2024-ben indulnak az új pályázatok, a várható menetrend ITT érhető el. A lista szerint az erdészeti pályázati felhívások jelennek meg 2024 februárjától, majd márciustól az állattartó telepek korszerűsítésére, a kertészeti és az élelmiszeripari felhívások.

Nyáron várható a gazdaságátadási pályázatok megjelenése, a precíziós pályázat pedig novemberben.

A naprakészség érdekében érdemes olvasni az Agroinform Pályázatok rovatát, ahol folyamatosan megjelentetjük az Agrárminisztériumtól kapott információkat, a kap.mnvh.eu oldalon, a Magyar Államkincstár és a palyazat.gov.hu oldalon megjelenő tájékoztatókat.

Hirdetés –

A mezőgazdasági pályázatokkal és támogatásokkal kapcsolatban érdemes naprakész tudásra szert tenni, segítünk! Legyen szó pályázatokkal kapcsolatos kérdésekről, közvetlen támogatásokról vagy beruházási pályázatokról, kifizetődik a tájékozottság, csekkoljon be hozzánk, és ne maradjon le semmiről!

 

 

A támogatási rendszerrel kapcsolatos további friss információk:

Trágyázási tilalom

November 30-tól trágyázási tilalom lép életbe az 59/2008. (IV. 29.) FVM rendeletben foglaltak szerint.

KÖZÖS AGRÁRPOLITIKA 2023-27

Agro-ökológiai program élesben

Az új támogatási rendszer talán legtöbb gazdát érintő eleme az AÖP, mintegy 62 ezer mezőgazdasági termelő számára a program elvárásainak betartása adja a legtöbb fejtörést. A program választható gyakorlataival kapcsolatban meglehetősen sok kérdés, aggály merül fel a gazdák részéről, legutóbb EBBEN a cikkben foglaltuk össze ezeket.

Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint várható, hogy néhány ponton módosulni is fog majd a program, részletesen ITT írtunk erről.

betakarítás

AÖP esetében a gazdálkodási naplónak naprakésznek kell lennie egész évben a vezetés módjától függetlenül – Fotó: Shutterstock

Az AÖP kapcsán az alábbiakra érdemes kiemelten figyelni:

 • A gyakorlatokhoz tartózó agrotechnikai műveleteket be kell jelenteni az egységes kérelem felületén, hiszen ennek rögzítése ugyanolyan fontos, mint maga a gyakorlatban elvégzett művelet.
 • gazdálkodási napló vezetése fontos papíron vagy elektronikusan (, de mindenképpen elektronikusan kell majd benyújtani). A naplónak naprakésznek kell lennie egész évben a vezetés módjától függetlenül, hiszen egy esetleges helyszíni ellenőrzés során ez az egyik vizsgált alapdokumentum.
 • A legeltetéses gyakorlat esetében fontos a legeltetési napló vezetése.
 • Aki méhbarát növényvédelmet választott, minden egyes növényvédő szeres kezelésnél figyeljen, hogy megfelelő készítményt válasszon.
 • mikrobiológiai készítmények, kondicionálók vagy biológiai ágensek kijuttatását vállaló gazdálkodóknak követniük kell az engedélyokirat és a felhasználási útmutató instrukcióit. A kijuttatott készítmény származásáról, mennyiségéről a megfelelő dokumentumokat fontos megőrizni.
 • Aki az önkéntes táblaméret korlátozást választotta, fontos, hogy győződjön meg róla a helyszínen, hogy a szomszédos táblák bármelyikén van-e az övével megegyező növénykultúra. Ha van ilyen, ott haladéktalanul ki kell alakítani a legalább 3 méteres elválasztó sávot.
 • forgatás nélküli művelést vállalóknak fontos odafigyelni arra, hogy minden egyes olyan műveletet jelentsenek be az egységes kérelem felületén, amely a talajfelszín bolygatásával jár (pl. kultivátorozás, vetés, hengerezés is, nem csak az ún. alapművelések).
 • Alternáló kaszás gyakorlat teljesítésekor gondoskodni kell arról, hogy a megfelelő georeferált fotó a MobilGazda alkalmazáson keresztül fel legyen töltve.

