Mikolajiv megyében már meg is kezdődött a mezőgazdasági területek aknamentesítése, erről az ukrán Gazdasági Minisztérium sajtószolgálata számolt be a minap.

Összesen 470 854 hektárnyi földterületet kell átvizsgálni

A térségbe az ukrán fegyveres erők mérnöki és tűzszerészi egységei, a Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálatának (DSZNSZ) pirotechnikai egységei, valamint külföldi csapatok érkeztek. Az előzetes adatok szerint az ország kilenc megyéjében (Dnyipropetrovszk, Zaporizzsja, Kijev, Szumi, Harkiv, Herszon, Csernyihiv, Cserkaszi) összesen 470 854 hektárnyi földterületet kell átvizsgálni.

Az elmúlt időszakban számos esetben végződött tragédiával az országban a földművelés, traktor és kombájn is futott már aknára, ami miatt sajnos, haláleset is bekövetkezett.

traktor

Fontos a mezőgazdasági területek aknamemtesítése – fotó: pixabay.com

Mindenkit óvatosságra intenek

Legutóbb egy hete robbant fel aknán egy traktor a Csernyihiv megyei Ivanyivkai kistérségben, az erőgép vezetője kórházba került. Vjacseszlav Csausz, a Csernyihiv Megyei Katonai Közigazgatás vezetője szerint valószínűleg harckocsiakna lehetett, egy másikat is találtak a közelben. Csausz elmondása szerint már több mint 50 000 robbanásveszélyes tárgyat fedeztek fel és ártalmatlanítottak a megyében.

Tekintettel azonban arra, hogy a megye területének 2/3-án megszállók voltak, még mindig sok az ilyen "meglepetés". Legyenek óvatosak: ne hajtsanak le az utakról, ne haladjanak át átvizsgálatlan területen, különösen, ha ott harcok folytak

– hangsúlyozta a közigazgatási vezető.

Nemrég Herszon megyéből jelentették, hogy egy férfi alatt fagyűjtés közben robbant fel akna. Az áldozatot súlyos sérülésekkel szállították kórházba.

Forrás: Kárpátalja.info, Kárpátaljalap.net