Az idei csapadékszegény ősz miatt jelentős gombahiány tapasztalható, különösen az Alföldön, ahol szinte alig nő vadon termő gomba. A piacokon is érezhető a kiesés: csak kevés árus kínál valódi erdei gombát, a legtöbben termesztett csiperkével próbálják kielégíteni a keresletet. Az elhivatott gombászok távolabbi térségekbe, például a Dunántúl hegyvidékeire vagy az Őrségbe utaznak, hogy zsákmányra leljenek. Ott jobb a helyzet most, de nincs dömping.



A gomba: értékes, de nem veszélytelen csemege

A vadon nőtt gombák nemcsak gazdagabb ízvilágot, hanem kiemelkedő élettani előnyöket is kínálnak. A természetes antioxidánsok, D- és B-vitaminok, valamint a gomba alacsony kalóriatartalma miatt ideális eleme az egészséges étrendnek. Tanulmányok szerint napi 18 gramm gombafogyasztás 45%-kal csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát, azonban fogyasztásakor a mértékletesség kulcsfontosságú – nehéz emészthetősége, valamint esetleges fém- és vastartalma miatt.


gomba

Fotó: Shutterstock


A szegedi gombavizsgálók szerint szerencsére ritka a veszélyes fajok, például a gyilkos galóca megjelenése, de a biztonságos gyűjtés érdekében mindig javasolt szakértő bevonása.

Forrás: delmagyar.hu

Indexkép: Shutterstock