Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyers tej országos termelői átlagára 217,22 Ft/kg volt 2023 februárjában. A fehérjetartalom 0,01 százalékpontos romlása és a zsírtartalom 0,01 százalékpontos javulása, valamint az alapár 3 százalékos csökkenése mellett a nyers tej átlagára 3 százalékkal mérséklődött 2023 februárjában az egy hónappal korábbihoz képest, ugyanakkor 63 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát – írja jelentésében az Agrárközgazdasági Intézet (AKI).

Hozzáteszik, hogy a nyers tej kiviteli ára 138,99 Ft/kg volt 2023 februárjában, az előző havihoz képest 23 százalékkal, az előző év azonos hónapjához viszonyítva 7 százalékkal csökkent. A kiviteli ár 36 százalékkal elmaradt a termelői átlagártól.

A 2023. januári nyers tej árak nemzetközi összevetésében Magyarországon 57 százalékos a drágulás az előző év januárjához képest, ennél csak Spanyolországban és Portugáliában magasabb. Ugyanezen időszak alatt Litvániában és Lettországban csak csekély 0,4-3 százalékos volt az áremelkedés, Máltán pedig 1,5 százalékkal csökkentek az árak. Az USA-ban 5 százalékkal, Új-Zélandon 11 százalékkal mérséklődött az ár.

A nyerstej havi termelői árának alakulása

A nyers tej havi termelői árának alakulása – Fotó: AKI

A nyers tej árának csökkenése a termékpálya további fázisaiban is jelentkezik. Az AKI PÁIR adatai szerint a tej és tejtermékek értékesítési ára közül egyedül a kefiré emelkedett (+3 százalék), a tejfölé stagnált, a tehéntúróé, a natúr és a gyümölcsös joghurté, valamint a fogyasztói tejé egyaránt 1–2 százalékkal, a natúr vajkrémé, a trappista sajté, az adagolt vajé, valamint az ömlesztett sajté 3–8 százalékkal csökkent.

A KSH adatai 1-1 százalékos emelkedést mutatnak az adagolt vaj és az ESL tejek fogyasztói árában, azonban a tejföl és a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos UHT tej fogyasztói ára stagnált, a gyümölcsös joghurté 1 százalékkal csökkent, a trappista sajté pedig 2 százalékkal csökkent.

Indexkép: Shutterstock