Sokan választják a „light”, „zero” vagy „diétás” üdítőket abban a hitben, hogy ezek egészségesebb alternatívái a cukros változatoknak. Egy új, nagyszabású brit kutatás azonban most rámutatott: ezek az italok korántsem olyan ártalmatlanok, mint gondoltuk!
A UK Biobank több mint 123 ezer felnőtt adatait vizsgálta meg 10 éven át. A résztvevőknek nem volt májbetegségük a kutatás kezdetén, de a rendszeresen fogyasztott italok típusa és mennyisége alapján komoly következtetések születtek: azok esetében, akik naponta egy doboznyi (250 gramm) cukros üdítőt ittak, 50%-kal nagyobb eséllyel alakult ki májzsírosodás (MASLD). A meglepő fordulat azonban, hogy ugyanezen mennyiségű „diétás” üdítő esetén a kockázat még magasabb, 60% volt!
A MASLD, azaz anyagcserezavarral összefüggő májzsírosodás mára a világ egyik leggyakoribb krónikus májbetegsége. A kutatók szerint nemcsak a hozzáadott cukor, hanem az édesítőszerek is káros hatással vannak a máj működésére. Még ennél is aggasztóbb, hogy a mesterségesen édesített italok fogyasztása statisztikailag kimutathatóan növelte a májhoz köthető halálozást, míg a cukros üdítők esetében ez nem volt szignifikáns.

Ha szomjasak vagyunk, nem az üdítő a legjobb választás – Fotó: Shutterstock
A kutatás vezetője, Lihe Liu kiemelte: a “diétás” üdítők fogyasztása sokszor a tudatos életmód része, de ezek is hozzájárulhatnak a bélmikrobiom felborulásához, a teltségérzet zavarához és akár a zsíranyagcsere zavaraihoz is. Mindeközben a vízfogyasztás valódi védelmet nyújthat: azoknál, akik az üdítők helyett vizet választottak, akár 15%-kal is csökkent a zsírmáj kialakulásának esélye.
Az üzenet világos: ideje újragondolni a hidratálási szokásainkat. Akár cukros, akár “light”, egyik üdítő sem tesz jót a májunknak. A legjobb döntés továbbra is a tiszta víz.
Forrás: sciencedaily.com