Az agrarheute.com hírportál beszámolója szerint az ukrán műtrágya gyárak a háború kezdete után többnyire megszakították a működésüket, a megmaradt két gyár együttes éves kapacitása pedig a korábbi 5,2 millió tonnáról 1,2 millió tonnára csökkent.

gabona

Ha egy termelő a szükségesnél 30 százalékkal kevesebb műtrágyát használ, akkor a normális termésnek legfeljebb a felére számíthat – fotó: pixabay.com

Mindez nagyon erősen visszavetheti az ország gabonatermését

Ez – még az egyéb körülmények optimális alakulása (akár a háborús cselekmények teljes megszűnése) esetén  is – nagyon erősen visszavetheti az ország ez évi gabonatermését, különös tekintettel arra, hogy az orosz műtrágya szállítási lehetőség is teljesen bezárult Ukrajna számára.

Növénytermesztési szakértők kalkulációi szerint, ha egy termelő a szükségesnél 30 százalékkal kevesebb műtrágyát használ, akkor a normális termésnek legfeljebb a felére számíthat.


Az ukrajnai vetések a műtrágya hiányát már kora tavasszal érezni fogják

Ezért, helyi értékelők szerint – az egyéb korlátozó tényezőket is figyelembe véve – az ország búzából a 2022. évi 35-40 millió tonnával szemben legfeljebb 12-15 millió, kukoricából pedig 15-17 tonna termést érhet el, bár a szakminisztérium egyelőre még hivatalos termésbecslést nem adott közre.

Tekintettel arra, hogy a gabonafélék és az olajnövények Ukrajna legfontosabb exportcikkét képezik, a műtrágya hiánya végső soron egy nagyon érzékeny exportbevétel kiesést eredményezhet. Mindezek fényében – amint az a Tarasz Visocki agrárminiszter helyettesnek a termelői egyesülések vezetőivel folytatott vitája során is egyértelművé vált – a műtrágya szükséglet lehető legteljesebb kielégítése jelenleg az ukrán mezőgazdaság legfontosabb feladata. Tovább súlyosbítja az ukrán agrártermelők helyzetét a gépek és növényvédő szerek, valamint a munkaerő hiánya is.