A fügelevélbolha (Homotoma ficus) jól ismert kártevője a mediterrán területeken élő fügéknek. Számítani lehetett arra, hogy előbb-utóbb hazánkban is megjelenik. Magyarországon tavaly jelent meg először, és nemcsak a déli határ menti területeken, hanem onnan jelentős távolságra is – olvasható a www.fugesember.hu-n.

Hogy néz ki a fügelevélbolha?

A fügelevélbolha más hazai levélbolhákkal nem téveszthető össze. A csápja robusztus, erős és hosszú szőrökkel borított. Erős szőröket figyelhetünk meg az enyhén hajlított alakú elülső szárnyak erei mentén is, a szárny szélein, az erek végein pedig sötét, barnás foltok is láthatóak.

A lárvák aprók, zöld színűek, sokszor nagy tömegben találhatóak a füge levelének a fonákján, az erek közelében. Kártételük nem feltűnő, szívogatásuk nem okoz látható kárképet.

A fügelevélbolha a gyümölcsöket nem károsítja, csak a levelekből szívogatott nedvekkel táplálkozik.

Idén hazánkban Pécsett, Harkányban, Komlón, Siklós–Máriagyűdön és Hévízen fordult elő a fügebokrokon, de várható, hogy hamarosan az egész országban elterjed.

fügebokor

Várható, hogy a fügelevélbolha az egész országban hamarosan elterjed – fotó: Pixabay

Hogyan védekezzünk ellene?

Mivel a gyümölcsöket nem károsítja, nem is feltétlenül igényelne növényvédelmet a füge addig, amíg a fügelevélbolha nincs túl nagy mennyiségben jelen, azonban ha nem kezeljük időben, akkor hatalmas mértékben elszaporodik, és akkor már sokkal nehezebb lesz a védekezés.

Bármilyen levéltetvek, levélbolhák elleni permetszer hatásos ellenük, célszerű felszívódó + kontakt szert egyidejűleg kijuttatni. Két hét múlva a kezelést meg lehet ismételni.

Azonban azt tudni kell, hogy a füge esetében hivatalosan nincs engedélyezett és vizsgált permetszer, így nem lehet tudni, hogy a növény mennyi idő alatt bontja le a permetszert!