2022 őszén országosan 40%-kal kevesebb repce került elvetésre az előző évekhez képest. Az állományok jól fejlettek, de igencsak kitettek a változékony időjárásnak, a korai kártevők megjelenésének, valamint felszaporodásának.

A rovarkártevők közül a tavaszi szezonban időben elsők a repce szárát károsító szárormányosok (Ceutorhyncus ssp.). A védekezést nehezítő tényezők közé tartoznak a változékony időjárási körülmények, valamint a szárat károsító kártevők együttes megjelenése (nagy repceormányos, repceszár-ormányos), és azok eltérő ökológiai igénye.

A nagy repceormányos (Ceutorhyncus napi) lárvái által odvasított repce szára kevesebb tápanyagot képes továbbítani a virágzat, majd a termés felé, így jelentős terméscsökkentő tényezőként kell számolni vele.

A repceszár-ormányos (Ceutorhyncus pallidactylus) az igazi tavaszi felmelegedés időszakában keresi fel a repcét, tojásait a levélnyélbe rakja, de igazi kártételeként szintén a szárat odvasítja.

repce

Ceutorhyncus sp lárvák által károsított repceszár, bórhiányos tünetekkel kísérve (Csongrád-Csanád vármegye, 2021. május) – fotó: FMC-Agro Hungary Kft.

Az ormányosbogarak elleni védekezési küszöbértéke csapdánként és 3 naponta legalább 10 nagy repceormányos és 15 repceszár-ormányos fogási egyedszámban állapítható meg. A védekezés leghatékonyabb ideje az imágók ellen a tömeges tojásrakás előtti időszak, ami – az időjárási körülményektől függően - már február végén, március elején esedékes lehet.

Ezen kártevők ellen az FMC ajánlatából a legkézenfekvőbb és leghatékonyabb védekezési lehetőséget adja a Rapid®CS, mely a hullott csapadéktól, a hőmérséklettől, az UV-erősségétől függetlenül képes kifejteni rovarölő hatását. Ezen előnyöket a hatóanyag (gamma-cihalotrin), valamint annak speciális mikrokapszulázott formulációja biztosítja, melynek köszönhetően a tavaszi 10-20 ºC-os nappali hőmérséklet és esti fagyok ellenére is 4-5 nap tartamhatás realizálható.

Az FMC válasza a repce növényvédelmi kihívásaira 2023. tavaszán

Az FMC válasza a repce növényvédelmi kihívásaira 2023. tavaszán – forrás: FMC-Agro Hungary Kft.

További információk:

https://www.fmcagro.hu/

fmc agro logó