Az idei EIMA kiállításon új erdészeti, ültetvényes és szántóföldi gépek kerültek bemutatásra, melyek nemcsak hiánypótló megoldásokat jelentenek, de hozzájárulnak ahhoz is, hogy a mezőgazdasági melléktermékekkel a fenntartható jövőért is tegyünk valamit. Vegyük sorra, mik is ezek.

LAND/P BioG széria

A Berti évek óta elkötelezett híve a fenntartható mezőgazdaságnak, ezáltal igyekszik a gépekben olyan megoldásokat kínálni, ami a biogazdálkodóknak vagy a környezettudatosságot szem előtt tartóknak kedvez. A vegyszermentes művelés mellett szóló, és azt támogató megoldás volt korábban az ültetvények mechanikus gyomirtója, az Ecorow, majd az organikus földművelés kíméletes talajmarója, a Giove Bio.

Idén bemutatásra került egy olyan szántóföldi, 6 méter széles szárzúzó, melynek az alapját a már jól ismert Land/P adta. Ez a gép évek óta a gyártó nagy sikerű terméke, hiszen kiváló eredményeket érhetünk el vele a lezúzott szármaradványok talajtakaró tulajdonságának kihasználásában. Nem mindenki használja azonban talajtakarásra a növényi szárakat, sőt, bizonyos gazdaságok kifejezetten más felhasználási terület felé nyitottak, így született meg az a megoldás, amit ez a gép kínál. A LAND/P BioG a lezúzott szárakat rendre hordva könnyen felszedhetővé teszi, így egyesítve két munkafolyamatot egy menetben, üzemanyagot is spórol. A felszedett szárak aztán biomasszaként, vagy tüzelőanyagként szintén környezettudatos megoldást nyújtanak a fűtéshez.

BERTI Land/P BioG

BERTI Land/P BioG  – fotó: Berti S.r.l.

AF/L és TFB/YE kertészeti szárzúzó szériák

A következő újdonság az ültetvényes gazdáknak készült, két olyan gép ötvözésével, amik a maguk kategóriájában már bizonyítottak. Adott a könnyebb szárzúzók között nagyon kedvelt AF/L, ami viszonylag kis teljesítményű traktorral 5-6 cm zúzásátmérővel egy kimondottan erős gépkapcsolatot eredményez. Ehhez hozzátesszük a tavalyi újdonságot a TFB/YE elnevezésű paralelogramma szerkezetű szárzúzót, aminek a kinyúlásban rejlik az erőssége a 8 cm zúzásátmérőn túl, és máris megkapjuk az új AF/LE típust.

Ez a típus megelégszik 50-90 Le teljesítményű ültetvényes traktorokkal, cserébe viszont jóval nagyobb kinyúlást kapunk, mint egy hasonló kategóriájú hagyományos szárzúzó esetében. Traktorközéptől mérve a 220 cm munkaszélességű gép esetében 233 cm-re is elérhetünk! Ezzel könnyen benyúlhatunk olyan fák alá, ahol a korona miatt nehezen elérhető a növényzet. Abban az esetben, ha több típusú ültetvényünk van, más-más térállásban és tulajdonságokkal, úgy ez a szárzúzó tökéletes választás!

BERTI AF/LE

BERTI AF/LE – fotó: Berti S.r.l.

KX szárzúzók

Az ültetvényes gazdáknak szánt újdonságok sora ezzel még nem ért véget, hiszen jövőre elérhetővé válik az a zúzó, ami idáig csak álom volt. Mindössze 70 Le teljesítmény igénnyel egy 12-15 cm zúzásátmérőt produkál az új KX sorozat! Ez az erdészeti zúzó egyedülállóan kis teljesítmény igénnyel képes lesz nagy területeket rekultiválni, remekül kihasználható lesz az új ültetvények telepítési munkáit megelőzően.

BERTI KX

BERTI KX – fotó: Berti S.r.l.

PICKER/FR széria

A nagysikerű PICKER széria legújabb tagja a PICKER/FR, amely a front üzemmódú PICKER/F továbbfejlesztett változata. A legnagyobb újítást az alul és felül is elhelyezett felszedő rotorok jelentik, melyek közül a fentinek az a szerepe, hogy a magas rend tetejét leszorítsa és könnyebben a zúzástérbe juttassa. Ez az új technológiai megoldás azt eredményezi, hogy az eszköz a nagy mennyiségű gallytömeget nem tolja maga előtt és nem hagyja a gallyakat maga fölött átbukni. Újdonság még, hogy három különböző zúzórotor kialakítás közül választhatunk; standard lengőkalapácsos, már ismert 360°-ban átforduló kalapácsokkal rendelkező erdészeti rotor vagy a fix kalapácsos erdészeti változat.

BERTI PICKER/FR

BERTI PICKER/FR – fotó: Berti S.r.l.

TC széria

A következő típus egyedi kialakítása teszi lehetővé, hogy kavicsos, illetve sziklás területeken is megoldott legyen a zöldkezelés. A BERTI TC szériája egy speciális, nem késes, hanem láncos kialakítású függesztett kasza. Két, 150 illetve 180 cm munkaszélességben lesz elérhető, de ami nagyon fontos, hogy a méretükön kívül jelentős súlykülönbség is lesz a két típus között, ezért a TC/M 150-et a könnyű és a TC/H 180-at pedig a nehéz jelzővel illetik. Kimagaslóan erős vázszerkezethez kivételesen nagy kopásállóságú magassághatároló HARDOX acél csúszó betétek társulnak.

BERTI TC BERTI TC BERTI TC

BERTI TC – fotó: Berti S.r.l.

TA/MF széria

A soron következő újdonság, régi BERTI tulajdonosoknak ismerős lehet a kialakítás, fellelhető némi hasonlóság a már gyártásból kivezetett BERTI WING. Az új széria, BERTI TA/MF várhatóan az év második felében kerül gyártásba, még folynak a fejlesztések, finomítások. A gyártó célja, hogy egy olyan különleges kialakítású, arányaiban kistömegű zúzót fejlesszen, amely front és hátsó (normál) üzemmódban egyaránt üzemeltethető legyen. Munkaszélességet tekintve három méret közül lehet majd választani: 160, 180, 200 cm. Az erőgépnek pedig a következő követelményeknek kell majd megfelelni: front üzemmódban 120-150 Le teljesítmény szükséges, hátsó függesztés esetén pedig 90-150 Le. Mindkét esetben a traktor súlyának meg kell haladnia az 5,5 t önsúlyt.

BERTI TA/MF

BERTI TA/MF – fotó: Berti S.r.l.

Árajánlat-kéréssel forduljanak a DAP Kft. értékesítő kollégáihoz az alábbi elérhetőségek valamelyikén: