A gabona árának csökkenése miatt nem várható áremelkedés a liszt hatósági árának majdani kivezetésekor – írja az infostart.hu

liszt

A gabona árának csökkenése a liszt árát is befolyásolja – fotó: pixabay.com

Jelentősen csökkent a gabona ára

A világpiaci tendenciákat követve az utóbbi hetekben jelentősen csökkent a gabona ára, ami hatással volt a liszt árának alakulására is.

Még az is előfordulhat, hogy az ársapkás finomliszt kilójához drágábban juthatunk hozzá a boltban, mintha a piac árazná be a terméket

– írta a Forbes online kiadása, majd felsorolta a szektor nehézségeit: a csökkenő magyar búzaexportot, a piacok elvesztését, a csökkenő a malom- és takarmányipari búzafelhasználást, és a hazánkba özönlő szlovák, illetve ukrán importot.

A liszt is olcsóbb lett

A Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének főtitkára, Pótsa Zsófia arról számolt be, hogy a különböző üzletláncok által fixált ársapkás lisztárak között óriási a különbség: a BL55-ös búzafinomlisztet 165-től egészen 280 forintig lehet kapni.

Erre a termékre tavaly ősz óta érvényes az ársapka, ami szerint egy kiló ára nem lehet magasabb a 2021. október 15. napi árnál.

Az utóbbi egy hónapban Magyarországon is elkezdtek csökkenni a gabonaárak. „A 140 ezer forintos tonnánkénti búzaár ma 80 ezer forint, ami iszonyatos nagy csökkenés" – mondta a főtitkár, hozzátéve, hogy bár magas áron vásárolták meg a búzát, de annak érdekében, hogy bírják a versenyt a bejövő ukrán, román és lengyel liszttel, csökkenteniük kell az árakat.

Itt fontos kérdés, hogy ki mekkora veszteséget bír el, de a lisztárak egyértelműen megtörtek és az elmúlt hónapban lefelé mentek. Így az ársapka is jelentőségét vesztette, ha volt egyáltalán jelentősége

– fogalmazott.

Várhatóan a lisztha nem változnak drasztikusan a világpiaci viszonyok és árak – az a termék lesz, amelyiknek az ára az ársapka eltörlése után nem fog növekedni.

liszt

A liszt ára az ársapka eltörlése után várhatóan nem fog növekedni – fotó: pixabay.com

Fontos piacokat veszített a magyar búza

Pótsa Zsófia azt is elmondta, hogy az exportengedélyek júliusi lelassult kiadása miatt nagyon fontos piacokat veszített el a magyar búza, aminek a hatását most is érezni lehet. A szokásosnál kevesebb búzát szállítottunk Olaszországba, Németországba, illetve Ausztriába is.

Az exportottal kapcsolatos nehézségek és a bejövő importbúza jelentősen letörte az árakat.

A magyar búza tonnánkénti ára nagyjából egy szinten van a fekete-tengeri térség áraival – jelenleg 80-85 ezer forint között mozog.