Az AÖP-szabályok módosításairól ebben a cikkben találhatóak hasznos információk:

Talajtakarás, karbamid, legeltetés

Ezekről a szabályozásváltozásokról is jó, ha tudsz:

Kedvező változások a közvetlen támogatások 2023. évi szabályaiban

Mindenkire vonatkozik, akinek fontos a támogatás – újabb változások a feltételességben

Változtak a másodvetéssel kapcsolatos szabályok!

14 pályázati felhívás módosul a gazdálkodási napló miatt

Nagyobb fokozatra kapcsol az ellenőrzés

A Területi Monitoring Rendszer a támogatásokhoz kapcsolódó ellenőrzések új szereplője, a legutóbbi információ szerint már 28 ezer termelő kapott olyan végzést, mely szerint az elmúlt időszakban adminisztratív meg nem felelések vagy a műholdfelvételek által detektált eltérések vannak a beadott 2023. évi egységes kérelmükben.

Hogy mi a teendő, ha ilyen végzést kap valaki, arról EZT a cikket érdemes elolvasni. A 2023 júliusi tapasztalatokról ebben a cikkben írtunk: Így zajlik a gyakorlatban a gazdák tevékenységének műholdas megfigyelése.

Nagyobb szerepe van annak, hogy megfeleljen a gazda a zöld elvárásoknak

Ami nagyobb hangsúlyt kap 2023-tól az eddigiekhez képest:

Az eddigi rendszerhez képest a víz keretirányelvnek való megfelelés miatt két ponton szigorodott a KAP Stratégiai terv. A termeléshez kötött támogatásoknál és az öntözésfejlesztésnél vízügyi hatósági ellenőrzések fognak kötődni a támogatásokhoz. Azaz a vízügyi hatósági ellenőrzés eredménye gyakorlatilag a támogatás alapfeltétele.

Célzott helyszíni ellenőrzések jönnek 6 támogatási jogcím esetében

Talajborítottság, erózió elleni védelem, tájképi elemek, vetésváltás

A közvetlen támogatások igénybevételének alapfeltétele 2023-tól az aktív mezőgazdasági termelői státusz, illetve alapkövetelmény a Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapotra (HMKÁ) vonatkozó előírások és a Jogszabályban Foglalt Gazdálkodási Követelmények (JFGK) teljesítése.

A korábbi időszakban kötelező zöldítés beépült részben (az ökológiai fókuszterületek (EFA), állandó gyep) a feltételesség előírásrendszerébe, részben (terménydiverzifikáció) az AÖP-be. A zöldítés beépülésével a továbbiakban a feltételesség adja a Kölcsönös megfeleltetés szabályrendszerével – Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot (HMKÁ), valamint a Jogszabályban Foglalt Gazdálkodási Követelmények (JFGK) – egybefoglalt kötelező előírásrendszert.

A feltételesség szabályrendszere a 2023-2027-es támogatási időszakban – 2023. májusában frissített NAK kiadvány

Új szabályok jönnek a vetésváltásra és a nem termelő területek kijelölésére

A KAP Stratégiai Terv intézkedései

Közvetlen támogatások – I. pillér Vidékfejlesztési támogatások – II. pillér
 • Alapjövedelem-támogatás (BISS)
 • Redisztributív kifizetés (CRISS)
 • Agro-ökológiai program (AÖP)
 • Fiatal gazdák támogatása
 • Termeléshez kötött támogatások
 • Agrár-környezetgazdálkodási program (AKG)
 • Ökológiai gazdálkodás (ÖKO)
 • Natura 2000 kompenzáció
 • Erdészeti intézkedések
 • Beruházások
 • Együttműködés
 • Kockázatkezelés
 • Fiatal gazdák támogatása
 • Tudásbázis és információcsere
Ágazati programok (méhészet, zöldség-gyümölcs, szőlő-bor)

Mennyi közvetlen támogatás jár?

Eddig 220 euró körül alakult a területalapú támogatás, az új időszakban már nem ennyire egységes, heterogénebb a gazdák támogatásokhoz való hozzáférése. A 147 eurós alaptámogatáshoz jön hozzá az újraelosztó támogatás összege, ami az első 10 hektár esetén 80 euró, 11 és 150 hektár között pedig 40 euró. Aki az Agro-ökológiai Programban való részvételt is bevállalja, további 80 euró körüli támogatásra számíthat hektáronként. Az határozza meg majd a támogatások végösszegét, hogy részt vesz-e az AÖP-ben a gazda, mekkora területen gazdálkodik és igénybe tud-e venni termeléshez kötött támogatást.

Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint összesen 62 ezer termelő, több mint 4 millió hektárnyi terület vonatkozásában jelezte támogatási igényét az AÖP-ben.

traktor

Jelentős változások élesedtek a közvetlen támogatások rendszerében – Fotó: Shutterstock

Elektronikus gazdálkodási és permetezési napló

A gazdálkodók adminisztratív kötelezettségeinek egyszerűsítése érdekében 2023-ban elindult az elektronikus Gazdálkodási napló (eGN), ami egy olyan új közigazgatási szolgáltatás, amelybe a jelenleg külön álló e-permetezési napló, Gazdálkodási napló és nitrát adatlap rendszerekben található adatokat integrálja a Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal (Nébih).

Fontos! Régebbi pályázatokat és támogatási konstrukciókat is érint az új gazdálkodási napló bevezetése! Részletek: ITT.

Az elektronikus vezetési kötelezettség oka az, hogy a Közös Agrárpolitika intézkedéseinek végrehajtása során az új időszakban már át kell térni az előírásalapú megfelelés helyett az eredményalapú megfelelésre. Ez azt jelenti, hogy korábban, ha a betartottuk a jogszabályokat, akkor Magyarország hozzájutott az uniós forrásokhoz. A 2023 és 2027 közötti időszakban az intézkedések eredményét is minden évben számszerűen be kell tudni mutatni a Bizottságnak.

gazdálkodási napló

A képre kattintva elérhető az eGazdálkodási Napló Agroinform webinárium összes előadása

A 43/2010 FVM rendelet előírásai szerint a 10 hektárnál nagyobb összterületen gazdálkodó termelőknek a rovarölő szeres kezelésekről kell vezetni a nyilvántartást naprakészen – ha azt az egységes kérelem felületen alkalmazott hasznosítási kódok szerinti szántóföldi kultúrában végzik.

Továbbá az összes termelőre vonatkozik, hogy (a már rögzített adatok kivételével) legkésőbb minden naptári év január 31-ig fel kell tölteniük a Nébih elektronikus felületére az előző évben elvégzett növényvédő szeres kezelések adatait. Ez utóbbi, azaz az éves jelentési kötelezettség először 2024. január végéig lesz esedékes a 2023-as évre vonatkozóan. A Nébih tájékoztatása szerint az egységes kérelem beadása után lesz lehetőség arra, hogy elkezdjék rögzíteni a gazdálkodók az adatokat a teljes eGN-ben.

Augusztus elején a Nébih az Egységes Kérelemben megadott területi adatokat feltöltötte az eGN rendszerbe, megkönnyítve az elektronikus napló kitöltését. Az EK adatok tömeges áttöltését követően a permetezési naplón kívüli jogcímek is megnyílnak a gazdálkodók számára. Ezáltal minden akadály elhárult a Gazdálkodási Napló elektronikus vagy papírformában történő naprakész vezetése elől. Egyúttal a 2024-es napló is megnyílik annak érdekében, hogy már rögzíteni lehessen az őszi vetésű növények érdekében végzett műveleteket.

Ismerd meg az elektronikus gazdálkodási naplót kockázatok nélkül!

Alaptámogatás (BISS)

A korábbi SAPS és a zöldítés helyett 2023-tól alaptámogatásról (BISS) beszélhetünk, amelynek célja a mezőgazdasági termelők hektáronkénti jövedelemtámogatása, amely nagymértékben csökkenti a termelés kockázatait. Alaptámogatást 2023-tól a termelésre nem használt agro-ökológiai jelentőségű területekre is lehet igényelni annak a mezőgazdasági termelőnek, aki legalább 1 hektár mezőgazdasági terület jogszerű földhasználója.

A támogatás várható összege 147 euró hektáronként, bár azt fontos megjegyezni, hogy minimum és maximum értékek is meg vannak határozva.

Friss hír a közvetlen támogatások előlegeinek összegeiről: ITT.

