A magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta egy Bács-Kiskun megyei hízólúdtelepen a Nébih laboratóriuma. Az érintett kerekegyházi állomány felszámolása folyamatban van - írja a Nébih.

lúd

Folyamatban van az állomány felszámolása – fotó: pixabay.com

Megemelkedett elhullás és idegrendszeri tünetek hívták fel a figyelmet a bajra

A Bács-Kiskun megyei Kerekegyháza településén található, mintegy 2.800 hízóludat számláló állományban a madárinfluenza gyanújára a megemelkedett elhullás és az idegrendszeri tünetek hívták fel az állattartó figyelmét.

Az állományban a Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta. Folyamatban van az állomány felszámolása. Kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, valamint meghatározták a 10 km sugarú megfigyelési körzetet az érintett gazdaság körül. Ezeken a területeken életbe léptek a járványvédelmi és állatmozgatási korlátozások és további vizsgálatok indultak.

Komoly hiányosságok vannak a járványügyi előírások betartásával kapcsolatban

Tovább bővültek a korlátozás alatt álló területek az újabb kitörések következtében Bács-Kiskun megyében és Csongrád-Csanád megyében is.

A járványügyi nyomozás eddigi tapasztalatai alapján a hatóság szerint elmondható, hogy még mindig komoly hiányosságok vannak a járványügyi előírások betartásával kapcsolatban. A szakemberek szeretnék felhívni az állattartók figyelmét arra, hogy az előírások betartásával jelentősen csökkenthető annak a kockázata, hogy a madárinfluenza vírusa bekerüljön az állományba.

Továbbra is kötelező a baromfiállományok zártan tartása az ország magas kockázatú területein és a  kötelezően előírt szállítás előtti tamponvizsgálatok továbbra is érvényben maradnak.

Aktuális információk a madárinfluenzáról: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza

Szeretnéd bővíteni a tudásodat az előremutató mezőgazdasági technológiák tapasztalataival?

Ha igen, Neked szól a PREGA Konferencia és Kiállítás!

Találkozz személyesen azon szakemberekkel, akik a precíziós gazdálkodásban már több éves tapasztalatot szereztek!

Időpont: 2022. május 11-12.

Tudj meg többet az év agrárdigitalizációs eseményéről!

www.prega.hu