Japán kutatók nemrég felfedezték, hogy a rózsa illóolaja természetes, zöld növényvédő szerként használható. Sikeresen megóvhatjuk a paradicsomot a kártevőktől, serkenti a zöldség védelmi génjeit. Az illóolaj mellett szól, hogy fenntartható megoldást kínál a biogazdálkodók számára - írta meg a Greendex.

Mik azok az illóolajok?

Az illóolajok terpenoidokban gazdagok, amelyek a növények védekező génjeinek válaszát szabályozzák. Ha például a szójababot és a japán mustárspenótot menta közelében termesztjük, akkor jelentősen javulhatnak a védekezőtulajdoságaik. Ellenállóbbá válnak a növényevőkkel szemben. Ennek során a mentanövényből illékony vegyületek szabadulnak fel, amelyek kiváltják a védelmi gének aktiválódását. Védelmet nyújtanak a potenciális kártevők fenyegetésével szemben.

Vegyszeres vagy természetes növényvédők

Manapság főleg vegyszeres növényvédő szereket alkalmazunk a mezőgazdaságban. Az általuk okozott környezeti és ökoszisztémakárok, valamint az élelmiszer-termelés növelésének fontossága miatt azonban ideje lenne biztonságosabb és természetesebb alternatívákat használni. Éppen ezért nagy szükség van a környezetbarát növényvédő szerek kifejlesztésére. Az illóolajok remek alternatívának számítanak, de a jótékony hatásukra ezidáig nem volt elegendő bizonyíték.

A Tokiói Tudományegyetem Biológiai Tudományok és Technológiai Tanszékének Gen-ichiro Arimura professzor vezette kutatócsoportja azonban 11 illóolaj hatékonyságát vizsgálta a paradicsom védelmi válaszainak aktiválásában. A különféle célokra alkalmazott illóolajok olyan szagkomponenseket tartalmaznak, amelyek az illékony vegyületekhez hasonlóan képesek lehetnek a kártevőkkel szembeni ellenálló képesség kialakítására.

A cél az volt, hogy vizsgálják az illóolajoknak a növények rovarkártevőkkel szembeni ellenálló képességére gyakorolt hatását. A kutatócsoport eredményeit a Journal of Agricultural and Food Chemistry című folyóiratban tették közzé.

A kutatók megnézték a terpenoidokban gazdag olajok paradicsomnövényre gyakorolt hatásait. Kiderült, hogy a rózsaillóolaj növelte a PIR1 és PIN2, vagyis a növényi védekezésben részt vevő gének transzkriptszintjét. A rózsaolajjal kezelt fajták esetében csökkent a molyfaj lárvák és az atkakártevők által okozott levélkárosodás.

Rózsaolaj a mezőgazdaságban

A kutatás célja, hogy a rózsa illóolaját szélesebb körben tudjuk alkalmazni, így szabadföldön is kísérleteztek. A kutatók úgy gondolják, hogy a rózsaolaj a téli és a tavaszi szezonban, amikor a kárfertőzés kevésbé súlyos, a növényvédő szerek életképes alternatívájaként szolgálhat. Nyáron szintén hasznos alkalmazni, hiszen közel felére csökkentheti a kémiai szerek használatát.

Az illóolajjal kezelt paradicsomok esetében csökkent a molyfaj lárvák és az atkakártevők okozta levélkárosodás - fotó: pexels.com

Az illóolaj β-citronellolban gazdag. Ez ismert rovarriasztó, aminek hála a molylárvák és az atkák okozta károk jelentősen minimalizálhatóak. Kiderült tehát, hogy a rózsaillóolaj hatékony biostimuláns, és elősegítheti a növények egészségének megőrzését. Kimutatták, hogy alacsony koncentrációban nem taszította a T. urticae-t, viszont vonzotta a Phytoseiulus persimilis-t, a pókhálóatkák ragadozóját.

A felfedezés új ajtót nyithat a biogazdálkodások számára, elősegítheti a zöld és környezetbarát, káros anyagoktól mentes kertészkedés elterjedését.