Redisztributív kifizetés (CRISS)

Az intézkedés célja a kis és közepes gazdaságok megerősítése a mezőgazdasági üzemek első hektárjainak emelt szintű támogatásával. Aki alaptámogatásra jogosult, és az üzemméret nem haladja meg az 1200 hektárt, az redisztributív kifizetésre is jogosult az első 10 hektár esetében átlagosan 80 eurós hektáronkénti összeggel, amely 10 és 150 hektár között pedig átlagosan 40 euró hektáronként.

Fiatal gazdák támogatása

A fiatal gazdák támogatására nagyobb összeg áll rendelkezése, a tervezett fajlagos támogatás 157 euró lesz hektáronként a jelenlegi 67-68 euró helyett, illetve 300 hektárig lehet részt venni a programban. Aki jelenleg már a fiatal gazda programban van, de még nem ért a projekt végére, 2023-tól már az új, kedvezőbb feltételek fognak rá vonatkozni a hátralévő időszakra.

A jogosultsági feltételek az életkorra vonatkozóan nem változnak, de az aktív gazda státusz előírás, illetve újdonság, hogy a képzettségre vonatkozó előírás 2 éves releváns munkatapasztalattal is kiváltható.

Fiatal gazdák első pilléres támogatása – 2023 májusában frissített NAK kiadvány

Termeléshez kötött támogatások (CIS)

A kifizetés az agrárgazdaságok számára egy kiszámítható, hektár vagy állatlétszám alapján megállapított jövedelem-támogatás, amely csökkenti a piaci kockázatokat.

A kedvezményezett ágazatok köre nem változik a korábbiakhoz képest, de vannak jelentősebb változások a feltételrendszerben:

A feltételrendszer 2023-tól összhangban kell, hogy legyen a víz keretirányelvvel, ami azt jelenti, hogy az öntözési beruházások vízügyi hatósági ellenőrzése szorosan fog kapcsolódni a támogatásokhoz. Az étkezési burgonya termeléshez kötött támogathatósága megszűnik.  Az ipari zöldségnövények között csak a zöldborsó és a csemegekukorica marad, a többi kultúra a zöldségnövények közé kerül át. Az ipari zöldségek, szemes fehérjenövények, zöldségek, tejhasznú szarvasmarha forrás növelésére kerül sor az ipari olajnövény, az extenzív gyümölcs és a szálas fehérje terhére. Ahol eddig nem volt előírás, ott most az lesz a minősített szaporítóanyag használata. A hízott bika tartása jogcím esetében előírás lesz a központi lajstromszámmal ellátott tenyészbika használata.

Október 25-én Szója Agroinform webinárium – jelentkezz!

Termeléshez kötött támogatások – 2023 májusában frissített NAK kiadvány

További információk arról, hogy miért érdemes termeléshez kötött támogatással belevágni a növénytermesztésbe:

AKG és ÖKO programok, Natura 200

Az AKG és ÖKO programok a 2022-ben elindult feltételek szerint folytatódnak 2025-ig. Változás az támogatás feltételeiben csak 2025 után várható.

A Natura 2000 gyepterületekkel kapcsolatos információk ITT , a Natura 2000 erdőterületekkel kapcsolatos tudnivalók ITT érhetőek el.

Módosult az AKG és az ÖKO felhívás – 2023. június

Beruházási pályázatok

A beruházási programok kapcsán a legfontosabb információk:

 • 40 százalékra csökken a pályázók köre esetében az elvárt mezőgazdasági árbevétel aránya.
 • 6000 STÉ-ről 10 000 STÉ-re növekszik az elvárt üzemméret-minimum a beruházási pályázatokban való részvételhez, az STÉ-kalkulátor aktualizálásra kerül.
 • Új beavatkozás a mezőgazdasági üzemek fejlesztése az ammónia-kibocsátás csökkentése érdekében. Korábban ennek a beavatkozásnak a céljaihoz hasonló célokat szolgált a trágyatárolók létesítésére kiírt felhívás, de ez az új konstrukció annál bővebb lehetőségekkel jelenik majd meg.
 • 50 százalékos lesz alapvetően a támogatás mértéke, a fiatal gazdák viszont az eddigi 10 százalékos többlettámogatás helyett 15 százalékot kaphatnak majd.
 • Az új támogatási rendszerben minden, ami élelmiszeripari fejlesztéshez tartozik, támogatható lesz a KAP stratégiai terven belül, ezúttal a post harvest termékfeldolgozás sem szorul ki a pályázatokból. Az élelmiszeripari beruházási programok az KAP-ban már "Mezőgazdasági termékek értéknövelése" címén lesz megtalálható.
 • Az öntözéssel kapcsolatban az eddigiekhez hasonló feltételek mentén kerülnek majd kiírásra a felhívások, a víz keretirányelvnek való megfelelés azonban nagyobb hangsúlyt kap, a támogatáshoz szorosan fog kapcsolódni a vízügyi hatóság általi ellenőrzés eredménye.
 • Vállalkozásfejlesztésre lesz lehetőség mezőgazdasági kisüzemek fenntarthatósági fejlesztése beavatkozásban maximum 60 ezer eurós támogatással. Környezeti hatékonyság fejlesztése elszámolható lesz, tehát például napelemes beruházásra is lesz ebben lehetőség.
 • A díszkertészeti ágazat kisvállalkozásainak számára lesz pályázati lehetőség maximum 100 ezer eurós támogatással.

