Már több helyen is problémát okozott az a jelentős mennyiségű eső és hó, ami az elmúlt napokban és hetekben hullott. Amellett, hogy a Duna és a Tisza több helyen árad, rengeteg utat, valamint a budapesti alsó rakpartot is lezárták.

Árvízveszély miatt a Gemenc Zrt. munkatársai is azt kérik, hogy egy darabig ne látogassunk azokra a területekre, amelyek hozzájuk tartoznak - írta meg az Index.

1300 kilométeres szakasz

Hazánk folyóin jelenleg 1300 kilométeren első- vagy másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság honlapján megírták, hogy az elsőfokú árvízvédelmi készültség jelenleg a Tisza, a Hármas-Körös, valamint a Zagyva egyes szakaszait érinti. Másodfokú riasztás pedig a Duna felső szakaszánál, illetve Győr közelében van érvényben.

"Az országban gondot okoz a belvíz is. Az Alföld és Kisalföld jelentős részein első- és másodfokú védelmi fokozat van érvényben"

– írta meg a vízügy.

Ne látogassuk az erdőt

A Gemenc Zrt. Facebook-oldalukon azt írták, hogy az országos Vízjelző Szolgálat előrejelzései szerint jelentős árhullám vonul le a következő napokban a Dunán, ami valószínűleg a gemenci ártér nagy részét is elönti majd, de legalábbis érinteni fogja. Arra kérik a látogatókat, hogy a következő napokban kerüljék el a hozzájuk tartozó területeket.

Karácsonykor és a két ünnep között a természetjáróknak és kirándulóknak más helyet kell keresniük túrázás gyanánt, hiszen az ártéri túraútvonalak, valamint területek, azok környezete veszélyes terep lehet. A töltések, illetve a vadmentő dombok szintén nem jó helyszínek a következő napokra.

A rengeteg eső és hó a vadak életét is megnehezíti - fotó: pexels.com

Úgy fogalmaznak, hogy az állatok egyelőre találnak megfelelő mennyiségű táplálékot, búvó-, valamint táplálkozó helyet, a vadállomány nyugalmát azonban ilyenkor is biztosítani szükséges. Ezek mellett viszont sem az utak, sem a turistautak, sem pedig a tanösvények nem lesznek járhatóak az árvíz, valamint a sár miatt.