A tavaszi fáradtság az alacsony energiaszint, a kimerültség és az általános levertség érzésével jár, azonban az egészséges táplálkozás és a megfelelő tápanyagbevitel segítségével legyőzhető. A 24.hu cikkében összegyűjtötte azokat az élelmiszereket, amelyek segítségünkre lehetnek ebben.

Zöld leveles zöldségek

A spenót, a kelkáposzta, a brokkoli és más zöld leveles zöldségek kiváló forrásai a vasnak és a B-vitaminoknak, melyek fontos szerepet játszanak az energiaszint fenntartásában és a fáradtság csökkentésében.

Gyümölcsök

A friss gyümölcsök magas C-vitamin-tartalmuknak köszönhetően segítenek az immunrendszer erősítésében és az energiaszint növelésében.

Teljes kiőrlésű gabonák

A teljes kiőrlésű gabonafélék lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, melyek hosszabb ideig tartó energiát biztosítanak, és segítenek elkerülni a vércukorszint ingadozását.

Magvak és diófélék

A magvak és diófélék gazdagok ómega-3 zsírsavakban és fehérjékben, melyek segítenek fenntartani az energiaszintet és javítani a hangulatot.

ételek

Válasszunk tápláló és egészséges ételeket – fotó: Pixabay

Halak

A zsíros halak, mint például a lazac és a tonhal, szintén kiváló forrásai az ómega-3 zsírsavaknak, amelyek hozzájárulnak az agy és az idegrendszer egészségéhez, továbbá segítenek a stressz és a fáradtság leküzdésében.

Étcsokoládé

A magas kakaótartalmú étcsokoládé antioxidánsokban gazdag, melyek növelik az energiaszintet, és javítják a hangulatot.

Víz

A megfelelő hidratáltság elengedhetetlen a fáradtság csökkentéséhez. Igyunk elegendő vizet egész nap, hogy fenntartsuk az energiaszintünket!

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége is felhívja a figyelmet arra, hogy az olyan időszakos kimerültség, mint például a tavaszi fáradtság, energetizáló és kiegyensúlyozott táplálkozással hatásosan enyhíthető – írja a penzcentrum.hu. Ha a hazai táplálkozási ajánlás, az "okostányér" javaslatait és irányelveit követjük, akkor az általános egészségmegőrző hatás mellett az immunrendszerünk hatékony működését is támogatjuk.

tavasz

Töltsünk minél több időt a szabadban – fotó: Pixabay

De mi az a tavaszi fáradtság?

Évszakváltáskor sokak tapasztalnak álmosságot, levertséget, fáradékonyságot, nyomottabb hangulatot és motiválatlanságot. Ennek oka elsősorban a téli időszak egyhangúbb, vitamin-, ásványianyag- és rostszegény étrendje, a napfény és a mozgás hiánya. A fáradtságérzetet az egyhangúbb táplálkozás és az alváshiány mellett a vérszegénység és vashiány is okozhatja.

Télen kevesebb friss, nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, kevesebbet mozgunk, kevesebb időt töltünk a szabadban; az ezek hatására kialakuló tünetegyüttest hívjuk tavaszi fáradságnak, mely megfelelő étrend és életmód mellett akár meg is előzhető vagy legalábbis enyhíthető – állítja a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.

Fogyasszunk sok, C-vitaminban, cinkben és B6-vitaminban gazdag gyümölcsöt, zöldséget, töltsünk minél több időt a napon és a friss levegőn, és a fent felsorolt ételeken kívül fogyasszunk fermentált élelmiszereket, savanyúságokat és élőflórás tejtermékeket is.

Indexkép: Pixabay