A dróntechnológia – és benne a DJI drónjai – az elmúlt évek során hatalmas fejlődésen mentek keresztül és a most megjelent legújabb típus is rengeteg olyan újszerű megoldást hozott, ami tovább növeli a permetező drónok szerepét a mezőgazdaságban.

A frissen megjelent DJI T50 bemutatóján – melyet a forgalmazó, az AgroTech Drone szervezett – a drónt egy gyümölcsösben alkalmazták, ahol a résztvevők az országban az elsők között tekinthették meg működés közben a legújabb technológiát. Vizérzékeny papír segítségével meggyőződhettek a CDA szórófejes cseppképzés hatékonyságáról – az állítható, egységes cseppméret, szemmel láthatóan jobb penetrációt és fedettséget eredményezett a korábbi drónokhoz képest. A szakemberek szerint az új technológia felgyorsítja a drónok elterjedését.

De hogy érzékeltessük, mennyivel modernebb, korszerűbb a DJI Agras T50 a korábban elterjed T30-ashoz képest és hogy miben hoz jelentős változást, hasonlítsuk össze a két típust!

DJI Agras drón bemutatója

A frissen megjelent DJI Agras T50-t bemutatóján résztvevők az országban az elsők között tekinthették meg a legújabb technológiát – fotó: Horváth Janka/Agroinform

Permetező rendszer

A legfontosabb újítás és a legnagyobb különbség a korábbi DJI Agras T30-hoz képest maga a permetező rendszer. Ugyanis a korábbi hidraulikus, fúvókás cseppképzést felváltotta a mechanikus, CDA-forgófejes cseppképzés. A cseppképzés fogazott forgótárcsa használatával (az úgynevezett CDA szórófejen) történik, ez sokkal egyenletesebb cseppképzést és széles tartományban (50-500 mikron) változtatható cseppméretet eredményez. Ez utóbbit egyébként a fordulatszámhoz igazodóan lehet változtatni, akár repülés közben is.

A rendszer előnyei:

  • Széles tartományban változtatható cseppméret
  • Egyenletes cseppméret, jobb szóráskép
  • Repülés közben is állítható cseppméret
  • Kisebb az eltömődés veszélye, így a por alapú készítmények könnyebben kijuttathatók
  • Nagyobb permetezési fogásszélesség
  • Nyomásmentes a permetezőrendszer, nagyobb áramlási sebesség érhető el (16 liter/perc), ezáltal nagyobb hektárteljesítmény

Esetleges hátrányok:

  • Drágább alkatrész, nagyobb meghibásodási valószínűség

Egy DJI Agras T50 drónon alapban kettő forgótárcsás szórófej található, melyek opcionálisan további két szórófejjel bővíthetők.

DJI Agras drón kertészetben

A DJI Agras T50 jelentős előrelépés a mezőgazdasági drónok fejlesztése terén – fotó: Horváth Janka/Agroinform

Ezt tudja a DJI Agras T30 fúvókarendszere

Ehhez képest a DJI Agras T30 fúvókarendszerénél a cseppképzés fúvókákon történik magas nyomáson. Ennél véletlenszerű a cseppleszakadás, ami kevésbé egyenletes cseppméretet eredményez. A cseppméret fúvókacserével és újra kalibrálással változtatható egy szűkebb tartományban (130 – 270 mikron)

Előnyök:

  • Egyszerű kialakítás, kisebb meghibásodási valószínűség
  • Olcsóbb megoldás

Hátrányok:

  • Eltömődés valószínűsége magasabb
  • Kevésbé egyenletes cseppméret
  • Szűkebb permetezési fogásszélesség
  • Fúvókacsere – újra kalibrálással változtatható a cseppméret
  • Alacsonyabb átfolyási sebesség (8 l/min)

A DJI Agras T30 16 fúvókával rendelkezik.

Mechanikus, forgótárcsás cseppképzés a DJI drónján

A korábbi hidraulikus, fúvókás cseppképzést kiváltotta a mechanikus, forgótárcsás cseppképzés – fotó: Horváth Janka/Agroinform

A DJI Agras T50 50 százalékkal nagyobb teljesítményre képes!

A nagyobb méretnek, az új szórórendszernek, a gépkialakításnak és a szoftveres újításoknak köszönhetően a DJI Agras T50 a korábbi DJI Agras T30 permetező drónhoz képest nagyobb hektárteljesítmény elérésére képes. Ezt a nagyobb fogásszélesség, nagyobb áramlási sebesség, nagyobb felszállósúly és a gyorsabb sorváltás teszi lehetővé.

