A világ legdrágább levesével a kínai konyhaművészet büszkélkedhet, a leves alapanyagául szolgáló fecskefészek kilónként 3000 dollárba, azaz 885 ezer forintba kerül – írja a sobors.hu.

Kína emblematikus fogása, a kiváltságos ínyencek kedvence ez a leves, amely a legenda szerint egy válogatós császárnak köszönhetően hódította meg Kínát, aki nem volt hajlandó kétszer ugyanazt enni egy évben, ezért a szakácsnak szigorúan megparancsolták, hogy mindennap más ételt kell készítenie, mert ha nem így tesz, levágják a kezét.

A szakács egy nap kifogyott az ötletekből, és felkészült a büntetésére, amikor a piacon találkozott egy borneói árussal, aki rábeszélte, hogy vegye meg tőle a fecskefészkeit és főzzön belőlük levest. A szakács elkészítette a levest, ami a császár kedvence lett.

Fontos tudni, hogy e célra kizárólag az ázsiai, sziklás tengerpartokon élő szalangána fecske fészke alkalmas. A fészek a madár nyálából, a nyelve alatti mirigyek által termelt nyúlós váladékból készül. Alkotóelemei miatt magas a protein- és jódtartalma.

Állítólag a fecskefészeklevesnek nincs különleges zamata, állaga pedig a gyümölcszselé és a kocsonya között van. Előfordul, hogy kandiscukorral főzik és édes desszertlevesként tálalják, máskor cukrot nem tesznek bele, hanem meleg tejjel főzik össze, és kedvelt a sós elkészítési módja is, amikor különböző alaplevekkel gőzölik fel, és sonkát vagy húst adnak hozzá.

A hím madár akár 35 éven át készít egy ilyen fészket.

A madár fészkei nagyon nehezen fellelhetőek, barlangokban, magasan fekvő sziklás járatokon találhatók, amelyeket az életüket kockáztatva gyűjtenek össze a fészekvadászok. Hosszú, ingatag létrákon egyensúlyozva másznak fel a sötét, néha denevérekkel teli barlangok meredek falaihoz, hogy hozzájussanak a csemegéhez. Olyan is előfordul, hogy ez tragédiával végződik, ezért mesterséges falvakba próbálják csábítani a madarakat, hogy ott rakjanak fészket.

A kolóniák zaklatása miatt nagyot zuhant az egyedszám, 1957 és 1987 között Délkelet-Ázsiában 88%-kal csökkent a fecskepopuláció, főleg a fészekgyűjtés káros gyakorlatának köszönhetően. Ezért ma már csak szigorúan szabályozott időszakban és mennyiségben verhetik le a fecskefészkeket a helyiek, van, ahol be is tiltották a fészekgyűjtést, máshol pedig fecskehotelt létesítettek, és próbálkoznak a mesterséges kolóniák létrehozásával.

A fecsketenyésztők busásan keresnek a fészkek eladásával. A frissen leszedett fészek  tisztítás nélkül 200 ezer forintot is érhet kilogrammonként, a tisztított, jó minőségő fészkek kilója pedig 600 ezer forintba is kerülhet.

Egy csésze fecskefészekleves kb. 25 ezer forintba kerül. A hiedelmek szerint áldás a szervezetünk számára, fogyasztása segít megőrizni a fiatalságot, segítségével hosszú és egészséges életet élhetünk.

Indexkép: Youtube-videó