Demonstrációt tartottak az erdélyi tejtermelők szövetségének tagjai szerdán; emésztőgödörbe öntöttek egy tartálykocsi tejet, tiltakozásul amiatt, hogy nincs vevő a termékükre – írja az infostart.hu

szarvasmarha

A román kormány más európai uniós országokhoz képest kevésbé támogatja a gazdákat – fotó: pixabay.com

Nehéz helyzetben a gazdák

A Szilágy megyei Járaszurduk (Surduc) településen az erdélyi tejtermelők szövetségének (BOVICOOP) több mint száz tagja azért tartott tiltakozó akciót, mert az általuk termelt tejet április elsejétől egy feldolgozó cég sem akarja felvásárolni.

A több erdélyi megye termelőit összefogó szövetség elnöke, Daniel Frei elmondta, hogy a gazdák nagyon nehéz helyzetbe kerültek.

Negyvennyolcezer liter tejet termelünk naponta, és nincs kinek eladni

– mondta Frei, majd hozzátette, hogy annak érdekében, hogy ne romoljon meg, kénytelenek elajándékozni a tejet.

A gazdák egy liter tejért nagyon csekély összeget, 1,4 lejt (108 forint) kérnek, ami alig vagy nem is fedezi a költségeiket, de még így sem tudják értékesíteni. A romániai üzletekben eközben literenként 5 és 15 lej (384-1152) közötti áron lehet a tej literjét megvásárolni.

tej

Negyvennyolcezer liter tejet termelnek naponta – fotó: pixabay.com

Kevés a támogatás

Daniel Frei szerint tarthatatlan a helyzet, amire a kormánynak gyorsan megoldást kellene találnia, és közvetítenie kellene a tejtermelők és -feldolgozók között. Felhívta a figyelmet arra is, hogy ezen sok farmnak múlik a léte, hiszen számos tejtermelő még csak kilépni sem tud a szektorból, hiszen a vállalkozását uniós támogatással hozta létre.

Románia tejfogyasztása 2015 és 2020 között tíz százalékkal nőtt – számolt be a Digi24 hírportál az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai alapján.

Az ország 1989-hez képest most 25-ször több tejet importál – a legnagyobb mennyiségben Magyarországról érkezik a tej, de a lengyel, cseh, német és görög tej is a romániai üzletek polcaira kerül.

Románia a tejtermelés szempontjából uniós szinten az utolsó helyen áll, aminek a fő oka a szakemberek szerint az, hogy a román kormány más európai uniós országokhoz képest kevésbé támogatja a gazdákat. A román szarvasmarha-tenyésztők egy állat után évi 73 eurós támogatást kapnak, míg Bulgáriában 189 euró, más uniós államokban pedig több száz euró támogatás jár.