Ha minden nem is, de azért néhány közülük várhatóan beépül majd a megújuló agrárpolitikába.  Az Agrarheute azt írja: a gazdák azonban értek el sikereket.


Ezek pedig:

1. A kormány tartózkodik a mezőgazdasági és erdészeti járművekre kivetett gépjárműadó bevezetésétől. Ezzel 460 millió euró marad a gazdák zsebében évente.

2. A mezőgazdasági dízelre vonatkozó adókedvezményt várhatóan nem szüntetik meg azonnal, hanem három lépcsőben, fokozatosan. A jelenlegi állapot szerint mintegy 440 millió euró adókedvezmény vész el a gazdák zsebéből és a fokozatos megszüntetés csupán késlelteti az újabb teher bevezetését.

A Bundestag a január 29-ével kezdődő héten hozza meg a végső döntést a 2024-es költségvetésről és alkotja meg a kapcsolódó törvényt.

német

A gazdáknak a következő hetekben ébereknek kell maradniuk, hogy az ígéretek valóra is váljanak – forrás: Facebook

A szövetségi kormánykoalíció frakcióvezetői bejelentették, hogy "néhány héten belül" konkrét lépéseket tartalmazó ütemtervet mutatnak be a fenntartható és működőképes mezőgazdaság érdekében. Az első, ehhez kapcsolódó döntéseket várhatóan a nyári szünet előtt hozzák meg.

A Zöldek frakcióvezetője, Britta Haßelmann gyakorlatilag elismerte a koalíció kudarcát az agrárpolitikában a törvényhozási időszak első felében. Haßelmann azt mondta: "Nem a tudásunk hiányzik, hanem a cselekvőképesség." A mezőgazdaság jövőjével foglalkozó bizottság (ZKL) és egy másik grémium kidolgozott ugyan konszenzusos terveket, de a kormány nem ezeket hajtotta végre.

A szövetségi kormány mezőgazdasági jelentésével együtt a Bundestag várhatóan ma elfogadja a kormánypártok parlamenti csoportjainak közös határozatát a hiányosságok kezelésére.

Ez egyebek közt várhatóan a mezőgazdasági termelők, az ipar és az élelmiszer-kiskereskedők közötti korrektebb együttműködés kialakításáról, állatjóléti támogatás bevezetéséről, adóintézkedésekről és bürokráciacsökkentésről szól majd.

Christian Lindner pénzügyminiszter a gazdákhoz intézett beszédében további lehetőségként említette a növényvédőszer-használat könnyítését, az állattenyésztésre vonatkozó követelmények felülvizsgálatát és a termesztett biomasszából gyártott bioüzemanyagok használatának folytatását.

Emellett Lindner megemlítette, hogy az EU közös agrárpolitikájának (KAP) részeként elengednék a kötelező 4 százalékos területpihentetést. Ehhez azonban európai szintű döntésre lenne szükség.

Következésképp: a gazdák tiltakozásai felrázták a közlekedési lámpa-koalíciót. Most az a fontos, hogy a gazdák és szövetségeik az elkövetkező hetekben is éberek maradjanak, hogy a szavak végre tettekké váljanak Berlinben – írja az Agrarheute.