A Genus nevű genetikai cég lehet az első, amely génszerkesztett sertéseket dobhat piacra az Egyesült Államokban, majd Mexikóban és Kínában. A CRISPR-technológiával génszerkesztett sertések különlegessége az, hogy immunisak az egyik legnagyobb károkat okozó sertésbetegséggel, a PRRS-szel szemben – írja a qubit.hu.

A sertések reprodukciós zavarokkal és légzőszervi tünetekkel járó szindrómája (PRRS) a sertéstartás egyik legrettegettebb betegsége, ami világszerte több mint 2 milliárd dolláros kárt okoz évente a tenyésztőknek. A vírus először 1987-ben bukkant fel Észak-Karolinában, Iowában és Minnesotában, majd a kilencvenes években az egész világon elterjedt.

A betegség egyes állatokból nem vagy csak alig vált ki tüneteket, másokat viszont súlyosan megbetegít. Létezik ugyan oltás ellene, de az a fertőzéstől nem véd, csupán a tünetek mérséklésében segít.

A Genus több száz génmódosított sertést hozott létre az elmúlt években, és állítólag már csak az utolsó engedélyekre várnak, mielőtt eladhatnák az állatokat a tenyésztőknek. Jelenleg úgy tűnik, hogy erre legkésőbb 2025 elején sor kerülhet. A cég elmondása szerint a sertések csupán a vírussal szembeni immunitás tekintetében különböznek a "hétköznapi" disznóktól, minden másban ugyanolyanok.

Indexkép: Pixabay