A beruházási vidékfejlesztési támogatások kapcsán megnevezett beavatkozások (a beavatkozásokból készülnek el majd a pályázati felhívások, de egy beavatkozás nem feleltethető meg egyértelműen egy pályázati felhívásnak):

 • Mezőgazdasági üzemek fejlesztése – klasszikus beruházási elemek támogatása.
 • Mezőgazdasági üzemek digitális átállásának támogatása – helyspecifikus gazdálkodási formák, precíziós technológiák, digitalizációs megoldások támogatása.
 • Mezőgazdasági üzemek zöld beruházásainak támogatása – cél az energia-önellátás növelése és és az energiafüggőség csökkentése.
 • Mezőgazdasági üzemek fejlesztése az ammónia-kibocsátás csökkentése érdekében – korszerű trágya-kijuttatási technológiák, trágyakezelési technológiák korszerűsítése, trágyatárolók építése
 • Állattartó telepek járványvédelmi beruházásainak támogatása – állatjóléti, állategészségügyi beruházások támogatása (az egyik célterület kiemelten támogatja a sertések farokkurtításának visszaszorítását célzó fejlesztéseket)
 • Öntözésfejlesztés és a vízfelhasználás hatékonyságának javítása – csak olyan öntözési beruházás támogatható, amely a jónál nem rosszabb minősítésű víztesteket érint. Folytatódik az öntözési közösségek támogatása is.
 • Mezőgazdasági termékek értéknövelése – komplex élelmiszeripari fejlesztések támogatása, kibővült támogathatósági feltételekkel (pl. post harvest is támogatható.
 • Mezőgazdasági termékek értéknöveléséhez kapcsolódó zöld beruházások támogatása – energiahatékonyságot célzó beruházások
 • Mezőgazdasági kisüzemek fenntartható fejlesztése – cél a piaci pozíció megerősítése, fejlesztése, kézműves termékek előállítása, korszerűsítés, digitalizáció előtérbe helyezése.
 • Díszkertészeti ágazat kisvállalkozásainak támogatása

traktor bálákkal

A legtöbb változás a területalapú támogatások rendszeréhez kapcsolódik a 2023-2027-es időszakban – Fotó: Pixabay

Ilyen támogatásokra számíthatnak a fiatal gazdák

Mennyi támogatásra számíthat az, aki időben gondol a gazdaságátadásra?

Az év második felében derül ki az új pályázati menetrend – interjú Feldman Zsolttal

Állatjóléti támogatások

Támogatható állatfajok: kiskérődző, méh, baromfi, szarvasmarha, ezen belül külön kiemelten a tejhasznú ágazat.

A sertésállatjóléti támogatás nem a többi állatfajhoz hasonló feltételekkel szerepel a KAP stratégia tervben, mert irreális elvárások teljesítéséhez kötötte volna a Bizottság (pl. 16 százalékos rosttartalmú takarmány) a sertésállatjóléti támogatást, de a nemzeti támogatások között folytatódni fog a program. A KAP Stratégiai Tervben lesz lehetőség a sertéságazat támogatására pl. az AMR (antimikorbiális rezisztencia elleni védelem) beavatkozás keretében és a beruházási támogatások között.

Antimikrobiális reizisztencia elleni küzdelem kompenzációs kifizetése (AMR): új támogatási forma a költségek ellentételezésére.

Indexkép: Shutterstock