Több mint 300 millió ember alapvető élelmiszerforrása

Hazánkban talán meglepőnek számíthat, azonban máshol teljesen természetes, hogy a cirok több száz millió embernek ad megélhetést. A fontosságát tekintve a Földön az ötödik legjelentősebb növény, nem véletlenül. A legfontosabb tulajdonsága ugyanis, hogy gluténmentes, így bárki, aki lisztérzékeny, korlátlanul fogyaszthatja az ebből készült élelmiszereket. Magas ásványi anyag tartalommal bír, főként kálium, magnézium és van benne. Kiváló megoldás az állatok takarmányozására, hiszen jó ellenálló képességgel rendelkezik.

Emellett számottevő mennyiségben találhatóak benne polifenolok is, amelyek antioxidáns hatásúak. De koleszterinszintet csökkentő szénláncú zsírszerű anyagokat is tartalmaz, amivel lekörözi a barnarizst és a búzacsírát. A jelentősége tehát hatalmas, így jó lenne, ha ismét felismernénk a benne rejlő lehetőségeket, mindegy, hogy emberi fogyasztásra vagy éppen az állatok takarmányozására használnánk.

Hogyan és mire használható fel a cirok?

A cirok esetében beszélhetünk szemescirokról, valamint erjesztett tömegtakarmánynak is alkalmas silócirokról. Ez a két hasznosítási módnak köszönhetően az elmúlt időszakban több fajta és hibrid jelent már meg a piacon. A helyes megválasztásával alternatívát biztosíthatunk azoknak a takarmány-alapanyagoknak, amiket már jól ismerünk és használunk. Fontos viszont a tartósítás, valamint, hogy milyen módon tudjuk beilleszteni a takarmányokba. Nem mindegy továbbá, hogy mely korcsoportokkal etetjük az adott fajtát, hiszen ismerni kell a cirok táplálóanyag-tartalmát, illetve annak emészthetőségét.

A növény a háztartásban is felhasználható, hiszen készülhet belőle liszt, egy jó technikával puffasztható is, így bárki be tudja illeszteni az étrendjébe. A cirokból készült édes péksütemények, illetve a tésztafélék már korábbi szakácskönyvekben is helyet kaptak.

Az egyes fajták felhasználási lehetősége

A legismertebb fajta kétségkívül a szemescirok. Ez egy alacsony növésű, szemtermesztésre nemesített típus, amelynek magas a hozampotenciálja. Kiváló a betegségekkel szembeni ellenállóképessége, de jól tűri a szárazságot is. Főként baromfi- és sertéstápban alkalmazzák, de jelentős mennyiségben fogyasztjuk mi is, hiszen ahogy fent említettük, liszt és tésztafélék egyaránt készülnek cirokból. Néhány esetben bioüzemanyagot gyártanak belőle.

Ott van még a cukorcirok, amelynek szárában nagy mennyiségű cukor található. Az innen kinyert cukorból pedig étkezési szirup készül. Erjesztést követően akár első generációs etanolnak is alkalmas. A termesztők nagy része szilázsként hasznosítja.

A szilázs cirok szintén nem ismeretlen a gazdák számára, hiszen a magasra növő, egyszeri betakarítású silócirok esetében a termesztési folyamat végén a növény egésze hasznosítható. Nagy előnye, hogy nagy mennyiségű biomassza nyerhető ki belőle.

Amit pedig a takarmánycirokról lehet elmondani, hogy ez egy többször kaszálható fajta. Mivel nem tartalmaz keményítőt, így kizárólag szálastakarmányozásra használják legeltetést, valamint nyári kaszálást követő fóliás takarmánybála formájában. Ezt évente 2-4 alkalommal lehet kaszálni, így remekül hasznosítható akár kisebb, akár nagyobb gazdaságokban.

De miért éppen a cirok?

A szemescirok a szarvasmarha-takarmányozásában fordul elő leggyakrabban, köszönhetően az egyes fajták keményítőtartalmának, illetve a már említett emészthetőségének. A silóciroknál viszont fontos szempont a szemek feltárásának technológiája, ami lehet aprítás vagy darálás. Ez ugyanis meghatározhatja a takarmánynövény metabolizálható energiatartalmát. A tartósítás kapcsán pedig fontos a cirok betakarításkor nedvességtartalmának ismerete, hiszen csak ennek tudatában lehetséges hosszú ideig eltárolni ezt a növényt.

A cirok több mint 300 millió ember alapvető élelmiszerforrása - fotó: pixabay.com

A növény keményítőtartalma miatt kiváló választás a tehenek takarmányozására. A tejtermelő tehenek fejadagja 20-30 százalék keményítőt tartalmaz. Ennek nagy része itthon főként kukoricából, valamint gabonából származik. Emellett ezeknek az állatoknak fontos lenne gyorsan fermentálódó, nem rosteredetű szénhidrátokat adni, ami esetében nem szabad 40 százalék fölé menni. Éppen ezért fontos, hogy egy kicsit ismét előtérbe helyezzük ezt a növényt, amely amúgy is jól tűri az itthon is uralkodó hatalmas nyári szárazságot.