A mák betakarításának időszaka közeleg, a gazdák már készülnek a munkálatokra. A növény termesztése ugyan jelentős munkaerőigénnyel jár, mégis sokan „szerencsenövényként” tekintenek rá, nemcsak piaci értéke, hanem a talajra gyakorolt kedvező hatásai miatt is. A mák kiválóan beilleszthető a vetésszerkezetbe, segíti a talaj vízháztartásának egyensúlyát, javítja a humusztartalmat és fokozza a talaj levegőzöttségét. Ezek a tulajdonságok hosszabb távon is előnyösek a termésszerkezet és a talajminőség szempontjából.
Kedvező körülmények között a máktermelők akár hektáronként 1,2 tonnás hozamot is elérhetnek, ami komoly ösztönzést jelenthet a növény termesztésének fenntartására vagy akár bővítésére.
A hazai máktermelők számára kedvezőtlenül alakult az idei év időjárása, amely nagymértékben hozzájárult a különböző gombás betegségek terjedéséhez. A legnagyobb károkat a mákperonoszpóra és a fehérpenészes rothadás okozta. A gazdálkodók beszámolói szerint a tavaszi időszak meleg és csapadékos jellege, illetve a júniusi esőzések különösen kedveztek a fertőzéseknek. A gyökérormányosok megjelenése is komoly terméskiesési problémákat okozott.
Az idei évben csak 50-60 százalékos termésről beszélhetünk a kelési problémák miatt, ami viszont megmarad, annak jó lesz a minősége.
Kedvező körülmények között a máktermelők akár hektáronként 1,2 tonnás hozamot is elérhetnek – fotó: Pixabay
A jó minőségű étkezési mákra külföldön, elsősorban Németországban van kereslet. A mák kilója 2200 és 2500 forint között alakul.
Idehaza elsősorban az Alföld déli részén, Bács-Kiskun, Csongrád és Békés vármegyében termelnek mákot, de jelentősebb mák ültetvényekkel találkozhatunk a Dél-Dunántúlon, Hajdú-Bihar és Győr-Moson-Sopron vármegyében is. Az ültetvények csaknem 60 százalékán étkezési, míg a 40 százalékán ipari célú máktermelés zajlik.
A máktermesztés az unióban szigorúan szabályozott. Ennek értelmében saját felhasználásra 500 m2 -nél kisebb területen termeszthető, alacsony 0,06 százalék alatti alkaloid-tartalmú fajták alkalmazásával.
Ennél nagyobb területen történő termesztése, illetve gyógyszeripari felhasználású, magas alkaloidtartalmú fajták vetése engedélyhez kötött.
A mákot a legtöbben gazdag ízvilága miatt kedvelik, kevesen tudják, hogy emellett a mákszemek számos, a szervezetünk működése szempontjából nélkülözhetetlen nyomelemet és ásványi anyagot tartalmaznak.
100 g mákban (energiatartalma 537 kcal):
- 20,5 g fehérje,
- 38,2 g zsír
- 23,9 g szénhidrát van.
- A vitaminok közül értékes B1-, B5-, B6-, B2-, niacint tartalmaz.
- Az ásványi anyagok közül nagyobb mennyiségben kalciumot (968 mg/100g), cinket, mangánt, rezet, vasat (15 mg/100g), foszfort (800 mg/100g), káliumot és magnéziumot (506 mg/100g) tartalmaz.
Rendkívül gazdag telítetlen zsírsavakban, 72% linolsavat (omega-6 zsírsav), 11% olajsavat és palmitinsavat tartalmaz
Forrás: novenyvedoszer.hu
Indexkép: pixabay.com