?

A legfontosabb szempont, hogy a tök elérte-e a megfelelő érettséget. Ennek egyik legjobb indikátora a kocsány állapota: ha az még zöld és friss, akkor a tök valószínűleg éretlen. A beérett tök kocsánya száraz, héja kemény, matt felületű, egységesen színezett – azaz nincsenek rajta zöld csíkok vagy foltok. Az éretlen sütőtökök jellemzően a szezon végén kerülnek a piacra, amikor a terméseknek már nincs idejük teljesen beérni.

A legnépszerűbb sütőtök fajták

A boltokban ősszel többféle tökfajta is elérhető, amelyek különböző célokra használhatók. Az alábbiakban bemutatjuk a legismertebbeket.

Muskotálytök vagy „kanadai” sütőtök (Cucurbita moschata)

Ez az egyik legkedveltebb fajta hazánkban. Íze édes, állaga nedvdús, és kiválóan alkalmas levesek, saláták, főzelékek, sőt ivólevek készítésére is. Három típusa terjedt el a magyar piacon:

  • Orange: sötétnarancs héjú, nagy, palack alakú tök
  • Butternut: világosabb héjú, kissé szélesebb formájú
  • Provanszi: ovális, mélyen gerezdes felületű fajta

Halloween-tök (Cucurbita pepo)

Ez a fajta nem étkezési célra készült: kifejezetten dekorációnak, töklámpás faragására termesztik. Nagy méretű, sárga héjú tök, amely bár látványos, íze és beltartalma miatt nem alkalmas fogyasztásra.


sutotok

Fotó: Shutterstock

Nagydobosi sütőtök („úri tök”)

Régen a legelterjedtebb magyar fajta volt. Nagy, lapított formájú, világosszürke héjú tök, amely lassan érik, de jól tárolható. A dér hatására cukortartalma nő, édesebb lesz, ugyanakkor rövidebb ideig tartható el.

Kiszombori sütőtök

Ez a fajta a Nagydobosi kistestvére: kisebb, világosabb héjú, hamarabb érik, ízre hasonló, de formája inkább enyhén megnyúlt gömb.

Hokkaidó tök

Bár nevét Japán szigetéről kapta, valójában amerikai eredetű, de Ázsiában is igen népszerű. Kicsi, pirosas-narancs héjú, húsos tök, amely különösen édes és aromás – ráadásul héja is fogyasztható. Egyre kedveltebb a magyar háztartásokban is.

Dísztökök

Színes, változatos formájú, ám kizárólag dekorációs célra szánt tökök. Fogyasztásuk veszélyes lehet, mivel kukurbitacint tartalmaznak – ez a keserű ízű, mérgező anyag hányást, hasmenést okozhat. Díszítésre azonban tökéletesek.


Melyik fajtát válaszd?

  • Hosszabb tároláshoz és megbízható ízvilághoz: Nagydobosi vagy muskotály tök
  • Édesebb, nedvdús fogásokhoz: Butternut vagy Hokkaidó tök
  • Dekorációhoz, faragáshoz: Halloween tök

Ne feledd, a vásárlásnál mindig ellenőrizd a kocsány és a héj állapotát – így biztosan érett, ízletes tök kerül a kosaradba!

Forrás: NKFH

Indexkép: Shutterstock