Egy antarktiszi orosz expedíció tagjai, egy helyi kutató intézet munkatársaival együttműködve sikeres görögdinnye termesztést valósítottak meg az antarktiszi Vosztok Állomáson, a helyi Agrofiziológiai Intézettel együttműködve – olvashatjuk a hortidaily.com hírportálon.

Ez egy figyelemre és elismerésre méltó teljesítmény, mivel az állomáson a hőmérséklet esetenként mínusz 70 fokig süllyedhet.

A kutatók a termesztést szabályozott atmoszférájú klímakamrában, vékony rétegű mesterséges táptalajon és gondosan kidolgozott tápoldatokkal, kézi beporzást alkalmazva végezték.

Ezzel a módszerrel 6 db, átlagosan 13 cm átmérőjű, és egyenként kb. egy kg súlyú gyümölcsöt sikerült előállítaniuk, amelyeknek az íze csaknem azonos volt az Európában termelt hasonló termékekével.

Az alacsony légköri nyomás és a kevesebb oxigén mellett ez egy rendkívül jelentős tudományos eredménynek tekinthető, amelyet még 10-20 évvel ezelőtt csaknem lehetetlen lett volna elképzelni.