A feldolgozók és a tejtermelők is mérsékelték a tejtermékek árait – derül ki a piaci szereplők elmondásaiból, akik szerint a háttérben az európai tejpiaci folyamatok és a fogyasztás csökkenése állnak – írja a vg.hu

tej

A feldolgozók és a tejtermelők is mérsékelték a tejtermékek árait – fotó: pixabay.com

A tejhiányból hirtelen tejbőség alakult ki Európában

A Világgazdaságnak nyilatkozott a paksi székhelyű Milkmen Kft. szaktanácsadója, korábbi ügyvezetője, Gamos András arról, hogy milyen változások következtek be az utóbbi időben a tej felvásárlási áraiban:

Egyik hónapról a másikra a korábbi 220-230-ról 15 forinttal csökkent egy liter nyers tej felvásárlási ára

– mondta, majd hozzátette, hogy a piacon akár a 30 forintot is elérheti az árcsökkenés.

Ilyenkor egyébként a szokásos módon tejtöbblet alakul ki, a termelőknek az év első négy-öt hónapja általában nem szokott kedvezni. Ez alól a tavalyi év kivétel volt, amikor ebben az időszakban is meredeken emelkedtek az árak. Most viszont a fél évvel ezelőttihez képest erősebb forint az import bejutását is könnyíti. A következő néhány hónap nem lesz jó időszak a tejtermelők számára

– jelentette ki.

fejés

Egyik hónapról a másikra a korábbi 220-230-ról 15 forinttal csökkent egy liter nyers tej felvásárlási ára – fotó: pixabay.com

Némileg csökkentek a költségek

Bizonyos mértékig csökkennek a költségek is, a kukoricát olcsóbban lehet beszerezni – bár nagyon kell figyelni arra, hogy jól tárolt, toxinmentes árut vásároljanak a gazdák – mondta Gamos András.

Az olcsóbbá váló takarmány előnyeit azonban azok nem tudják élvezni, akik már korábban leszerződtek hosszabb távú szükségleteik fedezésére, vagy már hónapokkal ezelőtt megvették és tárolják a terményt.

A tejtermelők egyéb költségei – a munkabérek vagy a termeléshez nélkülözhetetlen ipari termékek árai – azonban nem csökkentek, sőt még emelkedtek is.

Gamos András azonban nem számít nagyobb tejárcsökkenésre, annak ellenére sem, hogy visszaesett a fogyasztás. Szerinte a drasztikus költségnövekedések miatt az állatállomány is csökkent, így a szokásosnál kevesebb tej termelődik.

szarvasmarha

Bizonyos mértékig csökkennek a költségek is, a kukoricát olcsóbban lehet beszerezni – bár nagyon kell figyelni arra, hogy jól tárolt, toxinmentes árut vásároljanak a gazdák – fotó: pixabay.com

A hirtelen piaci változások nehézségeket okozhatnak

Sallai Attila, a Naszálytej Zrt. vezérigazgatója szerint a tejnél rendszeresen előfordul, hogy vagy túl sok, vagy túl kevés van belőle a piacon, de jelenleg kifejezetten gyorsan zajlott le az, hogy a hiányból többlet keletkezett. Tavaly nyáron Nyugat-Európában hiány volt, most viszont tejbőség van Európában.

Az extrém magas energiaárak miatt leálltak a nagy nyugat-európai tejporgyárak, aminek eredményeképpen a korábban általuk feldolgozott tejmennyiség rászabadult az európai piacra. Ennek már árcsökkentő hatása van, így a tejfelvásárlási árak literenként 7-15 centtel lettek alacsonyabbak.

A feldolgozók a szerződött tejeknél nagymértékben függenek az európai árszintektől, a szerződött tejárakat az azonnali (spot) piaci árak lefelé vagy felfelé húzzák. Míg tavaly nagyon erős volt a spot árak árnövelő hatása, most fordult a kocka: szerződéstől függően csökken a felvásárlási ár.

A piaci árakat a feldolgozóknak is le kell követniük, és az is a feladatuk, hogy ezeket a drasztikus árlépcsőket moderálják, mert ha ez nem sikerül, vagy a tejüzemek kerülnek nagy bajba, vagy pedig a termelők, hiszen az ilyen mértékű árcsökkenéseket senki nem bírja el

– mondta.