T50 T30
Hektárteljesítmény 20 ha/óra 13 ha/óra
Permetezési szélesség
11 méter 8 méter
Felszállósúly 100 kg 70 kg
Áramlási sebesség 16 liter/perc 8 liter/perc

Ezek a legfontosabb új elemek

Biztonsági rendszerek, radar

A korábbi 360°-os radarrendszer kiegészült képfelismerő rendszerrel a jobb akadálykerülés és domborzatkövetés érdekében. A komplex technológia 50°-os meredekségig tökéletes domborzatkövetést biztosít a korábbi 35 °-hoz képest.

U-alakú sorváltás

Folyamatosan aktív permetezőrendszerrel a sorváltásoknál U-alakban fordul. A korábbi drónoknál a sorok végén megállt a drón, sort váltott, majd “tolatva” haladt visszafelé. Az U-alakú sorváltás sokkal gyorsabb permetezést tesz lehetővé, hisz nincs kieső idő.

Feltérképezés

A korábbi területkijelölési módok kiegészültek feltérképezési lehetőséggel. A T50-es drónokra már feltérképezésre alkalmas kamerák kerültek fel, ami lehetővé teszi a teljes tábla gyors feltérképezését 30 méteres magasságból. A nagyobb méretű kontrolleren felmérő drón és laptop nélkül tervezhető a kijuttatás.

Relé modul – átjátszó egység

A DJI Agras T50-hez elérhető egy úgynevezett Relé modul, egy átjátszó egység, amely a kontroller és a drón közötti jelkapcsolat felerősítésére szolgál. A köztes eszközzel dombos helyeken, magas kultúrák esetében is megelőzhető a jelvesztés és a korábbi 800-1000 m hatótáv egészen 2000 méterig kitolható.

DJI T50 drón

A DJI T50 számos újítást hozott – fotó: Horváth Janka/Agroinform

Na és mi a helyzet az árakkal?

A DJI Agras T50-es drón alapcsomag –mely tartalmazza a folyamatos munkavégzéshez szükséges alapeszközöket (drón + 3 akkumulátor + töltő) – körülbelül 35%-kal drágább, mint a DJI Agras T30-as drón alapcsomag.

Pontos árakért és csomagok tartalmáért kérjen árajánlatot az AgroTech Drone elérhetőségeinek valamelyikén, vagy az alábbi oldalakon:

DJI Agras T50 árajánlatkérő oldal

DJI Agras T30 árajánlatkérő oldal

DJI Agras T50 drón

Akik a legmodernebb technológiát keresik, a DJI Agras T50 kínálja a legjobb megoldást – fotó: Horváth Janka/Agroinform

Összegzés

Az új DJI Agras T50 permetező drón bevezetése jelentős előrelépést jelent a mezőgazdasági drónok fejlődésében. A T50 számos újítást hozott, mint például a mechanikus, forgótárcsás cseppképző rendszer, ami változtatható cseppméretet és egyenletesebb permetezést tesz lehetővé. Ezen felül a DJI Agras T50 biztonsági rendszerekkel, U-alakú sorváltással, és fejlett feltérképezési technológiával is bír, amelyek növelik a hatékonyságot és csökkentik a munkaidőt.

Bár a T50-es modell drágább a T30-asnál, a fejlesztések jelentősége és a teljesítményben elért növekedés indokolja az árkülönbséget. Azok számára, akik a legmodernebb mezőgazdasági dróntechnológiát keresik, a DJI Agras T50 kínálja a legjobb megoldást.

A DJI Agras T50 már megtekinthető az AgroTech Drone bemutatótermében is és terepi helyszínen működés közben is kipróbálható.

Mivel az a vállalkozás célja, hogy a drónok bevezetése a mindennapi munkába minél könnyebb legyen a gazdák számára, a drónok mellé ingyenesen 2 napos gyakorlati képzést is nyújt. S természetesen, szakmai támogatást (akár hétvégén is!) és szervizhátteret is biztosít. Ha pedig valaki nem akar drónt vásárolni, de szeretné élvezni a drónos permetezés előnyeit, annak szolgáltatást is vállalnak, ehhez minden szükséges jogosítvány és engedély a birtokukban van.

Elérhetőségek

agrotechdrone