Ha te is úgy tartod otthon a krumplit, hogy a konyhapulton az almák, banánok vagy épp körték mellé dobod, akkor van egy rossz hírünk: valószínűleg te is tönkreteszed, mielőtt megfőznéd. Elsőre talán ártatlannak tűnik ez a tárolási módszer, de valójában komoly hibát követünk el vele – és most eláruljuk, miért.
A gondot az etilén nevű gáz okozza, amit számos gyümölcs – például az alma, a banán, a körte és a szilva – természetes módon kibocsát. Ez az anyag a gyümölcsök érési folyamatának része, ám a krumplira nézve egyet jelent a gyors romlással. Az etilén ugyanis serkenti a burgonya csírázását, puhábbá és édeskésebbé teszi, ráadásul előbb-utóbb penészesedéshez és rothadáshoz is vezethet.
De ne aggódj, van megoldás! Először is, soha ne tartsd együtt a burgonyát ezekkel az etiléntermelő gyümölcsökkel. Ha csak egy tál van a konyhapulton, ideje külön rendszert kialakítani. A legjobb, ha a krumplit hűvös, sötét és jól szellőző helyen tárolod – például kamrában, pincében vagy egy olyan szekrényben, ahol alacsonyabb a hőmérséklet.
Ne használj műanyag zacskót, mert az bent tartja a nedvességet, ami elősegíti a rothadást. Helyette válassz vászonzsákot, papírzacskót vagy klasszikus fa- vagy fonott kosarat – a krumpli hálás lesz érte.
Forrás: noklapja.hu
Indexkép: Shutterstock