Itt az ősz, és vele hamarosan indul az újabb fűtési szezon. A kandalló vagy a kályha duruzsol, a tűzifa parázsló illata belengi a házat, és egy dologban biztosan nincs hiány: a hamuban! Sokan azonban tanácstalanul állnak a kupac előtt, hogy mit is kezdjenek vele. De vajon tényleg csodát tesz a fahamu a növényeinkkel?

Mi is az a fahamu, és miért szeretik a növények?


Dr. Vörös Géza szekszárdi agrárszakmérnök szerint a fahamu igazi kincs, aminek régen nagy hagyománya volt. Tavasszal, vetés előtt sokan szórták a kertbe, mondván: "a föld meghálálja". De vajon mit is kapunk a hamuval?

"Vidéken nagy hagyománya volt régen – évtizedekkel ezelőtt is – annak, hogy a fa elégetése után, a fűtés során visszamaradt hamut a kertben szórták ki, majd tavasszal bedolgozták a talajba, még vetés előtt" – mondta dr. Vörös Géza 
"Ahol egész télen fával fűtenek, ott nyilván sok a hamu is, de a nagy mennyiségben történő kiszórás előtt nem árt egy pár dolgot tudnunk a fahamuval, vagyis a szerves anyagok elégetése során visszamaradó szilárd hulladékkal kapcsolatban. Számos jótékony hatása mellett első fontos tudnivaló, hogy pH szempontjából erősen lúgosnak tekinthető. Kijuttatásával tehát a talaj kémhatását növelhetjük, így alkalmazása savanyú talajok esetében mondható előnyösnek. Így tehát nem árt tudni azt, hogy az adott területre tervezett növények jól viselik-e a lúgos talajt"

Kinek való a fahamu?

Nem minden növény rajong a lúgos talajért. A cékla, cukkini, bab kifejezetten szereti, de a legtöbb zöldség inkább az enyhén savanyú földben érzi jól magát. A túl sok hamu akár vissza is üthet: a növények tápanyagfelvétele nehezítetté válhat, ami gyorsan hiánytüneteket okozhat.

Szóval, mielőtt szórnád a hamut, érdemes megnézni, hogy a kerted földje milyen kémhatású, és melyik növények uralják a területet. Ha például áfonyát vagy rododendront nevelsz, inkább felejtsd el a fahamut!

Mit ad a hamu a talajnak?

A fahamu kálium- és magnézium-karbonátot, valamint kalcium-karbonátot tartalmaz, sőt, némi mikroelemet is: vasat, mangánt, bórt, rezet és cinket. Ezek mind jótékonyak lehetnek, de csak mértékkel adagolva!


A legfontosabb, hogy csakis vegyszermentes fahamut használj! Semmiképp ne kerüljön a hamuba lakkozott, festett vagy ragasztott anyagok maradványai, és természetesen égetett szemét se! Ha erre nem figyelsz oda, éppen az ellenkezőjét éred el annak, amit szeretnél és káros anyagok jutnak a talajba! Ez pedig nemcsak a növényekre, de rád nézve is káros és veszélyes!


kert

A növények hálásak lesznek a fahamuért. Fotó: Shutterstock


Ne feledd: a hamu összetétele attól is függ, milyen fából származik. A lombos fák általában több hasznos anyagot tartalmaznak, mint a tűlevelűek.

Mennyi az annyi? A kijuttatás aranyszabályai

A hamut soha ne szórd ki nagy mennyiségben! Inkább több részletben, vékony rétegben terítsd szét, és dolgozd be a földbe. Egy átlagos méretű kiskertben évente 1-2 kg/m2 elegendő – ennél több már többet árt, mint használ.

Érdemes a vegetációs időszakra is eltárolni egy keveset: a csigák elleni harcban ugyanis igazi titkos fegyver lehet! A puhatestűek ki nem állhatják a hamu érintését, így a növényeid is fellélegezhetnek.

Nemcsak a növények hálásak a hamuért

A hamut az otthonodban is bátran használhatod. Például remekül megtisztíthatod vele a kályha vagy a kandalló üveg felületeit, ha egy kevés vízzel elkevered. De a rozsdás eszközök régi fényét is visszanyerheted vele és még a makacs szagokat is képes távol tartani egy kis fahamu. 

Fahamuval csak okosan!

Összességében a fahamu valóban hasznos lehet a kertben, de csak megfelelő mennyiségben és odafigyeléssel használva. Ismerd meg a talajodat, tudd, mit szeretnek a növényeid, és a hamu valóban meghálálja majd a bizalmat – de csak akkor, ha nem viszed túlzásba!

Szóval, mielőtt legközelebb a szemetesbe borítanád a kályha maradékát, gondolj a kertedre – lehet, hogy épp egy adag fahamu hiányzik a növényeid boldogságához!