A Columbia Egyetem mérnökei forradalmasíthatják a konyhaművészetet, vagy éppen egy zsákutcát nyomtathatnak benne, mindenesetre 3D-nyomtatással sikerült egy hét alapanyagból álló sajttortát készíteniük – írja a telex.hu a Guardian cikke alapján.

Bármit képes nyomtatni, ami pasztává, folyadékká vagy porrá alakítható

A nyomtató a sajttorta elkészítéséhez a következő hét alapanyagot használta fel: graham keksz, mogyoróvaj, Nutella, banánpüré, eperlekvár, cseresznyeöntet, cukormáz. Ezeket egymásra rétegezte, és már el is készült a sajttorta. A nyomtatóhoz egy olyan kék lézer is csatlakozott, ami képes volt arra, hogy szükség szerint megsüsse a különböző rétegeket. Amíg eljutottak a látványos végeredményig, akadt pár buktató. A kezdeti próbálkozások ugyanis összeomló ragacsos kupacokhoz vezettek, a formás sütemény kialakításához több idő kellett.

A sajttorta a legjobb dolog, amit jelenleg bemutathatunk, de a nyomtató sokkal többre is képes. Tudunk csirkét, marhahúst, zöldségeket és sajtot nyomtatni. Bármit, ami pasztává, folyadékká vagy porrá alakítható

– mondta Jonathan Blutinger, a New York-i Columbia Creative Machines Lab mérnöke.

Sült csirke, pasztából?

Blutinger szerint a főzés is egyre inkább átalakul, és a szoftverek is egyre nagyobb szerepet kapnak, és hamarosan nem fogunk majd fennakadni azon sem, hogy a sült csirke paszta formában készül el.

Az elképzelésünk az, hogy egy lézeres főzővel kombinált élelmiszer-nyomtató lesz, amely egyfajta egyablakos konyhai eszköz lehet. Ez a saját személyes digitális szakácsunk

– idézte a mérnököt a Guardian.

Gyors, hatékony megoldás, de vajon egészséges is?

Blutinger szerint a 3D-s főzéssel a kalória- és tápanyagbevitelt is könnyebben lehet szabályozni, és nagyobb teret kaphat a formatervezés is a konyhaművészetben. Előnye lehet még az is, hogy a recepteket digitális formában cserélgethetik a felhasználók.

Duane Mellor dietetikus viszont talált egy komoly ellenérvet a nyomtatott ételekkel szemben. A szakember attól tart, hogy az ételek pasztásítása, pürésítése következtében az ételekből értékes rostok és hatóanyagok tűnnek el, kisebb lesz a vitamin- vagy ásványianyag-tartalmuk.

Az indexképek a Youtube videóból lettek kivágva.