Kőszegi László, a Magyar Lízingszövetség főtitkára szerint megtették hatásukat a meghirdetett akciók; a kedvezményes ajánlatoknak köszönhetően a finanszírozott gépkocsik száma rég látott magasságokba ért. Mint elmondta, az autók esetében fennmaradt a 2023. végén tapasztalt fokozott aktivitás, azonban a termelőeszközök tekintetében stagnálás, vagy visszaesés volt tapasztalható az első negyedévben.

A szakember rámutatott, a mezőgazdasági termelőeszközöknél tavalyhoz képest 48 százalékkal esett a finanszírozott összeg. A kategória 14,5 milliárd forinton zárta az első negyedévet, míg 2023. első három hónapjában ez 27,8 milliárd forint volt. A szerződésszámok esetében 44 százalékos a visszaesés. A főtitkár szerint ennek oka, hogy az ágazat igencsak függ a támogatásoktól, ezért most a kivárás jellemző a piacon.

Az egyéb gépek finanszírozása szintén visszaesett, mindössze 14 milliárd forintot tettek ki a kihelyezések, amely 16 százalékkal marad el a tavalyi első negyedéves eredménytől. A mezőgazdasághoz hasonlóan itt is óvatos kivárás érzékelhető. Az építőipari gépeknél azonban meglepő módon jelentősen, 79 százalékkal nőtt a finanszírozott összeg és a szerződések darabszáma is 43 százalékkal emelkedett.

Forrás: Piac és Profit

Indexkép: Pixabay