Az új támogatási rendszerben változik a fiatal gazdák által igényelhető támogatás feltételrendszere, a legfontosabb az a már ismert információ, hogy hektáronként mintegy 157 euró többlettámogatás igénylésére lesz lehetősége a 40 év alatti fiatal gazdálkodóknak az első 300 hektár után.

A megújult támogatási rendszerről EBBEN a cikkben gyűjtjük folyamatosan az információkat.

Ki igényelheti a fiatal gazda területalapú támogatást?

Az a 18. életévét már betöltő, de 40 évesnél fiatalabb gazda igényelheti, aki még nem nyújtott be egységes kérelmet, mezőgazdasági tevékenységét 2022. június 9-e után kezdte meg, rendelkezik a megfelelő szakirányú végzettséggel vagy szakmai gyakorlattal, és alaptámogatásra is nyújt be kérelmet. A szakmai gyakorlat igazolható lesz ŐCSG-tagsággal is.

Ha a fiatal gazdálkodó az ŐCSG vezetője volt 2022. június 10-e előtt, ő nem tudja igénybe venni a többlettámogatást. Az ő esetében az ŐCSG képviselőjévé válás időpontja tekinthető a tevékenység megkezdésének.

Az ŐCSG-tagság viszont még a 2022. június 10-e előtt sem minősül automatikusan mezőgazdasági tevékenység végzésének. Annak az ŐCSG-tagnak, aki fiatal gazda támogatást igényel, a támogatási kérelem benyújtását követően külön nyilatkozatot kell benyújtania a jogosultság igazolásáról.

Pontozás

A támogatási kérelem elbírálása kapcsán a pontozás alapjául az ŐCSG-szerződés illetve a fiatal gazda nyilatkozata szolgál. Az ŐCSG-szerződés esetében a 2022. június 9. napján vagy ennél korábban hatályos szerződés szolgál az értékelés alapjául, az ezen időpont után bekövetkezett változások nem. A pontozásnál az a cél, hogy a 20 pontból minél kevesebbet érjen el az igénylő.

Amennyiben a 10 pontot nem haladja meg, akkor ő nem minősül „üzemvezetőnek", tehát igénybe veheti a fiatal gazda támogatást.

A pontozás részleteiről ITT lehet olvasni bővebben.

Fontos! A fiatal gazda támogatásnál is érvényesül az a szabály, hogy nem csak a haszonbérlő vagy a tulajdonos igényelheti a támogatást, hanem annak a közeli hozzátartozója is, azaz nem szükséges a használati jogosultság átadása, nem kell haszonbérleti vagy szívességi földhasználati szerződéseket kötni ahhoz, hogy valaki igénybe vehesse a támogatási lehetőséget.

Az Agrárminisztérium által kiadott tájékoztató ITT olvasható.

Az Agrárminisztérium összefoglalta a 2023-2027 közötti időszakban a fiatal gazdákhoz, a gazdaságátadáshoz és a vidéki induló vállalkozásokhoz kapcsolódó, jövőben várható támogatási konstrukciókhoz kapcsolódó főbb tudnivalókat. A letölthető szakmai előadás anyaga a Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervben foglalt és az Európai Bizottság által elfogadott főbb tartalmi elemek, feltételek és lehetőségek strukturált, áttekinthető kivonata. A pályázati felhívások kidolgozása 2023. második felében kezdődik meg.

Indexkép: Shutterstock