Gyakran érezhetjük úgy, hogy a mérleg bizony elromlott. De ha mégis jó, akkor bizony itt az ideje, hogy egy kicsit leadjunk a kilóink számából. Ettől azonban a legtöbbször azért megy el a kedvünk, mert semmi finomat nem tudunk enni, ha fogyókúráról van szó. Pedig ez nem így van.

Ezek a finomságok azon túl, hogy változatossá teszik az étrendet, még zsírégető hatásukra is számíthatunk. Mert a fogyókúra is lehet kellemes.

1. Brokkoli

A brokkolit már az ókori rómaiak is gyakran fogyasztották, hiszen hamar rájöttek, milyen finom, és mennyi mindenre alkalmazható a gyógyászatban. A brokkoli értékes A-vitamin-, B6-vitamin-, kalcium-, kálium-, vas-, folsav-, cink-, foszfor- és béta-karotin-forrás, ezért segít az immunrendszerünk erősítésében, védi a csontokat, az antioxidáns hatása miatt pedig a rákmegelőzésben is fontos szerepet tölt be.

brokkoli sárgarépa

A brokkolira számíthatunk, ha le szeretnénk adni pár kilót. Ráadásul még finom is! Fotó: Pixabay

De amitől igazán különlegessé válik a számunkra az az, hogy nagyon kevés kalóriát tartalmaz. 10 dekagramm brokkoli csupán 30 kalóriát jelent, emellett könnyen emészthető, rosttartalmának köszönhetően pedig serkenti és felgyorsítja az emésztést. De ezen kívül még az agyunknak is jót tesz, hiszen a benne lévő bioaktív vegyület segíti az agyműködést. Csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, erősíti a szívet, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet is.

A brokkoli és más keresztes virágú zöldségek úgynevezett szulforafán vegyületet tartalmaznak, amely segíthet a kettes típusú diabétesz kezelésében. Nagyon finom rántva, de köretként, párolva is igazán jó az íze. A zöldségleveseket is igazán ízletessé képes varázsolni, és még turmixként is megállja a helyét.

2. Cékla

A cékla amellett, hogy nagyon finom, rengeteg kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, káliumot, ként, A-, B- és C-vitamint tartalmaz. A cékla csökkenti a magas vérnyomást, erre pedig a legjobban a nyers céklalé képes. A cékla javítja a véráramlást a szívbetegségek esetén, sőt, még a prosztata egészségéhez is hozzájárul a benne található ásványi cink segítségével.

A céklára még az edzések során is számíthatunk, hiszen növeli a mozgás hatékonyságát azáltal, hogy megnöveli az izmok oxigénellátását. Az emésztésünknek is jót tesz a sok, bőséges étkezés után, mivel gazdag probiotikum forrás, így a belek működését is segíti. A cékla még a cukorbetegeknek is hasznos, hiszen gazdag alfa-liponsavban, ami egyike a legerősebb antioxidánsoknak, és csökkenti az idegrendszeri károsodásokat, amelyek gyakran a cukorbetegséghez kapcsolódnak.

A cékla ezek mellett erős gyulladáscsökkentő hatású anyagokat is tartalmaz. A cékla a májtisztító hatása miatt segít megszabadulni a méreganyagoktól, a betain pedig a zsírok lebontásában támogatja a szervezetünket. Ezt a hatását pedig még fokozhatjuk, ha sárgarépával és uborkával együtt készítünk belőle italt.

A cékla még a másnaposság ellen is kiváló. Ezt a benne található betacianin okozza, mely felgyorsítja a májban a méregtelenítést, és így a szervezet az alkoholt kevésbé káros anyaggá változtatja, ami ráadásul a normálisnál gyorsabban ürül ki.

3. Fokhagyma

Kevés olyan dolog van, amiben a fokhagymára nem számíthatunk. Azon kívül, hogy távol tartja a vámpírokat, még a vérnyomásunkat is csökkenti, de ami miatt igazán számítunk rá az az, hogy serkenti az emésztést, méregteleníti a bélrendszert, segíti az epe- és a májműködést, és csökkenti a koleszterinszintet.

A fokhagymában olyan kéntartalmú vegyületek vannak, melyek sikeresen veszik fel a harcot a belekben lévő káros baktériumokkal és gombákkal szemben. A szervezet méregtelenítő képességét pedig a glutation termelés növelésével fokozza. Ezek a vegyületek megvédenek a szívbetegségekkel, a rákkal és az ízületi gyulladásokkal szemben, sőt még a cukorbetegség kialakulását is nehezítik. A fokhagyma csökkenti a vérnyomást, baktérium-, vírus- és gombaellenes hatása van.

zöldségek

A zöldségekre, paprikára, zellerre, káposztára akkor is számíthatunk, ha fogyni szeretnénk. Fotó: Pixabay

4. Káposzta

A káposzta jelentős C-vitamin-forrás, emellett A-vitamint, B-vitamin-komplexet, káliumot, kalciumot, vasat, béta-karotint, klórt, jódot és rostokat is tartalmaz. A bőséges étkezések után is számíthatunk rá, hiszen megtisztítja az emésztőrendszert, megnöveli a bélben található jótékony baktériumok számát, felgyorsítja az anyagcserét, és segít megszüntetni a székrekedést. A cékla vízhajtó hatású, valamint csökkenti vércukor- és koleszterinszintet is.

Megerősíti az immunrendszert, ellensúlyozza az alkohol májra gyakorolt negatív hatásait, és mindemellett még nagyon kevés kalóriát is tartalmaz, hiszen egy 84 grammos káposztaadagban csupán 15 kalória található. A káposzta külső levelei E-vitaminban gazdagok. Jellegzetes illatát a benne lévő kénnek köszönhetjük. Már amennyire köszönjük ezt, hiszen talán ez az egyetlen, ami nem túl kívánatos a káposztában.

Azonban azért egészen biztosan hálásak vagyunk a kénnek, hogy segíti szervezetünket a baktériumok legyőzésében. Sokaknak okoz puffadást a fogyasztása, de ezen azzal lehet segíteni, ha az első főzőlevét leöntjük és friss vízzel főzzük tovább. A káposzta a cukorbetegek számára is megoldást kínál, hiszen csökkentheti a vércukorszintet. A benne lévő kén miatt alkalmas a koleszterinszint csökkentésre is. .

+1 Paradicsom

Habár a paradicsom nem zöldség, hanem gyümölcs, nem hagyhatjuk ki ebből a sorból sem. A paradicsom sok C-vitamint tartalmaz, ráadásul minél kisebb a termés, annál több benne a vitamin. Emellett még B2- és B1-vitaminokat is juttat a szervezetünkbe. A fogyókúrázók is nyugodtan fogyaszthatják, hiszen kalóriatartalma nagyon alacsony, 100 grammonként mindössze 22 kcal.

A legjobb természetesen, ha odafigyelünk az étkezésünkre, hiszen az a túlsúly, amit nem szedtünk fel, nem fogja megnehezíteni az életünket, és az egészségünknek sem árthat.